Dividendele au asigurat profitul Portofoliului ECONOMICA.net. Plus 40% de la lansare

Plasamentele virtuale făcute la Bursa din Bucureşti acum doi ani, prin Portofoliul ECONOMICA.NET, ne-ar aduce un randament de 40%, dacă includem şi dividendele aprobate, dar încă neîncasate. În prima jumătate a anului 2014, am avea pierderi fără dividende. Ce variante de restructurare există?
Adrian N. Ionescu - lun, 23 iun. 2014, 21:04
Dividendele au asigurat profitul Portofoliului ECONOMICA.net. Plus 40% de la lansare

PORTOFOLIUL ECONOMICA

În cei doi ani de la lansarea Portofoliului ECONOMICA.NET suntem în câştig cu 40% faţă de cât am plasat, virtual, în exerciţiul nostru de finanţe personale. Profitul brut de la lansare, de 6.005 de lei, a fost obţinut fără mari eforturi, doar cu puţină atenţie la ce se întâmplă în piaţă şi cu intervenţii în piaţă de doar două ori pe an.

În comparaţie, din 20 iunie 2012 încoace, indicele bursier BET C a crescut cu doar 30%. Indicele măsoară variaţia preţurilor tuturor acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), mai puţin SIF-urile.

La rândul său, Indicele BET XT a crescut cu 46%, dar ca să avem resurse să investim în toate cele 25 de titluri ale indicelui, ne-ar fi trebuit la start de cîteva ori mai mulţi bani decât cei 15.000 de lei, pe care ni i-am îngăduit, de asemeni virtual, acum doi ani. Indicele BET XT măsoară variaţiile celor mai importante 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv Fondul Proprietatea şi SIF-urile.

Portofoliul ECONOMICA.NET

În urmă cu exact doi ani, ECONOMICA.NET începea un exerciţiu de administrare a finanţelor personale, căutând să aplice regulile despre a scris de nenumărate ori. Am construit un portofoliu virtual, echilibrat, potrivit cu un profil de risc relativ scăzut, după mai multe consultări cu brokerii şi managerii de investiţii.

Portfoliul ECONOMICA.NET a pornit cu 15.000 de lei, considerând că am respectat deja regula numărul unu a unui portofoliu: să punem deoparte, dinainte de a-l construi, o rezervă care să ne acopere cheltuielile de viaţă cel puţin trei luni. 15.000 de lei este un prag de economii foarte ridicat pentru mulţi români, dar mic pentru un portofoliu echilibrat aşa cum ni l-am dorit, potrivit brokerilor.

La început, 37% din banii disponibili virtual erau păstraţi, ca lichidităţi, în conturi de economii şi în fonduri mutuale cu riscul cel mai scăzut. Restul i-am plasat în 15 dintre acţiunile cele mai performante şi mai sigure cu putinţă de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). (Vezi structura în detaliu în primul articol din această serie).

Plus şi minus

Fără dividendele la care suntem îndreptăţiţi, dar care încă nu s-au distribuit, Portofoliul ECONOMICA.NET este în pierdere cu 5,3% faţă de ultimul raport (10 februarie). Este, totuşi, în creştere cu 4,3%, dacă luăm în calcul creanţele reprezentate de dividende şi nu numai.

Sunt de primit dividende aprobate la 10 din cele 13 acţiuni deţinute, respectiv porţia din suma rezultată din reducerea cu 5% din capitalul social al Fondului Proprietatea (FP), care urmează să se distribuie acţionarilor.

De asemeni, urmează distribuţii de acţiuni gratuite care vor dubla pachetul de acţiuni SIF Transilvania (SIF3), iar valoarea portofoliului va creşte în consecinţă. S-au primit acţiuni gratuite şi de la Banca Transilvania (TLV). Şi SIF3 şi TLV au dat acţiuni gratuite în loc de dividende.

Rezultă din toate aceste distribuţii un câştig de 1.923 de lei pentru portofoliu, care vor putea fi folosiţi la achiziţia de acţiuni Electrica, atunci când vor intra pe piaţă. Acest câştig a acoperit pierderile rezultate din scăderile de cotaţii. Este de peste 2,3 ori mai mare decât câştigul total al portofoliului din 10 februarie încoace.

Cele mai mari sume din dividende (sau echivalentul acţiunilor gratuite la preţul curent) sunt aşteptate de la  SIF Transilvania (SIF3, 786 de lei), Nuclearelectrica (SNN, 273), FP (244, dividende speciale), şi OMV Petrom (SNP, 120 de lei).

