Finala Bayern-Borussia ascunde o rivalitate mai veche decât Liga Campionilor: Adidas-Puma

Finala Ligii Campionilor, Bayern Munchen-Borussia Dortmund, care va avea loc sâmbătă pe stadionul Wembley, ascunde o confruntare mai veche chiar decât cea mai prestigioasă competiţie intercluburi din Europa: lupta fratricidă dintre companiile de echipament sportiv Adidas şi Puma.
Economica.net - joi, 23 mai 2013, 15:41
Finala Bayern-Borussia ascunde o rivalitate mai veche decât Liga Campionilor: Adidas-Puma

În timp ce Bayern şi Borussia vor încerca să câştige a 58-a finală a Ligii Campionilor, sponsorii care le furnizează echipamentul, ambii cu sediul în oraşul german Herzogenaurach, vor bifa un nou capitol al unei rivalităţi datând de la mijlocul secolului trecut.

Echipa favorită de sâmbătă, Bayern, poartă echipament produs de Adidas, în timp ce furnizorul Borussiei este Puma. Logo-ul Adidas a apărut în cinci din ultimele 10 finale, în timp ce pentru Puma va fi prima prezenţă într-o finală începând din 2004.

Acesta este una dintre rarele veşti bune pentru Puma în eforturile companiei de a prinde din urmă liderii pieţei mondiale de echipament pentru fotbal, Adidas şi Nike.

Sprijinirea eventualului câştigător al Ligii Campionilor ar fi mult mai importantă pentru Puma decât pentru Adidas, a declarat Sebastian Frericks, analist la banca Metzler, din Frankfurt.

„Puma nu poate investi la fel de mulţi bani în sponsorizări precum Adidas şi Nike, astfel că trebuie să-şi aleagă echipele cu forte mare atenţie”, a spus Frericks.

Prezenţa în finală asigură celor două branduri expunere în faţa milioanelor de fani care vor urmări meciul, iar învingătorul va beneficia chiar şi de un mic stimulent prin vânzarea de replici ale tricourilor, potivit băncii de investiţii Bryan Garnier & Co.

Adidas este lider pe piaţa globală de echipament pentru fotbal, cu vânzări doar pentru acest sport de peste 1,7 miliarde de euro anul trecut. Puma obţine din fotbal doar 10% din veniturile anuale de 3,3 miliarde de euro, estimează banca Metzler. Vânzările Nike de echipament pentru fotbal s-au situat la 2 miliarde de dolari anul trecut.

Ambele companii germane au la origine o afacere înfiinţată în anii ’20 în Bavaria de fraţii Adolf şi Rudolf Dassler. După mai multe disensiuni, Rudolf a lansat Puma în 1948, iar Adolf a înfiinţat Adidas în 1949. Şapte ani mai târziu, Real Madrid învingea echipa franceză Stade de Reims cu scorul 4-3 în prima finală a Cupei Europene, Liga Campionilor de astăzi.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...