Finlanda, Austria și Elveția s-au oferit să găzduiască o întâlnire între Biden și Putin

Elveţia a devenit sâmbătă a treia ţară, după Finlanda şi Austria, care se oferă să găzduiască un viitor summit Statele Unite - Rusia, transmite dpa, citată de Agerpres.
AGERPRES - sâm, 17 apr. 2021, 16:30
Finlanda, Austria și Elveția s-au oferit să găzduiască o întâlnire între Biden și Putin

Potrivit cotidianului Tages-Anzeiger, ambasadele Elveţiei la Washington şi Moscova au prezentat deja propuneri în privința organizării unei întâlniri între Puțin și Biden.

Ministerul Afacerilor Externe elveţian a declarat că ”din raţiuni de confidenţialitate” nu face comentarii pe acest subiect, dar a precizat că în general Elveţia este bucuroasă să facă oficiile de gazdă atunci când este cazul.

O întâlnire istorică a avut loc la Geneva în 1985 între fostul preşedinte american Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov, la acea vreme proaspăt desemnat secretar general al comitetului central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Întrevederea a fost considerată un punct de cotitură în Războiul Rece.

Într-o convorbire telefonică avută marţi cu preşedintele rus Vladimir Putin, omologul său american Joe Biden i-a propus acestuia să se întâlnească „într-o ţară terţă în lunile următoare”, o propunere confirmată, dar care nu a fost încă acceptată de Kremlin.

Austria

Pe fondul creşterii tensiunilor dintre Statele Unite şi Rusia, cancelarul austriac Sebastian Kurz a oferit sprijinul ţării sale ca gazdă pentru o posibilă întâlnire între liderii celor două ţări.

„Suntem deja în contact cu partea rusă şi cea americană, dacă ar trebui să fie într-adevăr o astfel de întâlnire”, a declarat Kurz într-un interviu pentru podcastul „Morning Briefing” găzduit de jurnalistul german Gabor Steingart.

Kurz a spus că rolul său într-o posibilă întâlnire nu trebuie supraestimat întrucât el nu este mediator.

„În mod tradiţional am avut întotdeauna un contact bun cu Estul. Noi suntem neutri şi, prin urmare, poate de asemenea un interlocutor binevenit pentru Rusia”, a declarat Kurz.

Anterior, Finlanda şi-a declarat deja dorinţa de a organiza o posibilă întâlnire. Un summit între Putin şi fostul preşedinte american Donald Trump a avut loc deja la Helsinki în 2018.

Chestiunea rămâne deschisă dacă Putin va accepta invitaţia. Puţin după ce a fost lansată, Washingtonul a impus noi sancţiuni Rusiei şi Moscova a reacţionat cu interdicţii de călătorie vizând oficiali de rang înalt ai guvernului SUA.

Kurz a avertizat de asemenea împotriva escaladării conflictului în estul Ucrainei. Kurz a spus că nu acceptă declaraţia părţii ruse că mişcările trupelor de-a lungul frontierei ucrainene sunt un exerciţiu normal.

„Situaţia umanitară este extrem de rea”, a declarat el, adăugând că fiecare confruntare mai puternică pe linia de contact ar creşte suferinţele.

Finlanda

Finlanda s-a oferit să găzduiască viitorul summit între preşedinţii american Joe Biden şi rus Vladimir Putin, a anunţat vineri preşedinţia de la Helsinki, în timp ce Austria declară la rândul său că este şi ea dispusă să facă oficiul de gazdă a summitului.

Finlanda, care a găzduit un summit între Donald Trump şi Vladimir Putin în iulie 2018, a „transmis deja atât Washingtonului, cât şi Moscovei” că este „dispusă” să organizeze această întâlnire, prima dintre cei doi lideri, a indicat pentru AFP cabinetul preşedintelui finlandez Sauli Niinisto.

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...