Final de drum pentru cel mai vechi proiectant de şosele din România. IPTANA intră în insolvenţă

Economica.net
26 06. 2017
iptana_08472300

Cererea prin care IPTANA solicită intrarea în insolvenţă a fost înregistrată la Tribunalul Bucureşti pe 16 iunie. În dosar a intervenit şi un creditor, Banca Transilvania.

Fostul Institut de Proiectări pentru Transporturi Auto, Navale şi Aeriene a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 10,3 milioane de lei, în scădere faţă de 11,9 milioane de lei în 2015, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

De asemenea, în 2016 compania a trecut pe pierderi, iar datoriile sale au crescut la 35 de milioane de lei, de la 31 de milioane de lei în 2015. Tot anul trecut, echipa de angajaţi a IPTANA număra 126 de persoane.

Cornel Marţincu, directorul general al IPTANA, nu a răspuns solicitării ECONOMICA.NET până la momentul publicării acestui articol.

Majoritatea drumurilor naţionale precum şi autostrăzile în funcţiune au fost proiectate în IPTANA, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei.

În domeniul infrastructurii de transport naval, IPTANA a contribuit la proiectarea canalelor navigabile şi a porturilor maritime şi fluviale, perlele fiind portul Constanţa si Canalul Dunăre-Marea Neagră (foto jos).

În domeniul infrastructurii de transport aerian, IPTANA a contribuit la proiectarea tuturor celor 17 aeroporturi existente în România, aeroportul Henri Coandă fiind proiectul de referinţă în acest domeniu.

IPTANA este cea mai veche companie de proiectare din domeniul infrastructurii de transport din România. A fost înfiinţată în anul 1953, sub denumirea de Institutul de Proiectări Hidrotehnice şi Drumuri (IPHD). În 1991, s-a transformat dintr-o companie de stat în una privată iar în 1999 a fost preluată de către salariaţi.