1EUR = 4.8582 RON | Bucureşti 24 º

Companii

Finalizarea proiectului nuclear al Enel din Slovacia va fi amânată din nou

Proiectul nuclear din Slovenia al Enel nu se va finaliza nici la ultimul termen limită şi va înregistra costuri mai ridicate, într-o perioadă în care compania italiană de utilităţi se pregăteşte să-şi vândă subsidiara slovenă, a anunţat, luni, ministrul sloven al Economiei, Pavol Pavlis, transmite Bloomberg.

28 iul, 2014 | Agerpres

Compania de utilităţi Slovenske Elektrarne, unde Enel deţine o participaţie de 66%, va înregistra 'cu siguranţă o întârziere' a termenului limită deja extins pentru sfârşitul lui 2014, le-a declarat jurnaliştilor Pavlis. Acesta a adăugat că au fost raportate şi costuri mai ridicate.

În anul 2006, Enel a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni la Slovenske Elektrarne pentru 839 milioane de euro şi a promis că va investi alte 1,9 miliarde de euro în companie timp de 10 ani. În cadrul acordului de privatizare, Enel a promis că va finaliza construcţia a două noi reactoare la centrala nucleară din Mochovce, un proiect de 3,9 miliarde de euro afectat de numeroase întârzieri şi depăşiri de buget.

Declaraţia oficialului sloven vine după ce, luna aceasta, Enel a anunţat că boardul său a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei în Slovacia şi de distribuţie şi vânzări din România.

Vânzările vor implica o participaţie de 66% în Slovenske Elektrarne din Slovacia, 64,4% în Enel Distribuţie Muntenia SA şi Enel Energie Muntenia SA, 51% în Enel Distribuţie Banat SA, Enel Distribuţie Dobrogea SA şi Enel Energie SA, precum şi 100% din acţiunile Enel România SRl.

Premierul slovac Robert Fico, adversarul privatizărilor efectuate de precedentele guvernări, a afirmat că este 'intolerabilă' nerespectarea termenului limită pentru finalizarea reactoarelor de la Mochovce.

Proiectul de 880 MW a fost afectat de întârzieri şi de majorări de costuri în urma dezastrului nuclear de la Fukushima din 2011, care a forţat companiile de utilităţi să adopte standarde de siguranţă mai costisitoare

Anul acesta, Enel a obţinut aprobarea Guvernului de la Bratislava, care deţine restul acţiunilor Slovenske, să majoreze de la 2,4 la 3,8 miliarde de euro bugetul alocat centralei de la Mochovce.

În România, compania italiană deţine trei foste filiale ale Electrica de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, în zona Muntenia Sud, inclusiv Bucureşti, în Banat şi în Dobrogea.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO