Paszkany, finanţatorul CFR Cluj, amendat de Autoritatea de Supraveghere Financiară

Arpad Paszkany, finanţatorul echipei de fotbal CFR Cluj Napoca, şi apropiata acestuia, Anamaria Feher, trebuie să plătească amenzile record de zeci de mii de lei, cu care i-a sancţionat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Paszkany & Co trebuia să facă ofertă de preluare a Companiei  de Informatică Aplicată din Cluj-Napoca. Pe de altă parte, compania i-ar putea cere lui Paszkany peste un milion de lei, printr-o majorare de capital.
Adrian N. Ionescu - lun, 06 ian. 2014, 10:23
Paszkany, finanţatorul CFR Cluj, amendat de Autoritatea de Supraveghere Financiară

În 17 decembrie Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a sancţionat pe Arpad Paszkany, finanţatorul echipei de fotbal CFR Cluj Napoca, şi pe apropiata acestuia, Anamaria Feher, cu amenzi record de câte 51.000 de lei, pentru că nu au derulat oferta publică de preluare a Companiei de Informatică Aplicată SA Cluj-Napoca (SOEL), potrivit celui mai recent buletin al ASF.

Cei doi deţin în mod direct peste 50% din acţiunile SOEL. Legea prevede ca acţionarii care controlează împreună, peste 33% din acţiunile unei companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) să deruleze o ofertă publică obligatorie de cumpărare a celorlalte acţiuni din piaţă.

Amenzile menţionate se adaugă altora mai vechi, date în toamna trecută pentru acelaşi motiv. Arpad Paszkany, Anamaria Feher şi firma Assix Arhitecture din Cluj Napoca au contestat amenzile atunci şi acestea le-au fost redus, celor dintâi, la 10.000 de lei. Assix (fosta Baucom SRL) fusese chiar iertată.

Acum, firma Assif  nu a mai fost iertată, pentru că ASF a descoperit că Arpad Paskany este, indirect, asociat al acesteia şi partener cu firma menţionată în alte firme.

Assix Arhitecture are peste 32% din SOEL, al cărei domeniul de activitate este prelucrarea datelor, administrarea paginilor web şi activităţi conexe.

Trimişii lui Arpad Paszkany, Feher Anamaria şi SC Assix Architecture SRL Cluj-Napoca au participat şi au votat identic la cinci Adunări Generale ale Acţionarilor (AGA) SOEL, potrivit buletinului ASF ataşat.

Majorarea de capital

Acţionarii Companiei de Informatică Aplicată (SOEL) vor decide,  pe 30 ianuarie, dacă firma îşi va majora cu bani gheaţă capitalul social cu aproape 3,2 milioane de lei, până la 9.516.370 lei, potrivit unui raport al companiei trimis la BVB.

Arpad Paszkany ar urma să vireze peste un milion de lei pentru noile acţiuni SEOL emise în majorarea de capital,   numai luând în considerare deţinerea sa directă, de peste 31%. Anamaria Feher are aproape 30%.

Peste 147.600 acţiuni ar urma să fie emise şi vândute acţionarilor SEOL înregistraţi la data de 15 ianuarie, la  un preţ de 21,48 lei / titlu, egal cu valoarea nominală.   

Acesta este şi preţul la care s-a făpcut singura tranzacţie cu acţiuni SEOL din ultimul an. Teoretic, în piaţă ar mai fi în circulaţie liberă decât 0,1% (mai exact 308) din totalul titlurilor. O proporţie de 6,2% aparţineau Ministerului Educaţiei, potrivit raportului companiei pe anul 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet de legi care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea......
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze ...
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...