Finanţele au împrumutat 286,2 mil. lei la un randament de 5,97%/an

Ministerul Finanţelor Publice a vândut obligaţiuni cu maturitate la doi ani de 286,2 milioane lei, puţin peste jumătate din valoarea programată şi la un randament în creştere, de la 5,82% la 5,97% pe an, pe fondul tensiunilor politice care au acentuat aversiunea la risc a investitorilor.
Economica.net - joi, 05 iul. 2012, 13:47
Finanţele au împrumutat 286,2 mil. lei la un randament de 5,97%/an

Valoarea programată pentru licitaţia de joi a fost de 500 milioane lei, iar ofertele băncilor au cumulat 746,2 milioane lei.

Dealerii estimau că Ministerul Finanţelor trebuia să accepete un randament de 5,9% – 6% pe an pentru a atrage întreaga sumă vizată, având în vedere cotaţiile din piaţa secundară.

La precedenta licitaţie pentru obligaţiuni cu scadenţă la doi ani, Trezoreria a împrumutat aproape 466 milioane lei, cu un sfert mai puţin decât valoarea programată. Atunci, randamentul mediu pe an acceptat a fost de 5,82%.

Intensificarea tensiunilor politice dintre PDL şi USL şi propunerea de suspendare a preşedintelui şi-a pus deja amprenta asupra cursului de schimb, care în ultimele două zile a atins maxime istorice şi a ajuns joi la 4,4796 lei/euro.

Totodată, dobânzile pentru obligaţiunile României tranzacţionate pe piaţa secundară au crescut uşor.

Ministerul Finanţelor Publice vrea să împrumute în iulie 2,25 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă, sub valoarea programată pentru luna iunie, de 3,5 miliarde lei.

Deşi pentru luna iunie, Trezoreria a programat licitaţii de 3,5 miliarde lei, a reuşit să împrumute doar 1,4 miliarde lei, în condiţiile în care randamentele cerute au crescut, în principal ca urmare a incertitudinilor privind zona euro.

În precedentele două licitaţii randamentele cerute au urcat mult, astfel că în 18 iunie Finanţele au respins toate ofertele, iar la ultima operaţiune din luna iunie au fost împrumutat doar un sfert din suma vizată.

Randamentele au scăzut treptat de la începutul anului până în aprilie, pe fondul reducerii ratei dobânzii de politică monetară de către BNR. Trendul s-a inversat începând cu luna mai, când BNR a decis să întrerupă ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Ministerul Finanţelor a atras în acest an 36,25 miliarde lei pe piaţa locală. La această sumă se adaugă împrumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru e-Transit....
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Oficialii producătorului chinez Xpeng au declarat la expoziția auto de la Beijing că iau în calcul o investiție într-o ...
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat crescut cu 21,8%, în martie 2024, comparativ cu luna precedentă, la 389,9 milioane ...
Roşeanu, despre cele 62 de trenuri contractate de la producătorul polonez PESA: Suntem în aşteptarea motivaţiei Curţii;este prematur să ne pronunţăm despre anulări sau neanulări
Roşeanu, despre cele 62 de trenuri contractate de la producătorul polonez PESA: Suntem în aşteptarea motivaţiei Curţii;este ...
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) aşteaptă motivarea Curţii de Apel în privinţa admiterii contestaţiei depuse ...