Finlanda, Austria și Elveția s-au oferit să găzduiască o întâlnire între Biden și Putin

Elveţia a devenit sâmbătă a treia ţară, după Finlanda şi Austria, care se oferă să găzduiască un viitor summit Statele Unite - Rusia, transmite dpa, citată de Agerpres.
AGERPRES - sâm, 17 apr. 2021, 16:30
Finlanda, Austria și Elveția s-au oferit să găzduiască o întâlnire între Biden și Putin

Potrivit cotidianului Tages-Anzeiger, ambasadele Elveţiei la Washington şi Moscova au prezentat deja propuneri în privința organizării unei întâlniri între Puțin și Biden.

Ministerul Afacerilor Externe elveţian a declarat că ”din raţiuni de confidenţialitate” nu face comentarii pe acest subiect, dar a precizat că în general Elveţia este bucuroasă să facă oficiile de gazdă atunci când este cazul.

O întâlnire istorică a avut loc la Geneva în 1985 între fostul preşedinte american Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov, la acea vreme proaspăt desemnat secretar general al comitetului central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Întrevederea a fost considerată un punct de cotitură în Războiul Rece.

Într-o convorbire telefonică avută marţi cu preşedintele rus Vladimir Putin, omologul său american Joe Biden i-a propus acestuia să se întâlnească „într-o ţară terţă în lunile următoare”, o propunere confirmată, dar care nu a fost încă acceptată de Kremlin.

Austria

Pe fondul creşterii tensiunilor dintre Statele Unite şi Rusia, cancelarul austriac Sebastian Kurz a oferit sprijinul ţării sale ca gazdă pentru o posibilă întâlnire între liderii celor două ţări.

„Suntem deja în contact cu partea rusă şi cea americană, dacă ar trebui să fie într-adevăr o astfel de întâlnire”, a declarat Kurz într-un interviu pentru podcastul „Morning Briefing” găzduit de jurnalistul german Gabor Steingart.

Kurz a spus că rolul său într-o posibilă întâlnire nu trebuie supraestimat întrucât el nu este mediator.

„În mod tradiţional am avut întotdeauna un contact bun cu Estul. Noi suntem neutri şi, prin urmare, poate de asemenea un interlocutor binevenit pentru Rusia”, a declarat Kurz.

Anterior, Finlanda şi-a declarat deja dorinţa de a organiza o posibilă întâlnire. Un summit între Putin şi fostul preşedinte american Donald Trump a avut loc deja la Helsinki în 2018.

Chestiunea rămâne deschisă dacă Putin va accepta invitaţia. Puţin după ce a fost lansată, Washingtonul a impus noi sancţiuni Rusiei şi Moscova a reacţionat cu interdicţii de călătorie vizând oficiali de rang înalt ai guvernului SUA.

Kurz a avertizat de asemenea împotriva escaladării conflictului în estul Ucrainei. Kurz a spus că nu acceptă declaraţia părţii ruse că mişcările trupelor de-a lungul frontierei ucrainene sunt un exerciţiu normal.

„Situaţia umanitară este extrem de rea”, a declarat el, adăugând că fiecare confruntare mai puternică pe linia de contact ar creşte suferinţele.

Finlanda

Finlanda s-a oferit să găzduiască viitorul summit între preşedinţii american Joe Biden şi rus Vladimir Putin, a anunţat vineri preşedinţia de la Helsinki, în timp ce Austria declară la rândul său că este şi ea dispusă să facă oficiul de gazdă a summitului.

Finlanda, care a găzduit un summit între Donald Trump şi Vladimir Putin în iulie 2018, a „transmis deja atât Washingtonului, cât şi Moscovei” că este „dispusă” să organizeze această întâlnire, prima dintre cei doi lideri, a indicat pentru AFP cabinetul preşedintelui finlandez Sauli Niinisto.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Nu putem considera la un pacient care a trecut prin boală că al doilea episod va fi unul uşor – Simin Florescu, manager spital „Dr. Victor Babeş”
Nu putem considera la un pacient care a trecut prin boală că al doilea episod va fi unul uşor – Simin Florescu, ...
Managerul Spitalului clinic "Dr. Victor Babeş", Simin Florescu, a declarat marţi că persoanele care au fost infectate ...
Deschiderea noilor magazine din Colosseum Mall, amânată pentru a doua oară. Noul termen, primăvara anului viitor
Deschiderea noilor magazine din Colosseum Mall, amânată pentru a doua oară. Noul termen, primăvara anului viitor
Efectele pandemiei pe plan local au făcut ca deschiderea noilor magazine din Colosseum Mall să fie amânată pentru a doua ...
Oficial BNR: Tratamentul pentru inflaţie îl reprezintă dobânzile mai mari, dar depinde când îl aplici şi în ce doze
Oficial BNR: Tratamentul pentru inflaţie îl reprezintă dobânzile mai mari, dar depinde când îl aplici şi în ce doze
Tratamentul pentru inflaţie sunt dobânzile mai mari, dar depinde când îl aplici şi în ce doze, iar misiunea noastră ...