Ministerul Finanţelor: Impozitul forfetar este o variantă

Până acum reprezentanţii Ministerului Finanţelor n-au făcut referiri la impozitul forfetar, promovat de ministrul mediului de afaceri, Maria Grapini. Însă prima poziţie din partea instituţiei a venit azi şi pare a fi în favoarea noului bir
Economica.net - mie, 30 ian. 2013, 09:48
Ministerul Finanţelor: Impozitul forfetar este o variantă

Reprezentanţii Ministerului de Finanţe vor verifica în ce domenii îşi desfăşoară activitatea firmele cu afaceri de sub 65.000 euro, care vor plăti impozit pe venit, o variantă fiind stabilirea impozitului forfetar în funcţie de activitate, a declarat Dan Manolescu, secretar de stat în instituţie.

„S-a tot discutat de impozitul forfetar. Poate fi o variantă de a calibra acest impozit forfetar în funcţie de domeniile de activitate. Dar dacă noi nu ştim câţi agenţi economici avem şi în ce domenii de activitate funcţionează, nu putem determina modalitatea în care acest impozit forfetar trebuie aşezat”, a afirmat Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, la o conferinţă Pricewaterhouse Coopers.

El a explicat raţionamentul pentru care Guvernul a decis să reducă plafonul pentru impozitul pe venit al microîntreprinderilor de la 100.000 de euro la 65.000 de euro, respectiv acesta trebuia fie egalizat cu plafonul stabilit pentru TVA, de 65.000 euro.

„Exista până acum două săptămâni următoarea problemă: am avut plafon de TVA la 35.000 de euro. S-a dorit de către mediul de afaceri o simplificare a sistemului de raportare contabilă şi a sistemului de contabilitate pentru contribuabilii care realizează o cifră de afaceri de 35.000 de euro ca să existe o egalizare. S-a făcut acest lucru. În vara anului trecut s-a negociat cu Comisia de TVA ca plafonul să fie majorat la 65.000 de euro şi a fost majorat, dar a rămas reglementarea contabilă în urmă la 35.000 de euro. Aveam plafon la microîntreprinderi de 100.000 de euro. Mai era din 2001, de când s-a introdus impozitul pe profit la microîntreprinderi. Şi rămăseseră aceste discrepanţe pentru agenţii economici care se considera că sunt până la un anumit nivel de cifră de afaceri, dar care în realitate, lipsind o uniformizare, aveau tot felul de probleme în a beneficia de aceste simplificări care se promovaseră în interesul lor. Prin urmare, acest plafon s-a redus la 65.000 de euro pentru a avea acelaşi plafon ca la TVA”, a afirmat Manolescu.

El a arătat că plafonul de TVA nu a putut fi urcat la 100.000 de euro întrucât a fost negociat cu Comisia Europeană.

Autorităţile au început deja demersurile să modifice reglementările în ceea ce priveşte raportarea contabilă, pentru a ridica plafonul de 35.000 de euro la 65.000 de euro.

Manolescu a spus că această măsură obligatorie de impunere pe venit pentru toate firmele care au venituri maxime de 65.000 euro nu reprezintă un impozit minim.

Pe de altă parte, secretarul de stat a menţionat că aşa cum este impozitul pe microîntreprinderi în România nu corespunde în totalitate cu ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană. Autorităţile române trebuie să identifice cum pot corela situaţia locală cu cea europeană, dar să şi stimuleze micul întreprinzător în activitatea sa.

Potrivit reprezentanţilor întreprinzătorilor mici şi mijlocii, amplasarea afacerii, vadul comercial şi indicele de sezonalitate vor fi câteva dintre criteriile analizate pentru stabilirea impozitului forfetar, care se va aplica ca procent dintr-un venit standard pentru fiecare domeniu.

Ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini, a declarat la 11 ianuarie că impozitul forfetar s-ar putea aplica din semestrul al doilea al acestui an, dacă studiul privind impactul măsurii va fi finalizat în primul trimestru. Conform lui Grapini, consilierii ministerului stabilesc numărul de restaurante, pensiuni, baruri şi alte structuri care vor intra sub incidenţa impozitului.

Grapini a anunţat la începutul lunii că, dacă se va aplica, impozitul forfetar va viza doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de înfrumuseţare sau spălătorii auto, cuantumul urmând să fie stabilit după discuţii cu patronatele de profil.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...