Financial Times: Şeful Nissan a aprobat bonusul de pensionare de 40 milioane dolari pentru Carlos Ghosn

Directorul general al Nissan, Hiroto Saikawa, a aprobat bonusul de pensionare în valoare de 40 de milioane de dolari pentru Carlos Ghosn, ca parte a propusului pachet de pensionare care alimentează speculaţiile referitoare la informaţiile deţinute de şefii producătorului auto nipon privind remuneraţia fostului preşedinte al Nissan, se arată într-un articol publicat luni de Financial Times (FT).
Economica.net - lun, 25 mart. 2019, 14:36
Financial Times: Şeful Nissan a aprobat bonusul de pensionare de 40 milioane dolari pentru Carlos Ghosn

Conform unui document din 2012 consultat de FT, Hiroto Saikawa a aprobat un contract de muncă pe 10 ani pentru Ghosn ca „preşedinte emerit”, care-i permite să folosească în continuare proprietăţile imobiliare ale companiei din Rio de Janeiro, Paris şi Liban.

Conform acordului, Nissan va face o plată excepţională de 40 de milioane de dolari pentru rolul de consilier, după ce Ghosn a demisionat din funcţia de preşedinte, şi-i va acorda un salariu anual de 4,4 de milioane de dolari, care ar putea creşte la şase milioane de dolari dacă firma îndeplineşte anumite obiective.

De asemenea, Ghosn va putea folosi birourile şi proprietăţile imobiliare din Japonia şi din alte locaţii.

Aceleaşi proprietăţi imobiliare au apărut în investigaţia internă privind activitatea lui Ghosn la Nissan, în care producătorul auto nipon a descoperit că el a acţionat inadecvat în privinţa modului în care au fost achiziţionate proprietăţile şi a sumelor de bani cheltuite pentru renovarea lor, susţin surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Acordul a fost semnat de Hiroto Saikawa şi de Greg Kelly, un alt membru al Board-ului Nissan inculpat pentru că ar fi conspirat cu Ghosn pentru a falsifica rapoartele financiare ale Nissan. Kelly şi Ghosn au dezminţit toate acuzaţiile.

Carlos Ghosn a beneficiat în mod incorect de o compensaţie de 7,8 milioane de euro (nouă milioane de dolari) de la societatea mixtă dintre Nissan şi Mitsubishi, în perioada aprilie – noiembrie 2018, au anunţat cei doi producători auto niponi.

În urma derulării unei investigaţii interne comune, s-a descoperit că Ghosn a fost recompensat de o societate mixtă, cu sediul în Olanda, fără ca vreun membru al Consiliilor de Administraţie să fie informat, au arătat directorii generali ai Nissan – Hiroto Saikawa şi Mitsubishi – Osamu Masuko.

În 19 noiembrie, Carlos Ghosn, în vârstă de 65 de ani, a fost pus sub acuzare în Japonia pentru că ar fi omis să declare autorităţilor bursiere venituri de aproximativ 5 miliarde de yeni (38 de milioane de euro/44 de miliarde de dolari) realizate timp de cinci ani, în perioada 2010 – 2015. El este acuzat de încălcare a legislaţiei financiare şi de abuz de încredere.

De asemenea, Carlos Ghosn ar fi beneficiat în mod incorect de o compensaţie de 7,8 milioane de euro (nouă milioane de dolari) de la societatea mixtă dintre Nissan şi Mitsubishi, în perioada aprilie – noiembrie 2018, au anunţat cei doi producători auto niponi. În urma derulării unei investigaţii interne comune, s-a descoperit că Ghosn a fost recompensat de o societate mixtă, cu sediul în Olanda, fără ca vreun membru al Consiliilor de Administraţie să fie informat, au arătat directorii generali ai Nissan – Hiroto Saikawa şi Mitsubishi – Osamu Masuko. Nissan este acţionarul principal al Mitsubishi Motors.

Conform unui document publicat de agenţia nipon de presă Kyodo, Saikawa a admis în faţa procurorilor că a semnat documentul privind compensaţia lui Ghosn „fără a-i analiza prea mult conţinutul”, dar nu se ştie dacă actualul şef al Nissan ştia că plăţile pentru funcţia de „preşedinte emerit” aveau legătură cu ceea ce procurorii au numit „plăţi nedeclarate”.

Reprezentanţii Nissan nu au dorit să comenteze informaţiile şi nu au acceptat solicitarea de a se realiza un interviu cu Hiroto Saikawa.

Te-ar mai putea interesa și
PAID: Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a crescut cu 3,87% în august
PAID: Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a crescut cu 3,87% în august
Numărul poliţelor active de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) a crescut în august 2021 cu 3,87%, ajungând la aproximativ 1,82 milioane, comparativ cu 1,76 milioane de poliţe PAD active la......
Gigantul indian Torrent Pharmaceuticals îşi închide subsidiara din România
Gigantul indian Torrent Pharmaceuticals îşi închide subsidiara din România
Compania indiană de medicamente Torrent Pharmaceuticals, prezentă în circa 40 de state din lume, a decis dizolvarea şi ...
Identificarea şi remedierea unei breşe de securitate a durat, în medie, 287 de zile în acest an – Eset
Identificarea şi remedierea unei breşe de securitate a durat, în medie, 287 de zile în acest an – Eset
Perioada în care s-a identificat şi remediat o breşă de securitate a crescut cu şapte zile, în 2021 faţă de anul ...
China trăieşte propria criză de tip Lehman Brothers: Evergrande, un gigant imobiliar, e aproape de colaps şi oferă investitorilor posibilitatea de a fi plătiţi cu proprietăţi în loc de numerar
China trăieşte propria criză de tip Lehman Brothers: Evergrande, un gigant imobiliar, e aproape de colaps şi oferă investitorilor ...
China Evergrande Group, un mare dezvoltator imobiliar chinez care în prezent trece prin dificultăţi financiare, a demarat ...