Fidesz a părăsit astăzi Partidul Popular European

Formaţiunea politică a premierului ungar Viktor Orban a părăsit Partidul Popular European, a anunţat joi un ministru de la Budapesta, la două săptămâni după ce Fidesz a ieşit şi din grupul PPE din Parlamentul European şi după mai mulţi ani de dispute, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
AGERPRES - joi, 18 mart. 2021, 20:25
Fidesz a părăsit astăzi Partidul Popular European

„Este timpul să ne despărţim”, a scris pe Twitter Katalin Novak, secretar de stat pentru familie şi vicepreşedintă a Fidesz.

Ea şi-a însoţit postarea cu o scrisoare de ieşire din PPE semnată de secretariatul internaţional al Fidesz.

„Notificăm preşedinţia Partidului Popular European că Fidesz nu mai vrea să îşi menţină adeziunea şi, prin urmare, părăseşte” PPE, se arată în scrisoare.

Fidesz consfinţeşte astfel ruptura definitivă de cea mai mare familie politică din UE, care reuneşte formaţiunile de dreapta.

O parte dintre membrii săi militau de mult timp pentru excluderea Fidesz, în contextul poziţiilor anti-Bruxelles ale lui Orban şi al unor măsuri considerate a fi încălcări ale drepturilor fundamentale.

Citiți și: Donald Tusk a cerut excluderea Fidesz din Partidul Popular European, după ce Ungaria și Polonia au blocat bugetul UE (economica.net)

La începutul lunii martie, formaţiunea lui Orban s-a retras deja din grupul PPE din Parlamentul European, denunţând adoptarea unei reforme a statutului.

Modificarea acestor reguli interne are ca scop să permită suspendarea sau chiar excluderea unor delegaţii întregi, şi nu doar a unor parlamentari.

PPE urma să se reunească în curând pentru a decide excluderea Fidesz, cerută de preşedintele său, polonezul Donald Tusk, şi de 13 partide membre, adunate în jurul unui nucleu dur constituit de ţările din Benelux şi din ţări scandinave.

Precedentele încercări s-au lovit de refuzul creştin-democraţilor (CDU) cancelarului german Angela Merkel.

Fără a mai aştepta o decizie, Fidesz, deja a suspendat sine die din martie 2019, a preluat iniţiativa şi a anunţat singur plecarea.

Premierul suveranist ungar Viktor Orban vrea să creeze o nouă dreaptă europeană în jurul valorilor sale, alături de „polonezi” şi de tribunul italian Matteo Salvini, comentează AFP.

Citiți și: Legislativul de la Budapesta i-a acordat puteri sporite lui Viktor Orban. De la miezul nopții Ungaria intră în lockdown parțial (economica.net)

„Trebuie să existe o familie politică pentru oameni ca noi, care protejează familia, îşi apără patria, gândesc mai degrabă în termeni de cooperare între state-naţiune decât în termeni de imperiu european”, a declarat recent Orban.

El a făcut apel la „construirea fără PPE a unei oferte pentru cetăţenii europeni care nu vor migranţi şi nici multiculturalism, care nu au căzut în nebunia LGBTQ, care apără tradiţiile creştine ale Europei”.

Te-ar mai putea interesa și
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, lângă București
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, ...
Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, anunță o nouă investiție în cea mai mare fabrică de pavaje și dale din beton din......
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio ...
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ...
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...