Finanţele au respins a doua oară consecutiv ofertele băncilor pentru vânzarea de obligaţiuni de stat

Ministerul Finanţelor Publice a respins din nou ofertele băncilor la licitaţia pentru vânzare de obligaţiuni, considerând prea ridicate randamentele cerute, pentru a doua oară consecutiv în ultimele zece luni.
Economica.net - mar, 25 iun. 2013, 11:55
Finanţele au respins a doua oară consecutiv ofertele băncilor pentru vânzarea de obligaţiuni de stat

Finanţele au vrut să împrumute 300 milioane lei prin vânzarea de obligaţiuni cu maturitate la zece ani. Ordinele de subscriere plasate pentru această licitaţie au cumulat 360 milioane lei.

Analiştii ING Bank au arătat încă de dimineaţă că Finanţele ar putea respinge din nou ofertele băncilor, având în vedere că suma planificată este mică, dar şi randamentele ridicate la care titluri cu scadenţă apropiată sunt tranzacţionate pe piaţa secundară.

„Scadenţa îndepărtată, suma planificată redusă – 300 milioane lei, emisiunile ridicate din prima jumătate a anului, împreună cu randamentele de circa 5,6% din piaţa secundară, cu aproape 60 pb (0,6 puncte de bază – n.r.) peste randamentul mediu atins la ultima licitaţie pentru instrumentul respectiv din urmă cu o lună (5,03% pe an – n.r.), ar putea reprezenta destule motive pentru Ministerul Finanţelor pentru a aştepta condiţii mai bune pentru emisiuni de titluri”, au afirmat analiştii într-o notă.

Randamentele au urcat constant în ultima lună, pe fondul renunţării investitorilor străini la obligaţiunile denominate în monedele regionale şi, implicit, la cele în lei, pe fondul îngrijorărilor că Fed ar putea reduce programul de achiziţii de obligaţiuni destinat stimulării economiei.

Finanţele au planificat pentru luna iunie doar licitaţii de vânzare de obligaţiuni, fără certificate de trezorerie, în sumă de 2,98 miliarde lei, în scădere cu aproape 800 de milioane de lei faţă de luna mai.

Valoarea titlurilor care ajung la scadenţă în luna iunie, de 1,3 miliarde de lei, este cea mai redusă din ultimii aproape doi. Valoarea medie lunară a titlurilor ajunse la maturitate a fost în primele patru luni de 3,4 miliarde de lei.

De la începutul anului, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat de pe piaţa internă 26,81 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 1,084 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
City Insurance, cu 3 milioane de clienți, a reînceput plata daunelor. Liderul RCA, șanse să scape de faliment în ciuda găurilor uriașe. ASF și City, către brokeri: „Nu opriți vânzările! Există încă interes pentru preluare”
City Insurance, cu 3 milioane de clienți, a reînceput plata daunelor. Liderul RCA, șanse să scape de faliment în ciuda ...
Cu întreaga conducere suspendată și cu acționariatul decăzut din drepturi, City Insurance, cea mai mare companie de asigurări din România, are încă șanse să revină pe linia de plutire,......
Biden l-a avertizat pe Putin că moartea lui Navalnîi ar avea consecințe dezastruase asupra Rusiei
Biden l-a avertizat pe Putin că moartea lui Navalnîi ar avea consecințe dezastruase asupra Rusiei
Preşedintele american Joe Biden a dezvăluit miercuri că i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, că, dacă opozantul ...
Gazprom dă asigurări că proiectul Nord Stream 2 este finanțat în totalitate
Gazprom dă asigurări că proiectul Nord Stream 2 este finanțat în totalitate
Proiectul gazoductului Nord Stream 2 este pe deplin finanţat, a afirmat miercuri adjunctul directorului general al Gazprom, ...
Statul acordă subvenții de 2.000 de euro/1.000 mp cultivați pentru legumicultori
Statul acordă subvenții de 2.000 de euro/1.000 mp cultivați pentru legumicultori
Legumicultorii vor beneficia în acest an de un ajutor de minimis de 2.000 de euro/cultură/1.000 metri pătraţi, plafonul ...