1EUR = 4.8418 RON | Bucureşti 34 º

Finanţe şi bănci

Finanţele: Nu avem în vedere o creştere a contribuţiilor, nu există un proiect asumat de modificare a Codului Fiscal

Ministerul Finanţelor spune că nu există un proiect asumat de modificare a Codului Fiscal, care să se refere la o creştere a contribuţiilor sociale.

07 sep, 2016 | ECONOMICA.net

Documente atasate:

(update 07 sep, 2016 13:17) Dragu, MFP: Nu mărim taxele. Proiectul pe care mi-l asum vizează strict simplificarea şi debirocratizarea
Ministerul Finanţelor Publice va posta, în câteva zile, pe site-ul propriu, un proiect de modificare a Codului fiscal care vizează strict simplificarea şi debirocratizarea, în niciun caz creşteri de taxe şi impozite, a declarat, miercuri, ministrul de resort, Anca Dragu."Avem în vedere câteva măsuri de simplificare. În câteva zile vom posta pe site-ul ministerului, pentru consultare publică, proiectul pe care eu, ca ministru al Finanţelor, mi-l asum. Repet, este vorba numai şi numai de simplificări şi procese de debirocratizare; în niciun caz nu va creşte povara fiscală, nu va creşte vreo taxă sau vreun impozit, fie că este vorba de persoane fizice, persoane fizice autorizate sau persoane juridice", a explicat, la Digi 24, Anca Dragu.Aceasta a precizat că solicitarea sa a fost de a se găsi soluţii pentru simplificare şi debirocratizare, pentru crearea unor condiţii mai bune în vederea desfăşurării activităţii economice. Citeşte mai departe aici


Iată, integral, poziţia Ministerului de Finanţe

Așa cum am menționat în nenumărate rânduri, Ministerul Finanțelor Publice nu are în vedere majorări de taxe și impozite în acest an. Singurele măsuri care au fost şi sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale și în favoarea activității economice.

"Am cerut experților din minister pe probleme de fiscalitate o analiză internă care să cuprindă mai multe scenarii de calcul pentru simplificarea, debirocratizarea și crearea unor condiții mai bune pentru mediul de afaceri.

În acest context, creșterea taxelor nu a fost luată în considerare ca scenariu posibil pentru pachetul de măsuri ce va modifica Codul Fiscal. Nu includem măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil, persoane juridice, fizice, persoane fizice autorizate sau cele cu activități independente", a declarat Anca Dragu, Ministrul Finanțelor Publice.

Încă de la început, Ministerul Finanțelor a venit în sprijinul contribuabililor și a mediului de afaceri și are în vedere să continue această politică până la finalul anului. Ministerul Finanțelor Publice nu are în vedere o creștere a contribuțiilor sociale obligatorii nici pentru angajat, nici pentru angajator. Persoanele Fizice Autorizate (PFA), cu activități independente sau profesii liberale nu sunt vizate de vreo măsură de creștere a taxării.

În egală măsură, Ministerul Finanțelor Publice nu a avut niciodată în vedere modificarea costului angajatorilor cu salariile și nici a salariilor nete. De asemenea, nu este vizată acordarea vreunei amnistii fiscale. Informațiile apărute în presă, potrivit cărora averile nejustificate de până la un milion de euro primesc o perioadă de grație, respectiv până pe 31 martie 2017, nu reflectă o decizie a Ministerului Finanțelor Publice.

Subliniem faptul că nu există un proiect de modificare a Codului fiscal asumat de Ministrul Finanțelor Publice care să includă majorări de taxe și de impozite sau de contribuții sociale obligatorii.

Ministerul Finanaşelor a făcut această precizare după de publicaţia economică profit.ro a anunţat că există un proiect de modificare a Codului Fiscal. 

Contribuțiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%, potrivit proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea Codului fiscal obținut de Profit.ro. În schimb, angajatorii vor fi scutiți de CAS pentru condiții normale de muncă, precum și de CASS.

Alte prevederi din noul Cod Fiscal, potrivit proiectului despre care Ministerul de Finanţe spune că nu există:

-Dezvoltatorii imobiliari persoane fizice vor fi impozitați cu 16%, ca activități independente, în loc de 1% sau 3% asupra valorii proprietății vândute

-Li se impune angajatorilor, cu amenințarea amenzii, să majoreze salariile brute astfel încât să fie neutralizată creșterea contribuțiilor de asigurări sociale și a celor de sănătate pentru angajați de la 10,5% la 21,7%, respectiv de la 5,5% la 8,9%

-Averile nejustificate de până la un milion de euro primesc o perioadă de grație, respectiv până pe 31 martie 2017, ca să fie declarate și impozitate cu 16%. După această dată, dacă vor fi depistate de Fisc, vor fi taxate cu 75%

-Băncile vor raporta zilnic la Fisc operațiunile și transferurile externe din și în conturi, începând de la 15.000 euro și vor comunica, la cerere, și beneficiarii reali ai acestora.

Totuşi, anterior precizărilor de la Ministerul de Finanţe, Hotnews.ro a prezentat proiectul de modificare a Codului Fiscal, care conţine modificările legate de contribuţiile sociale anunţate de profit.ro. Puteţi vedea proiectul în galeria foto ataşată. 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO