Finanţele vor să corecteze prevederea care permite ANAF să nu returneze amenzile încasate chiar dacă ai câştigat în instanţă

Economica.net
08 05. 2015
dan_manolescu_54878200

„În timp ce noi vorbim despre bacşişuri sau carduri de sănătate, ANAF tocmai şi-a dat o Ordonanţă care spune că deciziile instanţelor nu li se aplică lor!”, a scris pe Facebook consultantul fiscal Gabriel Biriş, făcând trimitere la prevederile de la art 11, alin 1, lit e din OUG 8/2015.

„dacă operatorul economic achită amenda contravenţională sau jumătate din cuantumul acesteia, după caz, precum şi o sumă egală cu de zece ori amenda aplicată, sancţiunea complementară încetează de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator. Suma de bani egală cu de zece ori amenda aplicată se face venit la bugetul de stat, poate fi achitată la Casa de Economii şi Consemnaţiuni – C.E.C. – S.A. sau la unităţile Trezoreriei Statului şi NU SE RESTITUIE în cazul în care, la solicitarea operatorului economic, INSTANTA de judecată ANULEAZA PROCESUL-VERBAL DE CONSTATARE A CONTRAVENTIEI. Termenul de 24 de ore curge de la data înregistrării la registratura organului constatator a dovezii achitării sau de la data confirmării de primire dacă aceasta a fost transmisă prin poştă.”, a scris consultantul fiscal.

Contactat de HotNews, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Dan Manolescu, a declarat ca este la curent cu discutiile pe aceasta tema, articolul respectiv aparand la solicitarea jucatorilor din sectorul HoReCa, pentru evitarea unor situatii in care ANAF declanseaza un control in timpul unei nunti la un restaurant, pentru a nu suspenda pe loc evenimentul si a da nuntasii afara din sala, spune Manolescu.

„Sigur, e de discutat in ce masura acest articol ar putea fi corectat. Vom discuta cu colegii de la Juridic, cu cei din Ministerul Justitiei si vom vedea ce e de facut. Oricum, Ordonanta e in Parlament si poate fi corectata”, a mai spus Dan Manolescu. Problema este ca Ordonanta de Urgenta produce deja efecte.