FINANŢE PERSONALE: Câştig de 50% cu Portofoliul ECONOMICA.net în 30 de luni. Pe ce am pariat şi după care reguli

După un an şi jumătate de la lansare, performanţa economisirii şi investiţiilor virtuale ale Portofoliului ECONOMICA.NET demonstrează virtuţile răbdării şi ale alegerilor cuminţi. Portofoliul a fost construit în mai - iunie 2012  şi, de atunci, după o administrare care a constat în doar câteva operaţiuni, a ajuns la un randament brut de 49,4% - câştig faţă de suma pariată virtual.
Adrian N. Ionescu - Dum, 04 ian. 2015, 22:01
FINANŢE PERSONALE: Câştig de 50% cu Portofoliul ECONOMICA.net în 30 de luni. Pe ce am pariat şi după care reguli

PORTOFOLIUL ECONOMICA

Astă vară, dividendele au menţinut pe o tendinţă ascendentă performanţa de la lansare a Portofoliului ECONOMICA.NET. Fără dividende, câştigul ar fi fost de 27%, iar cu dividende a fost de 40%, superior celui din momentul verificării anterioare, din februarie (35%).

Nu am făcut atunci, în iunie, nici o modificare a structurii portofoliului (vezi fişierul ataşat), ci doar ne-am propus să căutăm soluţii de schimbare, eventual de diminuare a pachetelor societăţilor de investiţii financiare (SIF), sau chiar de înlocuire a acestora, ca urmare a tendinţei de scădere a capacităţii de plată a dividendelor. Adică tocmai a principalului argument de păstrare în portofoliu.

Totodată, acţiunile Electrica (EL) erau foarte ispititoare în iunie. Oferta publică (IPO) era în desfăşurare, dar resursele portofoliului sunt prea reduse pentru a participa la o IPO, în care trebuie să blochezi mulţi bani, pentru a obţine prea puţine acţiuni în urma alocării pro-rata.

Ne gândeam atunci că, poate vom vinde o parte din acţiunile SIF-urilor, poate chiar şi Nuclearelectrica, fie şi în pierdere, ca să luăm Electrica mult mai eficient, din piaţă, după listare (adică la preţuri apropiate de cel din IPO, dar de toţi banii).

Acţiunile EL au scăzut din vară încoace suficient de mult, dar scăderea ar mai putea continua, din cauza consumului redus de electricitate din economie, care nu stimulează cumpărătorii acţiunilor celei mai mari distribuţii din ţară. Astfel că pare pe mai departe înţelept să aplicăm aceeaşi strategie a intervenţiilor cât mai rare, proprie inevstitorilor începători, ca şi dimensiunii reduse a portofoliului.

Portofoliului ECONOMICA.NET a fost construit virtual, în iunie 2012, plecând de la 15.000 de lei. Acum am avea cu 49,4% mai mult,  22.406 lei. Din iunie încoace, am cumpărat (virtual) noi acţiuni cu dividendele păstrate iniţial într-un cont de economii. Atât cât a fost posibil, am cumpărat aceleaşi acţiuni cu cele  care ne-ar fi dat dividende.

Rămânem în expectativă cu SIF-urile, după ce grupul mogulului Bîlteanu de la SIF Banat Crişana a intrat la interogatoriile DNA. SIF-urile ar putea redeveni atractive, mai ales că încă mai este posibilă eliminarea pragului maxim de deţinere.

Secretul termenului lung

Cu cei numai 15.000 de lei pe care ni i-am acordat, demostrativ, acum 18 luni, doar câţiva brokeri prieteni ne-ar fi primit să cumpărăm acţiunile a mai mult de trei companii emitente. Noi am cumpărat la de cinci ori mai multe companii, ceea ce înseamnă un efort nerentabil, cel puţin pentru pentru broker.

Am luat, de pildă acţiuni Albalact (ALBZ), de numai 150 de lei, şi cam de tot atâţia bani Electromagnetica Bucureşti (ELMA), Prospecţiuni Bucureşti (PRSN) şi Condmag Braşov (COMI). Toate aceste titluri au dispărut din portofoliu la prima sa restructurare. Nu e eficient să faci operaţiuni dese cu atât de puţini bani şi, în plus, nici nu mai erau acţiuni profitabile.  

Astfel că am aplicat marile secrete ale unui portofoliu de economisire şi investiţie pentru începători. Cele care se întâlnesc în mai toate manualele: alege acţiunile şi instrumentele cele mai căutate, cu afaceri stabile şi profitabile şi aşează-le în proporţiile corespunzătoare riscului pe care ţi-l poţi permite în funcţie de priceperea proprie.

