Finalizarea unor proiecte mari de birouri este incertă din cauza cererii reduse şi acţiunilor legale

Cererea redusă pentru închiriere şi unele acţiuni legale menţin gradul de incertitudine privind finalizarea unor proiecte de birouri de dimensiuni mari în Bucureşti, iar până la finele anului ar putea fi livrată o suprafaţă de 68.000 metri pătraţi, potrivit Jones Lang LaSalle.
Economica.net - lun, 06 aug. 2012, 09:45
Finalizarea unor proiecte mari de birouri este incertă din cauza cererii reduse şi acţiunilor legale

„Oferta anului 2013 este estimată la 130.000 mp (34% deja pre-închiriată), în timp ce oferta anului 2014 este compusă din proiecte de talie mică şi mijlocie sau proiecte a căror finalizare poate fi amânată din 2013 în 2014. Cererea de spaţii de birouri va fi influenţată de procesele de consolidare ale marilor companii multinaţionale, proces deja demarat de companii precum Petrom, Oracle, Raiffeisen Bank şi UniCredit Ţiriac Bank. Rata de neocupare va avea un trend descrescător, însă ne aşteptăm ca valori sub 10% să fie raportate abia la începutul anului 2013”, se arată în cel mai recent raport realizat de compania de consultanţă imobiliară.

Chiriile prime, din zona centrală de afaceri, vor ramâne la acelaşi nivel cu un trend de uşoară creştere în semestrul al doilea, dar având în vedere lipsa unei oferte noi de spaţii de birouri de clasă A compania se aşteaptă ca pachetul stimulentelor financiare să devină din ce în ce mai mic.

În trimestrul al doilea a fost finalizat noul sediu al băncii UniCredit Ţiriac, un imobil de 14.000 mp, în care grupul italian a mutat câteva dintre operaţiunile locale, inclusiv sediul central. Cu această nouă deschidere, stocul finalizat în primul semestru abia a atins nivelul de 24.600 mp. În al doilea trimestru au fost lansate oficial două proiecte, respectiv Floreasca Park, dezvoltat de către Portland Trust (37.000 mp), care are deja un grad de pre-închiriere de 60%, precum şi proiectul The Mark al fondului de investiţii austriac S Immo AG.

„În ciuda recesiunii economice globale şi a instabilităţii politice locale, piaţa spaţiilor de birouri a înregistrat rezultate încurajatoare. Preluarea trimestrială de spaţii de birouri (inclusiv contracte de renegociere /re-închiriere) este estimată la 72.700 mp. Aceasta reprezintă o creştere de 34,8% faţă de primul trimestru. În cazul în care considerăm doar contractele noi de închiriere finalizate în trimestrul al doilea, atunci suprafaţa este estimată la 58.700 mp, din care 42,3% sunt contracte de pre-închiriere”, apreciază consultanţii Jones Lang LaSalle.

În funcţie de zona geografică, patru zone au atras 78% din cererea nouă de spaţii de birouri, respectiv Floreasca-Barbu Văcărescu (37,8%), Pipera City (17%), Vest (13.2%) şi Centru-Nord (10%).

Preluarea de spaţii de birouri este susţinută de contractele de pre-închiriere, astfel că din totalul de 108.000 mp tranzacţionaţi în prima jumătate a anului, au fost semnate contracte de pre-închiriere pentru aproximativ 44% din totalul acestei suprafeţe. Acest trend se va menţine şi în S2/ 2012, dar la o scară mai mică, având în vedere că nu se mai aşteaptă semnarea altor contracte de pre-închiriere pentru suprafeţe mari (peste 20.000 mp).

În ceea ce priveşte chiriile, cele contractuale sunt cotate între 19-19.5 euro/mp/lună, nefiind înregistrată nicio modificare trimestrială a chiriilor prime. În schimb se remarcă o micşorare a stimulentelor financiare.

Rata totală de neocupare (spaţii de clasă A&B) a crescut până la 17%. De departe, cea mai mică rată de neocupare se înregistrează în coridorul Floreasca-Barbu Văcărescu, în timp ce recordul negativ este raportat în zona Pipera Nord. O importanţa din ce în ce mai mare se acordă evoluţiei chiriilor din aşa numitele zone secundare de afaceri, având în vedere numărul mic de proiecte din zona centrală de afaceri, cea care determină evoluţia chiriilor prime.

Te-ar mai putea interesa și
Trenurile din Elveția ajung la timp datorită unui sistem dezvoltat de IT-iștii români. ”Are un grad de automatizare mare, uneori dispecerul stă la masă și se plictisește”
Trenurile din Elveția ajung la timp datorită unui sistem dezvoltat de IT-iștii români. ”Are un grad de automatizare ...
Punctualitatea celor 1.000 de trenuri care circula zilnic în Elveția este bine cunoscută, dar puțini știu că acest lucru este posibil datorită unei soluții de management al traficului......
ROBOR la 3 luni ar putea urca până la 7%. Cu o întârziere de 5-6 luni, IRCC va urma acelaşi traseu. Într-o lună dolarul va ajunge la acelaşi preţ cu euro
ROBOR la 3 luni ar putea urca până la 7%. Cu o întârziere de 5-6 luni, IRCC va urma acelaşi traseu. Într-o lună dolarul ...
Ultimele prognoze anunţate de BNR asupra inflaţiei schimbă şi viziunea economiştilor şefi asupra dobâzii cheie şi ...
Boom-ul LNG nu va putea suplini pe termen scurt gazele rusești consumate de Europa. Va urma o iarnă dificilă pentru bătrânul continent
Boom-ul LNG nu va putea suplini pe termen scurt gazele rusești consumate de Europa. Va urma o iarnă dificilă pentru bătrânul ...
Din ce în ce mai multe gaze naturale lichefiate (LNG) ajung în Europa, iar potențiala reducere a livrărilor de gaze rusești ...
Stoltenberg: Ucraina „poate să câștige” războiul împotriva Rusiei
Stoltenberg: Ucraina „poate să câștige” războiul împotriva Rusiei
Ucraina "poate să câştige" războiul împotriva Rusiei, care "nu se derulează" aşa cum a prevăzut Moscova, a estimat ...