FINANŢE PERSONALE: Portofoliul ECONOMICA.NET, după o lună

„Portofoliul ECONOMICA.NET“ a împlinit o lună, cu un câştig de 1,98%, ceea ce nu este de loc rău în condiţiile de mare volatilitate din această perioadă. „Este un portofoliu echilibrat, cu un accent pe blue chips & lichiditate, fapt care îi oferă un grad de volatilitate mai mic, Acesta este lucru de dorit, ţinând seama de situaţia economică actuală“, potrivit descrierii directorului de investiţii al Erste Asset Management România.
Adrian N. Ionescu - Dum, 15 iul. 2012, 21:04
FINANŢE PERSONALE: Portofoliul ECONOMICA.NET, după o lună

Acum aproape o lună, am declanşat un exerciţiu de FINANŢE PERSONALE, mai precis o campanie de training cu un „Fond de investiţii ECONOMICA.NET“ ipotetic.

Portofoliul ECONOMICA.NET este conceput pe un termen de (cel puţin) 12 luni, pentru un investitor cu profil de risc moderat.  Nicidecum pentru un speculator. A pornit de la  următoarea structură (cu preţurile din a doua parte a sesiunii de tranzacţionare din 19 iunie):

 • 37,1% – LICHIDITĂŢI, din care
 • 12,4% – Fondul Proprietatea (FP)
 • 12,4% – OMV Petrom(SNP)
 • 5,4% – SIF Moldova (SIF2)
 • 5,1% – Transgaz (TGN)
 • 5,0% – SIF Oltenia (SIF5)
 • 4,9% – Bursa de Valori Bucureşti (BVB)
 • 4,4% –  SIF Transilvania (SIF3)
 • 4,1% – Transelectrica (TEL)
 • 3,2% – Banca Transilvania (TLV)
 • 1,2% – Antibiotice Iaşi (ATB)
 • 1,1% – Electromagnetica Bucureşti (ELMA)
 • 1,1% – Biofarm Bucureşti (BIO)
 • 1,0% – Albalact Alba Iulia (ALBZ)
 • 0,9% – Prospecţiuni Bucureşti (PRSN)
 • 0,7% – Condmag Braşov (COMI)

Am investit 15.001 lei acum o lună, iar acum avem în contul virtual 15.298 de lei, adică portofoliul nostru a înregistrat o creştere de peste 1,98%, ceea ce înseamnă un randament în termeni anuali de 31,72%.

Variaţiile din structura portofoliului sunt mici, o puteţi constata în tabelul ataşat la articol.

Au apărut şi primele comentarii din partea profesioniştilor.

Este un portofoliu echilibrat, cu un accent pe blue chips & lichiditate, fapt care îi oferă un grad de volatilitate mai mic. Acesta este lucru de dorit, ţinând seama de situaţia economică actuală“, apreciază Mihai Purcărea, directorul de investiţii al Erste Asset Management România, care administrează cele mai mari fonduri mutuale de la noi.

Pe de altă parte, „este dificil de construit un portofoliu “general”. Particularităţile fiecărui investitor sunt determinante în construirea portofoliului“ spune Mihai Purcărea, enumerând printre particularităţi: vârsta investitorului, orizontul invesţional, nevoia specifică de lichditate, obiectivele de risc & randament, avuţia totală a investitorului şi stilul lui de viaţă.

Obervaţia este cât se poate de corectă. Am optat totuşi, pentru un profil „general“ de  investitor, pentru simplificare, şi pentru o anumită imparţialitate faţă de diversitatea profilurilor cititorilor noştri.

Directorul de la Erste Asset Management mai face o precizare valoroasă, în privinţa eficienţei “în practică”. Suma disponibilă (15.000 lei) este prea mică pentru un portofoliu diversificat.

„Este relativ dificil şi de administrat un portofoliu diversificat“, de acest calibru, spune Mihai Purcărea. „Să luăm de exemplu cazul dividendelor – pentru TEL ar fi un dividend net de aprox 46,20 lei, iar pentru ATB valoarea acestora ar fi 6,38 lei. Astfel, în practică ar fi dificil de administrat un asemenea portofoliu, şi cum “time is money”, se poate dovedi şi ineficient“.

Managerul de fonduri de la Erste are perfectă dreptate. Am ales o sumă atât de mică, şi totuşi mare pentru mulţi dintre cititorii noştri, tocmai pentru a nu-i descuraja.

Diferenţele de valoare înregistrate de diferitele plasamante arată că fiecare şi-a îndeplinit rolul pentru care a fost ales.

Trebuie relevat întâi câştigul adus de deţinerea de unităţi de fond mutual în euro, Raiffeisen Euro Plus. Deprecierea leului ne-a adus câştig, sau, mai precis, o compensare a deprecierii acţiunilor sensibile la pierderea de valoarea a leului.

Cel mai mare câştig l-a adus o acţiune conservatoare, rezistentă la criză: Transelectrica (TEL). Nici Transgaz (TGN), din aceeaşi categorie nu ne-a făcut de râs. Foarte bine, de aceea le-am şi ales.

Nici OMV Petrom(SNP) nu a dezamăgit şi nici măcar SIF-urile, cutoate că acum o săptămână ar fi făcut-o.

Pierderile au venit de la Banca Transilvania (TLV), care am introdus-o în portofoliu de dragul poveştii ei de succes pe termen lung, care nu a ajuta-o în prima ei lună în Portofoliul ECONOMICA.NET.

 Tulburările privind credibilitatea României au adus pierderi şi Fondului BCR Obligaţiuni, dar şi acesta este un pariu  pe termen lung.

Întreg portofoliul este un pariu pe cel puţin un an. Cu acest articol am luat doar pulsul investiţiei noastre.

Observaţi în tabelul ataşat detaliile.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Franța a livrat în 2016 zeci de mii de bombe către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, pe care să le folosească în războiul din Yemen
Franța a livrat în 2016 zeci de mii de bombe către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, pe care să le folosească ...
Franţa, care îl avea pe atunci preşedinte pe Francois Hollande, a livrat în 2016 zeci de mii de bombe Arabiei Saudite ...
Eurostat: Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană au crescut în luna octombrie. În România au scăzut
Eurostat: Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană au crescut în luna octombrie. În România au scăzut
Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană şi zona euro au crescut în luna octombrie, în linie cu estimările analiştilor, ...
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat indicatorii tehnico-economici. Va avea 82 km și va costa peste 5 miliarde de lei
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat indicatorii tehnico-economici. Va avea 82 km și va costa peste 5 miliarde ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat vineri avizarea indicatorilor tehnico - ...