Finanţele au împrumutat 250 milioane lei prin obligaţiuni la trei ani

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat 250 milioane lei prin vânzarea de obligaţiuni cu scadenţa la trei ani, exact cât şi-a propus, la un randament mediu de 6,53% pe an, uşor peste cel acceptat în septembrie pentru titluri cu scadenţă apropiată.
Economica.net - joi, 11 oct. 2012, 13:30
Finanţele au împrumutat 250 milioane lei prin obligaţiuni la trei ani

Valoarea indicativă a operaţiunii a fost 250 milioane de lei, iar ofertele băncilor au însumat 598,1 milioane lei. Titlurile ajung la maturitate în octombrie 2015.

Finanţele au vândut la finalul lunii septembrie titluri cu scadenţa în ianuarie 2016, respectiv trei ani şi patru luni, la un randament de 6,29%.

Pentru luna octombrie, Finanţele au planificat operaţiuni de 4,15 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat şi încă 150 milioane euro prin redeschiderea unei emisiuni scadente în iulie 2015.

Analiştii ING Bank menţionează într-un raport emis joi că Ministerul de Finanţe încă nu s-a adaptat la cererea de randamente tot mai ridicate a pieţei din ultimele luni, nereuşind să mai refinanţeze integral datoria publică încă din luna mai.

„Cererea de randamente şi mai ridicate, drept rezultat al creşterii peste aşteptări a inflaţiei, ar putea să înrăutăţească şi mai mult situaţia, iar octombrie va deveni cel mai probabil a şasea lună consecutivă în care datoria publică în moneda naţională nu este integral refinanţată”, se arată în raport.

Ministerul Finanţelor a împrumutat în acest an 45,4 miliarde lei din piaţa locală. La această sumă se adaugă cele 750 milioane euro atrase la începutul lunii septembrie de pe pieţele externe şi 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.

Randamentele au scăzut treptat de la începutul anului până în aprilie, pe fondul reducerii ratei dobânzii de politică monetară de către BNR, iar Finanţele şi-au asigurat în acea perioadă un surplus de lichiditate confortabil.

Trendul s-a oprit însă în luna mai, când BNR a decis să întrerupă ciclul de tăieri de dobândă din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...