Financial Times: CE a înrăutăţit prognoza de creştere a zonei euro în 2014 şi 2015

Economica.net
04 11. 2014
grafic_59634100

În acest an, zona euro ar urma să înregistreze o expansiune de 0,8%, după ce în mai Comisia Europeană previziona o creştere de 1,2% în 2014.

Revizuirea în scădere vine în urma prognozelor mai slabe privind evoluţiile celor mai mari economii din zona euro, Germania şi Franţa. Astfel, PIB-ul Germaniei ar urma să înregistreze anul viitor o expansiune de 1,1%, faţă de 2% prognozat anterior, în timp ce avansul Franţei va încetini la 0,7%, de la 1,5% prognozat în urmă cu şase luni.

‘Tensiunile geopolitice şi temerile privind evoluţia economiilor principalilor parteneri comerciali ar putea duce la o atitudine de expectativă în rândul firmelor. Totuşi, redresarea cererii pe plan intern şi extern, reducerea incertitudinilor geopolitici şi condiţiile favorabile de finanţare ar trebui să ducă la majorarea investiţiilor corporaţiilor în 2015’, se arată în raportul Comisiei Europene dedicat Germaniei.

‘Nu există un răspuns simplu, unic la dificultăţile cu care se confruntă economia europeană. Trebuie să ne asumăm toate responsabilităţile, în Bruxelles, în capitalele naţionale şi în regiunile noastre, pentru a genera o creştere mai ridicată care să stimuleze angajările’, a afirmat Pierre Moscovici, noul comisar european pentru Afaceri economice şi financiare, impozitare şi uniune vamală, la prezentarea noilor estimări ale Comisiei Europene.

Situaţia dificilă din zona euro contrastează cu cea din SUA, care în trimestrul trei din 2014 a înregistrat cel mai rapid ritm de creştere din ultimul deceniu, şi cu cea din Marea Britanie, al cărei PIB înregistrează unul dintre cele mai rapide ritmuri de creştere din rândul G7. Comisia Europeană a îmbunătăţit estimarea pentru Marea Britanie (care nu este membră a zonei euro), de la 2,5% la 2,7% pentru anul viitor.

Riscurile la adresa perspectivelor privind inflaţia rămân echilibrate, conform noilor estimări ale Comisiei Europene. Preţurile de consum în zona euro ar urma să înregistreze o creştere de doar 0,5% anul acesta şi de 0,8% anul viitor, după ce în mai se estima un avans de 0,8% în 2014 şi de 1,2% în 2015. Inflaţia anuală în zona euro rămâne mult sub obiectivul de 2% fixat de Banca Centrală Europeană (BCE).