Finlanda şi SUA negociază un acord bilateral de apărare

Finlanda şi SUA vor începe în această toamnă negocieri pentru a ajunge la un acord de cooperare în domeniul apărării (DCA, potrivit siglei în lb. engleză), a informat joi Ministerul de Externe de la Helsinki, transmite EFE.
AGERPRES - vin, 30 sept. 2022, 11:43
Finlanda şi SUA negociază un acord bilateral de apărare

”Acordul va crea un cadru şi o bază legală pentru cooperarea cu caracter regulat în domeniul apărării între Finlanda şi Statele Unite. Va crea totodată condiţiile pentru o cooperare mai strânsă dacă situaţia de securitate o cere”, a explicat ministerul finlandez într-un comunicat de presă, scrie Agerpres.

Finlanda, care aşteaptă ca cele 30 de ţări membre ale NATO să ratifice solicitarea sa şi a Suediei de aderare la alianţă, consideră că acest acord îi va îmbunătăţi capacităţile de securitate şi apărare, potrivit comunicatului menţionat.

Începerea negocierilor, care vor dura un an sau doi, se produce după ce preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi omologul său american Joe Biden au căzut de acord să aprofundeze cooperarea în materie de apărare în luna martie a acestui an.

DCA este un acord cu forţă juridică ce va defini până la ce punct vor putea opera forţele armate americane pe teritoriul Finlandei şi care va răspunde unor chestiuni practice, precum fiscalitatea şi drepturile vamale.

Potrivit Ministerului Apărării finlandez, deschiderea acestor negocieri demonstrează că SUA, care au semnat acorduri similare cu alte ţări europene, sunt angajate în privinţa securităţii Finlandei şi a Europei ca întreg.

”Aderarea Finlandei la NATO nu va diminua importanţa cooperării bilaterale cu SUA. Dimpotrivă, va crea noi oportunităţi de cooperare”, se menţionează în comunicat.

Odată încheiate negocierile între cele două ţări, acordul va fi supus dezbaterii şi aprobării în Eduskunta (parlamentul finlandez), potrivit Constituţiei finlandeze.

Te-ar mai putea interesa și
Cele mai bune cadouri pentru el – Parfumuri de brand la prețuri accesibile pentru orice portofel
Cele mai bune cadouri pentru el – Parfumuri de brand la prețuri accesibile pentru orice portofel
Cumpărăturile de Crăciun în ceea ce privește cadourile oferite în Ajun pot fi stresante în acest an, mai ales dacă ai un buget redus. ...
Continental  a prezentat Ac2ated Sound în România. Noua tehnologie elimină difuzoarele convenționale din vehicule
Continental a prezentat Ac2ated Sound în România. Noua tehnologie elimină difuzoarele convenționale din vehicule
Compania Continental a prezentat în România tehnologia Ac2ated Sound, un sistem audio care nu necesită difuzoare convenționale.
Diaconescu, Logicor: Deținem terenuri autorizate pentru dezvoltarea progresivă a peste 400.000 mp de spații logistice
Diaconescu, Logicor: Deținem terenuri autorizate pentru dezvoltarea progresivă a peste 400.000 mp de spații logistice
Dezvoltatorul Logicor are un portofoli ude 400.000 de mp de terenuri autorizate, gata să fie dezvoltate. Recent, compania ...
Compania de jocuri video Keywords deschide un studio în București și are în plan să angajeze peste 1.000 de specialiști în primii cinci ani
Compania de jocuri video Keywords deschide un studio în București și are în plan să angajeze peste 1.000 de specialiști ...
Keywords, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii tehnice și creative pentru industria globală de jocuri ...