Finanţele au atras 500 milioane lei prin obligaţiuni pe zece ani, la un randament de 5,81%

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat 500 milioane de lei prin obligaţiuni cu maturitatea de zece ani, la un randament mediu de 5,81%, în creştere faţă de cel plătit la precedenta licitaţie pentru aceeaşi scadenţă, organizată în ianuarie.
Economica.net - joi, 21 mart. 2013, 14:28
Finanţele au atras 500 milioane lei prin obligaţiuni pe zece ani, la un randament de 5,81%

Băncile au subscris titluri de 907,9 milioane lei, iar valoarea indicativă a emisiunii a fost de 500 milioane lei.

Analiştii ING Bank apreciau într-un raport emis joi dimineaţă că cererea pentru titlurile de stat ar putea fi relativ limitată, întrucât cererea din partea jucătorilor străini va fi probabil afectată de climatul extern nefavorabil.

La licitaţia organizată în luna ianuarie pentru titluri din aceeaşi emisiune, Finanţele au atras 1,1 miliarde lei, la un randament mediu de 5,71%.

Trezoreria a anunţat că intenţionează să împrumute în luna martie 3 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa locală, sub suma atrasă în februarie, de 4 miliarde lei.

Joi a fost ultima licicaţie din luna martie, astfel că administratorii datoriei publice au atras exact sumele planificate.

Cererea pentru obligaţiunile în lei vândute de Finanţe a urcat semnificativ începând cu jumătatea lunii decembrie, investitorii fiind atraşi de randamentele peste ţările din regiune. Apetitul investitorilor a crescut odată cu anunţul JP Morgan de la jumătatea lunii trecute privind includerea obligaţiunilor României într-un indice al băncii.

Licitaţiile programate pentru prima lună din acest an aveau valori indicative de 4,6 milioane lei, însă administratorii datoriei publice au atras 11,4 miliarde lei. În schimb, în februarie, Finanţele au depăşit cu puţin licitaţiile programate de 3,7 miliarde lei, atrâgând 4,03 miliarde lei de pe piaţa internă.

Administratorii datoriei publice au anunţat că vor să împrumute în primul trimestru între 18 şi 20 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă.

De la începutul anului, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat de pe piaţa internă 18,42 miliarde lei, la care se adaugă 502,5 milioane euro şi 1,5 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Optimism în industria de beauty. Peste 80% dintre saloane estimează o creștere a veniturilor în 2022 după revenirea de anul trecut – studiu
Optimism în industria de beauty. Peste 80% dintre saloane estimează o creștere a veniturilor în 2022 după revenirea ...
Peste 80% dintre saloanele de înfrumusețare și stiliștii autorizați estimează că veniturile vor crește în primul ...
Cristian Prichea se retrage temporar din funcția de director general al CNV Ford România
Cristian Prichea se retrage temporar din funcția de director general al CNV Ford România
Cristian Prichea, directorul general al Companiei Naționale de Vânzări Ford România, a decis să se retragă din funcție ...
Bitdefender: Val de peste 100.000 de SMS-uri cu linkuri infectate
Bitdefender: Val de peste 100.000 de SMS-uri cu linkuri infectate
Cercetătorii în securitate informatică de la Bitdefender au interceptat un val de cel puţin 100.000 de mesaje SMS, parte ...