”Filiera” prin care zahărul produs în România face profit în Austria și ce fel de zahăr consumă, de fapt, românii – Gândul

09 12. 2022
Zahar Margaritar

După 11 ani de așteptare și eforturi susținute, România nu a reușit încă să intre în Schengen, spațiul european de liberă circulație. Cu toate că țara noastră a beneficiat de sprijinul a 26 de state europene, Austria s-a declarat ”împotrivă” și a reușit să blocheze decizia favorabilă a Consiliului JAI, scrie Gandul.ro.

Este vorba despre o decizie oarecum bizară – îndelung comentată de analiștii politici – a cărei justificare ar putea fi catalogată chiar hilară, dacă nu ar fi vorba despre ceva foarte serios la nivel european. Ce se poate înțelege din declarațiile oficialilor austrieci? Pur și simplu că imigranții nu doresc să rămână într-o țară ca România și atunci tocmai Austria ar fi expusă unui aflux mare de imigranți. Totuși, statisticile contrazic declarațiile oficialilor austrieci, iar semnele de întrebare nu și-au găsit, încă, răspunsurile.

Suplimentar, o altă întrebare reclamă un răspuns adecvat. Dacă România, potrivit oficialilor austrieci, este o țară atât de neatractivă pentru imigranți, de ce rămâne o țară atât de atractivă pentru investitorii austrieci?

Informațiile oficiale transmit că Austria se află pe locul 2 în topul investitorilor străini în România, derulând afaceri în domenii importante: bancar, energetic sau alimentar. Una dintre marile companii austriece care face afaceri în România este Agrana Zucker A.G, numai că, potrivit surselor Gândul, compania ar fi pus în practică o ”schemă” prin care zahărul din România face profit în Austria, ajunge la firma-mamă – de acolo fiind vândut în alte țări, inclusiv în România -, iar românii consumă… zahăr Coronița sau Mărgăritar ”origine din UE și din afara UE.

Austriecii de la Agrana, monopol pe piața zahărului din România

În anul 1998, compania Agrana Zucker A.G. a demarat investiţii de amploare în industria zahărului şi amidonului din România, cumpărând:

S.C. Danubiana Roman S.A.
S.C. Zahărul S.A Buzău
S.C. Beta Țăndărei S.A.

Acum, compania austriacă deţine o fabrică de zahăr în Roman şi una în Buzău. Totodată, Agrana are și o fabrică de amidon în Ţăndărei (AGFD Țăndărei a fost preluată de grupul Agrana în 2001).

Citește mai departe pe: Gandul.ro