Au crescut doar preţurile acţiunilor Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL), TLV şi Romgaz (SNG). Nu toate acţiunile au compensat pierderile de preţ cu dividendele sau cu alte beneficii. Cea mai mare perdantă a portofoliului este SNN, dar toată piaţa a fost dezamăgită de evoluţia acestui titlu, influenţată de „taxa de stâlp”. Tabloul câştigurilor şi pierderilor se află în fişierul ataşat.

Provocările   

Piaţa este în scădere şi Portofoliul ECONOMICA.NET pare că reclamă a doua sa restructurare. Fără dividendele pe care, de altfel,  am pariat corect anul trecut, am fi în pierdere. Or, sunt tot mai improbabile dividendele SIF-urilor, de pildă.

Cum ar trebui restructurat portofoliul?

Exerciţiul ECONOMICA.NET de finanţe personale este destinat investitorilor începători, pe termen lung şi cu risc scăzut, deci care intervin rar în piaţă.

Nu am intervenit decât de patru ori în piaţă în doi ani, de fiecare dată din motive clasice. Rezumatul rapoartelor despre Portofoliul ECONOMICA spune că mai întîi am investit complet economiile din contul bancar. Mai întîi pentru că nu mai ofereau protecţie contra inflaţiei, şi în al doilea rând pentru că bursa oferea câştiguri tot mai mari, mai ales din dividendele SIF-urilor şi  ale FP.

Pe de altă parte am reinvestit banii din fondurile mutuale şi am sacrificat complet sau parţial acţiunile „leneşe” la creştere şi zgârcite la dividende, atunci când au apărut pe piaţă oportunităţi atractive. În cazul nostru oportunităţile au fost „marile listări” ale statului (SNG şi SNN) şi transformarea în cash pentru acţionari a activelor Fondului Proprietatea şi SIF-urilor.

Intrarea pe piaţă a acţiunilor Electrica este o nouă oportunitate. În schimb acţiunile SIF-urilor au pierdut din atractivitate. Până nu demult, portofoliul era echilibrat între titlurile financiare şi cele energetice. Farmaceuticele, Antibiotice (ATB) şi Biofarm (BIO) erau singurele pariuri în afara celor două domenii de mai sus şi nu au dezamăgit.

ATB, BIO, alături de TGN şi TEL (chit că şi acestea sunt mai curând energetice) constituie componenta defensivă a poretofoliului, cea care se presupune că rezistă la condiţii neprielnice de piaţă.

Prin urmare, întrebarea este: La ce vom renunţa ca să încercăm să profităm de Electrica, desigur, tot pe termen lung? Ar trebui, poate, să nu mai insistăm în dezamăgirea Nuclearelectrica şi să subţiem pachetele la  SIF-uri şi SNP. Dar aceste titluri sunt perfecte pentru ideea de plasament pe termen lung.

Acţiunile gratuite de la SIF Transilvania (SIF3) le putem vinde şi proporţia acestui simbol în portofoliu va reveni în apropierea ponderii din proiectul de acum doi ani.  

Şi acţiunile Petrom (SNP) au o pondere de peste 10% în portofoliu şi pot fi vândute în parte, mai ales că este greu de întrevăzut creşterea preţului lor.  Nuclearelectrica (SNN) are de asemeni peste 10% şi Romgaz (SNG), dar nu avem decât 79 de titluri SNG.

Sunt câteva idei care trebuie analizate pentru a cincea intervenţie în structură, necesară pentru introducerea Electrica. Ulterior, nu va mai fi aproape nimic de făcut, decât, poate, eventualt, marcarea profitului. Adică să vindem tot ce depăşeşte suma cu care am pornit şi s-o luăm de la capăt.

Cu banii virtuali nu putem pleca în croazieră în jurul lumii şi, de aceea, exerciţiul Portofoliului ECONOMICA.NET nu poate funcţiona decât după principiul reinvestirii. Mai vorbim peste jumătate de an.

AVERTISMENT

Portofoliul ECONOMICA.NET nu constituie un îndemn la a-l copia, ci doar un exerciţiu de finanţe personale, un „demo” menit să arate în condiţii reale că se poate.

Investitorii iau decizii exclusiv în funcţie de propriile aprecieri şi de aprecierea corectă a toleranţei la risc şi efectul deciziilor nu este responsabilitatea autorului execiţiului şi nici a redacţiei ECONOMICA.NET.

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...