Firea: Sperăm ca anul acesta liniile nefolosite ale CFR din Bucureşti să fie transferate la PMB

Liniile ferate din Bucureşti ale CFR, care nu sunt folosite, ar putea fi preluate de Primăria Capitalei de la Ministerul Transporturilor.
Economica.net - lun, 06 nov. 2017, 10:25
Firea: Sperăm ca anul acesta liniile nefolosite ale CFR din Bucureşti să fie transferate la PMB

Primarul general Gabriela Firea a declarat luni că este posibilă preluarea lor, menţionând că a avut deja o discuţie pe această temă cu ministrul Transporturilor, Felix Stroe.

Citeşte şi Calea ferată ce traversa Capitala de la Vest la Sud va fi transferată la Primărie, pentru a fi înlocuită cu străzi sau parcuri

‘Sperăm, anul acesta, şi cu noul ministru al Transporturilor, Felix Stroe, ca liniile ferate ale CFR, care nu sunt folosite de ani de zile, sunt practic în paragină, să fie transferate la Primăria Generală pentru a se realiza diferite obiective de utilitate publică, cum ar fi alei, străzi şi alte activităţi necesare Capitalei. Este normal să folosim tot ceea ce există în Capitală pentru a spori confortul cetăţenilor şi nu să fie la alte instituţii care în mod evident nu le mai folosesc, nu le mai întrebuinţează’, a precizat Firea, la şedinţa Asociaţiei Municipiilor din România.

Întrebată dacă au fost începute procedurile de preluare, edilul şef al Capitalei a răspuns afirmativ, menţionând că în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti a fost dezbătut şi aprobat un proiect de hotărâre în acest sens.

‘În cadrul CGMB am dezbătut şi aprobat deja un proiect de hotărâre pentru a solicita aceste căi ferate care nu mai sunt utilizate, am transmis de asemenea şi rugămintea verbală domnului ministru al Transporturilor, care a înţeles perfect situaţia, cunoaşte bine realităţile din administraţia publică locală şi a fost total de acord, în cadrul discuţiei pe care am avut-o săptămâna trecută, să înceapă procedurile tehnice şi juridice pentru transferul acestor căi ferate de la Ministerul Transporturilor la Municipalitate, în vederea acestor lucrări de utilitate publică’, a spus Gabriela Firea.

Calea ferată ce traversa Capitala de la Vest la Sud va fi transferată la Primărie, pentru a fi înlocuită cu străzi sau parcuri

Terenul Ministerului Transporturilor ocupat de calea ferată ce traversa Capitala de la Vest până în Sud, la Progresu, nefolosită de multă vreme, va fi transferat la Primăria Capitalei pentru a fi transformat în străzi, parcuri sau centre comunitare.

Primarul General, Gabriela Firea şi Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, au avut joi, 2 noiembrie, la sediul Municipalității, o primă întrevedere de lucru, pentru a discuta despre eficientizarea transportului public în regiunea Bucureşti-Ilfov.

„În urma discuţiilor s-a convenit transferarea mai multor terenuri din administrarea Ministerului Transporturilor (ocupate de linii feroviare scoase din funcţiune, gări şi cantoane, situate în intravilanul Municipiului Bucureşti) în administrarea PMB, pentru a fi transformate în străzi, parcuri sau centre comunitare (exemplu Strada Liniei, Şoseaua Progresu)”, se arată într-un comunicat la Ministerului Transporturilor.

Pe agenda discuţiilor s-au mai aflat subiecte precum: posibilitatea preluării de către PMB a Metrorex, implementarea biletului unic de transport în zona Bucureşti-Ilfov, modernizarea Centurii Capitalei, situaţia lucrărilor la Pasajul Domneşti, precum şi alte aspecte care vizează îmbunătățirea condițiilor de trafic din Capitală.

Primarul General, Gabriela Firea: „încă de la preluarea mandatului, am discutat cu toate guvernele, atât pentru trecerea companiei Metrorex de la Ministerul Transporturilor la Primăria Capitalei, cât și despre transferul centurii București către PMB. În toate capitalele Uniunii Europene, acestea sunt în administrarea autorității locale, care poate astfel sa acţioneze eficient şi unitar pentru modernizarea transportului public local si regional. De altfel, în PMUD – acest document strategic extrem de important pentru dezvoltarea regiunii Bucureşti-Ilfov – se prevede clar ca metroul trebuie să fie gestionat de autoritatea publică locală”.

Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a asigurat municipalitatea de tot sprijinul pentru proiectele de infrastructură metropolitană.

În ceea ce privește Tichetul unic de transport, ministrul a declarat ca: „am solicitat conducerii Metrorex să urgenteze procedurile pentru ca foarte rapid să avem şi în București un tichet unic de transport, la fel ca în toate capitalele Uniunii Europene”.

În ceea ce priveşte Centura Capitalei, Primarul General, Gabriela Firea, a declarat: „dacă nu se face transferul centurii la Municipiul Bucureşti, vă rugam să luați măsurile necesare care se impun pentru urgentarea lucrărilor de modernizare a acesteia, lucrări care includ atât extinderea la 4 benzi a tronsonului DN2-A2, dar şi pasaje peste centură, unde sunt cele mai mari congestii de trafic. Un exemplu concludent îl constituie pasajul de la Domneşti, unde trebuie urgentate demersurile pentru începerea construcţiei”.

Totodată, în cadrul întâlnirii, s-a mai discutat despre înființarea unor noduri intermodale (autogara, capăt linii de tramvai, autobuz, metrou, park&ride) la intrările din oraș și despre mutarea autogărilor din zonele centrale.

Te-ar mai putea interesa și
Nagy-Bege, ANRE: Categoric ne aşteaptă o iarnă complicată. Pe partea de gaze situaţia este relativ stabilă
Nagy-Bege, ANRE: Categoric ne aşteaptă o iarnă complicată. Pe partea de gaze situaţia este relativ stabilă
Pe partea de gaze situaţia este relativ stabilă, în continuare avem producţie şi, din păcate, ne ajută faptul că anumiţi consumatori industriali şi-au oprit activitatea şi nu mai consumă......
Rusia, despre scurgerile de gaze de la Nord Stream: Pare un act de terorism, posibil la un nivel de stat
Rusia, despre scurgerile de gaze de la Nord Stream: Pare un act de terorism, posibil la un nivel de stat
Kremlinul a declarat joi că suspectează implicarea unei ţări străine în patru scurgeri de gaze detectate la gazoductele ...
Daea: Nu sunt elemente obiective care se determine scumpirea caşcavalului la 100 de lei/kilogram
Daea: Nu sunt elemente obiective care se determine scumpirea caşcavalului la 100 de lei/kilogram
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirmă că preţul unui kilogram de caşcaval nu va ajunge la 100 de lei, aşa cum s-a ...
Planul de reorganizare al Electrocentrale Constanţa a fost confirmat de către instanţă
Planul de reorganizare al Electrocentrale Constanţa a fost confirmat de către instanţă
Planul de reorganizare pentru societatea Electrocentrale Constanţa, aflată în insolvenţă, a fost confirmat de către ...