Filipine monitorizează îndeaproape ameninţarea unei invazii în Taiwan – ministrul apărării

 Filipine, stat aliat al SUA, monitorizează permanent ameninţarea unei invazii a Chinei în Taiwan, în cadrul planificării pentru un posibil conflict în regiune, a afirmat joi ministrul filipinez al apărării, Gilbert Teodoro, transmite Reuters.
AGERPRES - joi, 20 iul. 2023, 10:55
Filipine monitorizează îndeaproape ameninţarea unei invazii în Taiwan - ministrul apărării

„Trebuie să evaluăm dacă o astfel de evoluţie este sau nu posibilă”, a declarat presei ministrul filipinez, a cărui ţară – una din cele cinci aliate ale SUA din regiunea indo-pacifică, alături de Australia, Coreea de Sud, Japonia şi Thailanda – este cea mai apropiată de Taiwan, situat la doar 190 km distanţă.

Măsurile de contingenţă avute în vedere reprezintă un efort al comun al mai multor agenţii şi nu doar unul de apărare, a menţionat Teodoro, fără a da detalii.

Siguranţa celor peste 100.000 de filipinezi care trăiesc şi muncesc în Taiwan este o prioritate pentru Filipine, care sunt de câteva decenii un partener militar cheie al SUA, fostă putere colonială. Demersurile întreprinse anul acesta de Manila pentru extinderea accesului SUA la bazele sale au stârnit nemulţumire la Beijing, care i-a reproşat „aţâţarea” tensiunilor regionale. Republica Filipine, care a subliniat în mod repetat că nu susţine niciuna dintre părţi în rivalitatea dintre Statele Unite şi China, a permis accesul american la încă patru baze ale sale, inclusiv unele învecinate cu Taiwanul.

Preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr a afirmat că accesul SUA la respectivele baze va fi „util” sub aspect defensiv în cazul în care China atacă Taiwanul.

În ultima vreme Washingtonul şi Beijingul au încercat să-şi reducă divergenţele pentru a-şi repune relaţiile pe un făgaş normal, cu menţinerea deschisă a canalelor de comunicare, notează Reuters.

„Să sperăm că angajamentele bilaterale dintre SUA şi China vor duce la scăderea tensiunilor în acest teatru”, a conchis ministrul filipinez al apărării.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...