Firea renunţă la vinieta Oxigen

Primarul Capitalei a anunţat că renunţă la vinieta Oxigen după ce opinia publică s-a arătat nemulţumită de măsura pe care Gabriela Firea a implementat-o. Decizia se va transforma într-o hotărâre de Consiliu general în luna martie.
Economica.net - mar, 25 feb. 2020, 07:51
Firea renunţă la vinieta Oxigen

„Cetăţenii resping ideea de restricţie, cetăţenii resping ideea de vinietă ecologică. Nu abandonez proiectul Oxigen”, a spus Gabriela Firea.

Decizia se va transforma într-o hotărâre de Consiliu General în luna martie și decizia este că renunț la vinieta Oxigen. Voi veni cu un proiect de anulare, dar asta nu însemnă că voi renunța la proiectul Oxigen. Nu abandonez proiectul pentru că el cuprinde mai multe proiecte, plantarea de copaci, achiziţionarea de mașini mai puţin poluante, piste de biciclete, verificarea şantierelor poluante, străzi, poduri pasaje„, a mai spus Primarul Capitalei.

Firea a mai precizat că în cele cinci zile de consultare, pe parcursul cărora i-a invitat pe bucureşteni să se pronunţe în ceea ce priveşte vinieta Oxigen, postarea sa a avut 2,5 milioane vizualizări, 60 – 70% din regiunea Bucureşti-Ilfov. Din cele peste 60.000 de comentarii, 90% s-au pronunţat în defavoarea vinietei.

Potrivit primarului general, au fost transmise şi 5.000 de mail-uri, iar la sediul PMP au fost depuse 1.500 de petiţii împotriva restricţiilor de trafic şi a vinietei.

Totodată, au fost depuse 430 de plângeri prealabile din partea unor persoane fizice sau juridice la direcţiile de specialitate ale Primăriei Capitalei, vizând de asemenea anularea vinietei.

VINIETA OXIGEN BUCUREȘTI – Taxa auto din București pentru mașinile poluante (vinieta Oxigen) a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2020, dar sancțiunile pentru neachiziționarea ei urmau să se aplice abia din martie 2020. 

Firea a subliniat că în toate ţările care au avut rezultate notabile în lupta cu poluarea s-a realizat un parteneriat între autorităţile centrale, locale şi cetăţeni. În acest sens, ea a vorbit despre importanţa finalizării mai rapide a liniilor de metrou M5 şi M6, dar şi a realizării unei Centuri verzi a Capitalei. De asemenea, aceasta a reproşat Guvernului faptul că nu ia măsuri împotriva înmatriculării de autoturisme intens poluante.

„Ne vom intensifica presiunea legitimă asupra Guvernului pentru finalizarea Centurii ocolitoare a Capitalei. Fără finalizarea Centurii ocolitoare a Capitalei nu putem afirma că avem un oraş în care am luptat într-adevăr cu poluarea. (…) Nu putem să avem (o Centură verde – n.r.) pentru simplul motiv că CNAIR, adică Guvernul, nu stabileşte culoarul de expropriere pentru Centura rutieră. Neavând clar culoarul pentru Centura rutieră, nu putem şti unde putem să amenajăm această Centură verde”, a arătat edilul general.

Gabriela Firea a adăugat că, în cele cinci zile de consultare, pe parcursul cărora i-a invitat pe bucureşteni să se pronunţe în ceea ce priveşte vinieta Oxigen, postarea sa a avut 2,5 milioane vizualizări, 60 – 70% din regiunea Bucureşti-Ilfov. Din cele peste 60.000 de comentarii, 90% s-au pronunţat în defavoarea vinietei. De asemenea, au fost transmise 5.000 de mail-uri, iar la sediul PMP au fost depuse 1.500 de petiţii împotriva restricţiilor de trafic şi a vinietei. Totodată, au fost depuse 430 de plângeri prealabile din partea unor persoane fizice sau juridice la direcţiile de specialitate ale Primăriei Capitalei, vizând anularea vinietei.

„În faţa unui val atât de uriaş de respingere a unei măsuri care a fost luată în întreaga Europă – aceea de a restricţiona în zona intens poluantă autoturismele care nu pot fi considerate prietenoase cu mediul, non-Euro, Euro 1, Euro 2 -, precum şi a vinietei anti-poluare, sunt în situaţia de a lua o decizie. În trei ani şi jumătate nu am revenit asupra niciunei măsuri, pentru că, în ciuda unor declaraţii politice care nu au legătură cu realităţile, cetăţenii din municipiul Bucureşti au apreciat tot ceea ce am propus”, a menţionat ea.

Primarul general a adăugat că nu abandonează proiectul ”Oxigen”, care va viza inclusiv: plantări de arbori; achiziţii de maşini nepoluante; realizarea de poduri şi pasaje pentru fluenţă în trafic; amenajarea de piste de biciclete; verificarea şantierelor de construcţii; insistenţa către Ministerul Mediului „de a verifica mai cu de-amănuntul şi cu mai mult simţ de răspundere gropile de gunoi”.

Totodată, ea a subliniat că Bucureştiul nu este cel mai poluat oraş din România, ci se situează pe locul patru, după Iaşi, Cluj şi Braşov.

„În Bucureşti, la fel ca în Iaşi, Cluj, Timişoara, Sibiu, Arad, Oradea, există poluare. Nu atât de exagerată cum s-a afirmat, tot politic, la începutul anului. Acele declaraţii nesăbuite nu au făcut decât să crească numărul de vânzări pentru aparate de purificat aerul. Foarte bine! Tot s-a întâmplat ceva bine. Încurajăm mediul privat. Altceva nu au rezolvat”, consideră Firea.

Potrivit edilului general, înaintea introducerii taxei Oxigen a fost realizat un studiu din care a reieşit că bucureştenii îşi doresc măsuri anti-poluare, inclusiv restricţii de trafic, taxe anti-poluare şi anti-congestie.

„Nu aş fi venit în faţa Consiliului General cu un astfel de proiect dacă nu ar fi fost întemeiat pe o cercetare ştiinţifică şi prin dialog, atât cu cetăţenii, cu asociaţiile de proprietari şi locatari, cu ONG-uri. Iată însă că ceea ce era valabil anul trecut nu mai este prea valabil acum. Probabil din cauza faptului că ne apropiem cu paşi rapizi de data de 1 martie, când s-ar fi aplicat acele amenzi anunţate deja”, a susţinut Firea.

Ea a informat că 1.600 de cetăţeni au achiziţionat până în prezent vinieta Oxigen, iar sumele respective vor fi returnate.

În ceea ce priveşte camerele de luat vederi care au fost montate în vederea implementării proiectului, Gabriela Firea a declarat că urmează să fie luată o decizie în cadrul Consiliului General al Capitalei, dar a menţionat că acestea vor fi folosite pentru siguranţa cetăţenilor.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...