Firea vrea să cumpere cu 5,2 milioane de euro o clădire de pe Lipscani pentru Teatrul Foarte Mic

Primăria Municipiului Bucureşti vrea să cumpere o clădire din centrul oraşului cu 5,2 milioane de euro pentru Teatrul Foarte Mic. În toamnă, proprietarii cereau sub 5 milioane de euro.  
Economica.net - sâm, 17 feb. 2018, 14:41
Firea vrea să cumpere cu 5,2 milioane de euro o clădire de pe Lipscani pentru Teatrul Foarte Mic

Gabriela Firea, primarul general al Bucureştiului, solicită consilierilor locali aprobarea de principiu a achiziţiei unei clădiri monument istoric din centrul Bucureştiului, potrivit unui proiect de hotărâre care se află pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti din 22 februarie. Primăria şi-a exprimat dreptul de preemţiune în achiziţia imobilului de pe strada Lipscani nr. 26, iar proprietarii cer 5,2 milioane de euro. 

În toamna anului trecut, imobilul a fost scos la vânzare la un preţ de sub 5 milioane de euro. 

În cazul în care documentul va fi aprobat, Gabriela Firea va numi o comisie de negociere a valorii de achiziţie, iar banii necesari pentru cumpărare vor fi prevăzuţi în bugetul local al Bucureştiului. 

Luna trecută, Primăria a fost înştiinţată că proprietarii clădirii doresc vânzarea acesteia. Imobilul este inclus în lista monumentelor istorice şi datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea. 

Primăria a decis să-şi exercite dreptul de preempţiune şi să transforme clădirea în spaţiu cultural pentru Teatrul Dramaturgilor/Teatrul Foarte Mic, se mai arată în documentul citat. Clădirea are o suprafaţă construită de circa 2.500 de mp şi trei etaje. 

„Comisia a evaluat valoarea istorică a acestui imobil, a luat în considerare faptul ca în Municipiul Bucureşti funcţionează 26 de instituţii publice de interes local, unele dintre acestea având reale probleme în desfăşurarea activităţii funcţionale şi că traversăm o perioadă în care creşterea şi diversificarea ofertei şi consumului cultural, cu accent pe diversitatea culturală şi efectele sale asupra dezvoltării economice şi incluziunii sociale, este un obiectiv important pentru societate.

În acest context, considerăm aprobarea unei hotărâri de consiliu privind acordul de principiu pentru achiziţionarea imobilului monument istoric situat în str. Lipscani nr. 26, sectorul 3, cu destinaţia de spaţiu cultural, pentru Teatrul Dramaturgilor/Teatrul Foarte Mic, ca fiind legal necesară şi oportună în contextul descris mai sus”, se arată în proiectul de hotărâre. 

O comisie de negociere va lua în calcul şi o evaluare a imobilului. Proprietarii, Marius-Viorel şi Veronica-Elena Cristea şi Adrian Rafael Gheorghe, cer 5,2 milioane de euro. 

Imobilul a fost revendiat de cetăţeanul italian Carl Hirschhron, după ce comuniştii au naţionalizat imobilul în anii 50. În 26 octombrie 2009, italianul vinde drepturile litigioase către Adrian Nicolae Tărău, cu domiciliul în SUA şi Adrian Rafael Gheorghe. În 2010, Primăria condusă atunci de Sorin Oprescu, dispune restituirea imobilului.  În 2012, soţii Cristea dobândesc prin convenţie cota deţinută de Adrian Nicolae Tărău, iar în 2013 se obţine autorizaţia de construire pentru a efectua lucrări de modificare interioară şi de consolidare/restaurare, în valoare de puţin peste un milion de lei. 

Te-ar mai putea interesa și
Problemele economice ale Germaniei provoacă îngrijorări în ţările vecine
Problemele economice ale Germaniei provoacă îngrijorări în ţările vecine
 Evoluţia slabă a economiei germane provoacă îngrijorări în ţările vecine, din Elveţia şi până în Polonia, ceea ce îi face pe unii economişti să ceară Berlinului să reformeze cea......
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București și unul în Argeș Mall
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București ...
După ce și-a anunțat, luna aceasta, rebrandingul și o nouă poziționare în zona de Smart Discounter, retailerul electro-IT ...
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, a investit 2,1 milioane de dolari în peste 3.000 ...
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" ...