Portofoliul ECONOMICA.NET  a fost construit, investind (virtual) pe o structură de risc scăzut, cu ajutorul sugestiilor mai multor analişti, consultanţilor şi brokerilor colaboratori.

În structura iniţială, Portofoliul ECONOMICA.NET avea 37,1% din bani păstrate în instrumente uşor de transformat în lichidităţi, fără risc de pierderi:  un cont bancar de economii (13,3%), un fond mutual de obligaţiuni în euro (Raiffeisen Euro Plus, 13,2%) şi un fond mutual în lei, numit atunci  BCR Obligaţiuni (10,5%, acum Erste Bond Flexible RON)
Ulterior, dobânzile au început să scadă şi aceste instrumente au răsplătit cu randamente tot mai mici investiţia. Am renunţat la ele în favoarea acţiunilor vedetă de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB)

Dintre vedetele portofoliului se remarcau fondurile de investiţii care ne asigurau expunerea şi accesul la profitul din mai toată economia românească.

Şi, de la lansare, am fi câştigat în total (inclusiv dividendele) peste 192% din cât am plasat pe Fondul Proprietatea (FP), 67% pe SIF Moldova (SIF2), 70% pe SIF Oltenia (SIF5), şi 116% pe SIF Transilvania (SIF3).

Am inclus în portiofoliu şi acţiunile Bursei de Valori Bucureşti înseşi (BVB), care profită indirect de performanţele aceleiaşi economii, prin companiile listate la cota sa. Câştig de 47% de la lansare. Am ales şi singura bancă pe care merita să riscăm, Banca Transilvania (TLV), care ne-ar aduce acum, la vânzare, un câştig total de 175%!

Sectorul energetic şi de utilităţi era, la lansare, prezent prin OMV Petrom (SNP, +8,7% acum), Transelectrica (TEL, +156%), Transgaz (TGN, +33%, de la lansare). Ulterior, am completat expunerea energetic cu Romgaz (SNG, +0%) şi Nuclearelectrica (SNN, -22%).

De dragul principiului, am adăugat şi am şi păstrat acţiunile defensive ale farmaceuticelor Antibiotice Iaşi (ATB, +104%) şi Biofarm Bucureşti (BIO, +77%). Câştigurile lor virtuale nu par deloc  defensive.

Ceea ce părea, la început, doar o joacă redacţională, se dovedeşte acum a fi o probă indubitabilă, deşi doar virtuală, a faptului că manualele au dreptate şi că bursa merită şi atenţia celor care, ca noi, nu au cunoltinţe avansate de piaţă, sunt departe de a fi înarmaţi cu experienţă, ci doar ştiu să citească opiniile specialiştilor, respectiv articole ca acesta.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul schimbă Regulamentul de valorificare a masei lemnoase aflate în proprietatea publică. Lemnele vor putea fi vândute în mod direct, fără licitație
Guvernul schimbă Regulamentul de valorificare a masei lemnoase aflate în proprietatea publică. Lemnele vor putea fi vândute ...
Guvernul a adoptat marţi o Hotărâre care modifică Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, oferind posibilitatea valorificării în mod direct,......
Șanse foarte reduse pentru ca șeful Enel Francesco Starace să mai primească un mandat în fruntea companiei – surse Reuters
Șanse foarte reduse pentru ca șeful Enel Francesco Starace să mai primească un mandat în fruntea companiei – surse ...
Mai mulţi oficiali din Cabinetul condus de premierul italian Giorgia Meloni sunt nemulţumiţi de performanţele directorului ...
CGMB a aprobat majorarea capitalului social al STB cu 301 milioane de lei. Bani vor fi folosiți pentru construirea unei autobaze electrice și modernizarea a 70 de tramvaie
CGMB a aprobat majorarea capitalului social al STB cu 301 milioane de lei. Bani vor fi folosiți pentru construirea unei ...
Capitalul social al Societăţii de Transport Bucureşti (STB) va fi majorat cu 301 milioane lei, conform unei hotărâri ...
Consiliul Local al Sectorului 1 a aprobat documentația lucrărilor de reabilitare a 13 străzi
Consiliul Local al Sectorului 1 a aprobat documentația lucrărilor de reabilitare a 13 străzi
Consiliul Local al Sectorului 1 a aprobat, în şedinţa de marţi, documentaţia privind lucrările de modernizare a 13 ...