Finlanda: Liberal-conservatorii de la putere câştigă alegerile municipale

Liberal-conservatorii premierului Jyrki Katainen s-au plasat în frunte, duminică, la alegerile municipale din Finlanda, marcate de o participare scăzută la vot, potrivit rezultatelor preliminare anunţate de către postul de televiziune public YLE, relatează AFP.
Economica.net - lun, 29 oct. 2012, 10:17
Finlanda: Liberal-conservatorii de la putere câştigă alegerile municipale

Doar 58,2% dintre alegători s-au deplasat pentru a vota.

„Nu au existat multe surprize”, a constatat pentru AFP sociologul Roope Mokka. „Este o revenire la normal” după succesul populiştilor la alegerile legislative din 2011, a adăugat el.

Partidul Coaliţiei al lui Katainen obţine 21,8% din voturi faţă de 19,6% pentru social-democraţi, de asemenea la putere.

Ei obţin mai puţin decât la ultimele alegeri municipale din 2008. Partidul lui Katainen înregistrează o pierdere de 1,7 puncte, în timp ce social-democraţii ministrului de Finanţei, Jutta Urpilainen, au cunoscut un declin de 1,6 puncte.

Partidul de Centru, tradiţional majoritar în oraşele de provincie, ocupă poziţia a treia, cu 18,8% din voturi, o surpriză plăcută pentru această formaţiune de opoziţie care pierde, totuşi, 1,3 puncte în comparaţie cu 2008.

Partidul Finlandezilor (populist) este un alt câştigător al scrutinului cu 12,4% din voturi. Este mult mai bine decât acum patru ani (+7), dar mai puţin bine decât la alegerile legislative din 2011 (-6,7) şi decât preconizau sondajele.

„Mă aşteptam între 14-15%”, a anunţat preşedintele său carismatic Timo Soini, vizibil dezamăgit. „Nu suntem trişti de tot. Am obţinut de două ori şi jumătate mai multe voturi decât ultima dată”, a adăugat el pentru YLE.

Verzii şi Alianţa de Stânga, două formaţiuni guvernamentale, sunt creditate cu 8,5% (-0,4) şi respectiv 8% (-0,8) din sufragii.

„Partidul Finlandezilor este singurul care a obţinut o susţinere mai largă şi toate celelalte au pierdut voturi (…). Dacă rezultatul final corespunde (previziunilor), se poate trage o singură concluzie şi anume că populaţia vrea reforme în Finlanda”, a afirmat premierul Jyrki Katainen pentru YLE.

Aproximativ 4,3 milioane de alegători au fost invitaţi să aleagă, pentru următorii patru ani, consilierii municipali în 320 de comune din ţară.

Campania electorală a fost marcată luni de un incident minor la adresa premierului care a fost abordat de către un bărbat în vârstă de 27 de ani aflat în posesia unui cuţit de bucătărie. Potrivit poliţiei, a vrut „să se joace că-l omoară”. Arestat imediat de serviciile de securitate, el a fost eliberat miercuri.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...