1EUR = 4.8423 RON | Bucureşti 26 º

Finanţe şi bănci

Finanţele au atras 500 milioane lei prin obligaţiuni pe zece ani, la un randament de 5,81%

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat 500 milioane de lei prin obligaţiuni cu maturitatea de zece ani, la un randament mediu de 5,81%, în creştere faţă de cel plătit la precedenta licitaţie pentru aceeaşi scadenţă, organizată în ianuarie.

21 mar, 2013 | Mediafax

Băncile au subscris titluri de 907,9 milioane lei, iar valoarea indicativă a emisiunii a fost de 500 milioane lei.

Analiştii ING Bank apreciau într-un raport emis joi dimineaţă că cererea pentru titlurile de stat ar putea fi relativ limitată, întrucât cererea din partea jucătorilor străini va fi probabil afectată de climatul extern nefavorabil.

La licitaţia organizată în luna ianuarie pentru titluri din aceeaşi emisiune, Finanţele au atras 1,1 miliarde lei, la un randament mediu de 5,71%.

Trezoreria a anunţat că intenţionează să împrumute în luna martie 3 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa locală, sub suma atrasă în februarie, de 4 miliarde lei.

Joi a fost ultima licicaţie din luna martie, astfel că administratorii datoriei publice au atras exact sumele planificate.

Cererea pentru obligaţiunile în lei vândute de Finanţe a urcat semnificativ începând cu jumătatea lunii decembrie, investitorii fiind atraşi de randamentele peste ţările din regiune. Apetitul investitorilor a crescut odată cu anunţul JP Morgan de la jumătatea lunii trecute privind includerea obligaţiunilor României într-un indice al băncii.

Licitaţiile programate pentru prima lună din acest an aveau valori indicative de 4,6 milioane lei, însă administratorii datoriei publice au atras 11,4 miliarde lei. În schimb, în februarie, Finanţele au depăşit cu puţin licitaţiile programate de 3,7 miliarde lei, atrâgând 4,03 miliarde lei de pe piaţa internă.

Administratorii datoriei publice au anunţat că vor să împrumute în primul trimestru între 18 şi 20 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă.

De la începutul anului, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat de pe piaţa internă 18,42 miliarde lei, la care se adaugă 502,5 milioane euro şi 1,5 miliarde de dolari.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO