Finanţele au împrumutat 200 milioane lei prin obligaţiuni pe 15 ani, la un randament de 5,16%

Economica.net
29 05. 2013
ministerul_finantelor_publice1_03477100

Subscrierile au totalizat 548,8 milioane lei.

MFP a decis să amâne licitaţia pentru obligaţiunile pe 15 ani, care era programată luni, 27 mai, pentru miercuri, 29 mai, întrucât luni a fost zi nebancară în Marea Britanie şi SUA (Memorial Day), iar investitorii din aceste ţări au manifestat interes pentru astfel de instrumente.

Trezoreria nu a mai vândut instrumente din această emisiune din decembrie 2012, când a împrumutat 100 milioane lei, la un randament de 6,98%. Randamentele au scăzut treptat în ultima perioada, iar costul plătit pentru titlurile pe 15 ani este uşor mai ridicat decât cel acceptat pentru obligaţiunile pe zece ani, vândute săptămâna trecută, de 5,03%.

Administratorii datoriei publice au atras în luna mai 3,75 miliarde lei. Suma stabilită pentru această lună, de 3,78 miliarde lei, este mai mică decât împrumuturile luate în luna aprilie, de 5 miliarde lei, prin vânzare de titluri în lei (2,5 miliarde lei) şi în euro (581,4 milioane euro, echivalentul a 2,55 miliarde lei).

Potrivit unei analize ING Bank, luna iunie prezintă cele mai puţine titluri de stat scadente din ultimii aproape doi ani (1,3 miliarde lei faţă de media anului curent de 3,4 miliarde).

„Dacă oferta de titluri de stat pentru luna următoare va fi apropiată de 1,5 miliarde (sumă uşor mai mare decât cea a titlurilor scadente) şi nu de 3,3 miliarde (media lunară a emisiunilor din ultimele trei luni) atunci vom presupune că MF a început să pună un accent mai pronunţat pe costuri de finanţare scăzute, un pas natural având în vedere nivelul generos al rezervei de lichiditate a MF, şi ne vom aştepta ca ratele de dobandă pe termen foarte scurt să continue să scadă, iar randamentele obligaţiunilor să se stabilizeze”, arată sursa citată.

De la începutul anului, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat de pe piaţa internă 24,67 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 1,084 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari.