Finanţele au atras 581,4 mil. euro prin obligaţiuni pe trei ani, la un randament mediu de 2,9%

Ministerul Finanţelor a atras joi 581,4 milioane euro de pe piaţa locală prin prin redeschiderea unei emisiuni cu scadenţa la trei ani în valută, sumă de trei ori mai mare decât valoarea indicativă, la un randament mediu de 2,9% pe an, reprezentând cel mai redus nivel pentru această maturitate.
Economica.net - joi, 11 apr. 2013, 13:17
Finanţele au atras 581,4 mil. euro prin obligaţiuni pe trei ani, la un randament mediu de 2,9%

Subscrierile au însumat 764,7 milioane euro, iar valoarea indicativă a emisiunii a fost de 200 milioane euro. Titlurile vor ajunge la maturitate în februarie 2016.

Analiştii ING Bank estimau, într-un raport emis joi dimineaţă, că Finanţele ar putea să vândă titlurile la un randament de circa 2,85%.

„Acesta este mai aproape de cotaţiile inferioare ale pieţei secundare, întrucât credem că emisiunea de titluri în euro de pe piaţa locală va avea parte de o cerere ridicată dată fiind dinamica slabă a creditului în valută”, potrivit raportului citat.

La operaţiunea din luna ianuarie, pentru titluri cu aceeaşi scadenţă, administratorii datoriei publice au împrumutat 502,5 milioane euro de pe piaţa locală, la un randament mediu de 3,14% pe an.

Administratorii datoriei publice au planificat pentru luna aprilie licitaţii în valoare de 2,5 miliarde de lei, plus licitaţia în euro.

Cea mai mare parte a tilturilor de stat planificate pentru aprilie au maturităţi de peste un an, iar titlurile care ajung la scadenţă în această lună, de 2,8 miliarde lei, au fost emise pe termen scurt.

Astfel, există posibilitatea ca o mare parte a sumelor scadente în aprilie să nu-şi schimbe profilul de maturitate a investiţiei şi să rămână în piaţă. Acest lucru ar putea pune presiune în continuare pe dobânzi.

Pentru martie, Trezoreria a anunţat că intenţionează să atragă 3 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa locală, iar administratorii datoriei publice au atras exact sumele planificate.

Toate licitaţiile programate pentru aprilie sunt pentru obligaţiuni, iar următoarea operaţiune este programată pentru luni, 15 aprilie, pentru titluri pe 7 ani, în sumă de 300 milioane lei.

De la începutul anului, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat de pe piaţa internă 19,42 miliarde lei, la care se adaugă 1,08 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters....
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu CFR Călători
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu ...
Electroputere VFU Paşcani a finalizat reparaţia capitală de tip R9 la cel de-al 17-lea automotor Siemens Desiro SR20D, ...