Finanţele au împrumutat 20,2 mld. lei de pe piaţa locală de la începutul anului

Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat, de la începutul anului, 20,2 miliarde de lei pe piaţa locală, în condiţiile în care programul indicativ anunţat pe primul trimestru este de 14-16 miliarde de lei.
Economica.net - joi, 08 mart. 2012, 13:33
Finanţele au împrumutat 20,2 mld. lei de pe piaţa locală de la începutul anului

‘Condiţiile favorabile de piaţă au creat premisele unor împrumuturi mai mari decât cele programate, ca urmare a tendinţei de scădere accentuată a randamentelor titlurilor de stat, pe fondul reducerii ratei de politică monetară de către BNR şi a lichidităţii existente pe piaţa interbancară. Am decis să profităm de condiţiile bune de piaţă, pentru a realiza o parte mai mare a programului anual, încă de pe acum. Nu este vorba de necesităţi urgente, întrucât avem asigurat în Trezorerie buffer-ul (fondul-tampon n.a.) de lichiditate, echivalent a cel puţin patru luni de finanţare, agreat cu Fondul Monetar Internaţional’, a declarat joi, pentru AGERPRES, secretarul de stat în MFP Cristian Sporiş.

În ceea ce priveşte finanţările de pe piaţa internă, randamentul a scăzut, în februarie, la cel mai mic nivel din istorie, 5,22%, în cazul emisiunii de certificate de trezorerie pe şase luni. În ianuarie, randamentul a fost 5,87%. În acelaşi timp, obligaţiunile la doi ani au fost vândute la un randament mediu de 6,36% în februarie, în coborâre de la 6,87% în ianuarie.

În ianuarie 2012, MFP a împrumutat de la bănci 9,94 de miliarde de lei, iar în februarie 8,32 de miliarde de lei.

De pe piaţa externă, MFP a împrumutat în ianuarie 1,5 miliarde de dolari, în prima emisiune pe piaţa din SUA din ultimii 16 ani, iar la sfârşitul lunii februarie încă 750 milioane de dolari.

La sfârşitul anului trecut, Ministerul Finanţelor Publice a anunţat un volum indicativ de împrumuturi cuprins între 14 şi 16 miliarde lei în primul trimestru din 2012, reprezentând emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă.

‘În anul 2012 volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi lansate de Ministerul Finanţelor Publice pe piaţa internă prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 1,9% din PIB, care urmează să fie finanţat în proporţie de circa 50% de pe piaţa internă, precum şi de nivelul refinanţărilor de titluri de stat scadente în anul 2012, care este în sumă de 52,4 miliarde lei pentru portofoliul actual de titluri de stat’, a precizat MFP.

De asemenea, MFP anunţa intenţia de atragere de resurse financiare de pe pieţele internaţionale de capital ‘în funcţie de evoluţiile şi de oportunităţile oferite de aceste pieţe’. Finanţarea din surse externe prin programul GMTN se va realiza prin emiterea unui volum indicativ de 2,5 miliarde euro.

În 2011, Trezoreria a împrumutat de la băncile locale aproximativ 51,5 miliarde lei. România trebuie să găsească, în anul 2012, resurse financiare de 57 miliarde lei şi 2,4 miliarde euro, pentru finanţarea deficitului bugetar şi a serviciului datoriei publice.

Autorităţile trebuie să finanţeze un deficit de bugetar de 11 miliarde de lei şi să ‘rostogolească’ emisiunile de titluri de stat care ajung la scadenţă în 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul conservator de la Atena, acesta fiind a patra majorare din ultimii cinci......
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre ...
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...