Finalizarea metroului Drumul Taberei-Universitate se amână. Guvernul dă mai puţini bani

Magistrala V a metroului bucureştean ce va lega, într-o primă fază, cartierul  Drumul Taberei de Universitate va fi finalizată de abia în 2018, după tăieri succesive ale bugetului alocat acestei investiţii. Primele nouă staţii la care se lucrează acum, de la Râul Doamnei la Eroilor, ar fi trebuit să fie gata cel mai târziu în 2015.
Economica.net - mar, 29 ian. 2013, 10:53
Finalizarea metroului Drumul Taberei-Universitate se amână. Guvernul dă mai puţini bani

Ministerul Transporturilor înaintează o nouă dată pentru finalizarea lucrărilor la Magistrala V de metrou Drumul Taberei – Pantelimon, etapa I Drumul Taberei-Universitate, după tăieri succesive ale bugetului alocat acestui proiect de investiţii. În una dintre anexele la proiectul de buget pentru 2013 al ministerului de resort se menţionează că data programată pentru terminarea lucrărilor este martie 2018, pentru toată secţiunea Drumul Taberei-Universitate.

Proiectul presupune construcţia a 13 staţii de metrou pe o lungime de peste  9 km, ceea ce presupune investiţii de 2,3 miliarde de lei, aceasta fiind valoarea rămasă de finanţat la 31.12.2012. 

Tot în 2018, dar în decembrie, constructorii ar trebui să finalizeze, conform estimărilor Ministerului Transporturilor şi tronsonul Universitate -Pantelimon, ce va include 13 staţii şi un depou. Valoarea totală aprobată pentru acest proiect în anul 2008 se cifrează la peste 3,6 miliarde de lei. La finele anului trecut, valoarea rămasă de finanţat se ridica la peste 3,5 miliarde de lei.

Întârziere de 8 luni

În momentul de faţă, se lucrează la prima etapă a proiectului, respectiv cele nouă staţii ce vor lega Râul Doamnei de Eroilor, investiţia ce ar trebui finalizată anul viitor sau cel mai târziu în 2015, conform estimărilor iniţiale ale oficialilor din Ministerul Transporturilor.

Constructorii sunt însă cu 8 luni în urmă, după cum afirmă actualul director general al Metrorex, Aurel Radu. „Acum suntem în prima fază, până la Eroilor şi aici există întârzieri de aproximativ 8 luni, din motive ce ţin de constructor şi consultant. Nu au obţinut autorizaţiile de construcţie la termen, au fost probleme cu Primăria Capitalei şi cu Mediul, dar ei trebuia să obţină aceste autorizaţii”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Aurel Radu.

Acesta susţine că în ultima perioadă s-au purtat mai multe discuţii cu reprezentanţii companiilor care construiesc metroul ce va lega Râul Doamnei de Eroilor, iar aceştia „au promis să recupereze”. Cât despre posibilitatea ca lucrările să se finalizeze de abia în 2018, Radu susţine că este imposibil pentru această fază, dar nu poate estima cât va dura finalizarea întregului proiect.

Bani mai puţini

Lucrările la magistrala V de metrou sunt puse în pericol şi de reducerile succesive ale bugetului alocat pentru acest proiect. Dacă la începutul anului trecut, Ministerul de resort trecuse în buget aproximativ 381 de milioane de lei destinaţi metroului pentru 2012, rectificarea din vară a adus aproape o înjumătăţire a sumei, mai precis 178 de milioane de lei. Ministerul de resort îşi planificase însă atunci ca în 2013 să cheltuiască peste 500 de milioane de lei pentru metroul din Drumul Tabderei. Acum însă,  conform proiectului de buget al Ministerului Transporturilor, suma proiectată pentru 2013 este de numai 95,3 milioane de lei. 

Oficialul Metrorex spune însă că acesta este doar un proiect, bugetul nu a fost aprobat şi are promisiunea că lucrările de investiţii vor continua la magistrala V de metrou. „Este prematur să discutîm acum despre buget. Nu se ştie câţi bani vor fi. O să vedem. Avem promisiuni că vom continua lucrările de investiţii, mai ales pe tronsonul V”, ne-a mai declarat directorul Metrorex.

Lucrările la tronsonul Râul Doamnei-Eroilor au început în 2011, iar data de finalizare a tot fost amînată, iniţial pentru 2014, iar apoi pentru 2015. Pentru tronsonul 1 s-au încheiat două contracte cu asociaţia formată din  Astaldi (Italia), FCC Construccion (Spania), Delta ACM (România) şi  AB Construct (România) care vor construi secţiunea Râul Doamnei – Operă (9 staţii) pentru 918.937.999 lei (fara TVA ) şi respectiv asocierea Max Bogl (Germania) şi Max Boegl (Romania) care va cosntrui staţia, depoul și Galeria de legătură Valea Ialomiței pentru  231.663.459 lei.

 

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...