Firma la care toți românii sunt obligați să își asigure casa dă sume uriașe pe reclamă, cu rezultate incerte dar „secrete”. Acționarii dau executivului PAID bugete la care propriile firme nu visează

Cel mai mare cumpărător de publicitate, advertoriale și proiecte speciale de presă din piața locală a asigurărilor este, în ultimii ani, nu una dintre multinaționalele care fac parte din grupuri financiare puternice, ci societatea la care toți românii sunt obligați prin lege să se asigure împotriva cutremurelor și inundațiilor. Invocând acționariatul privat (deși funcționează în baza unei legi care nu doar că prevede amenzi pentru cei care nu au asigurare PAD, dar condiționează chiar și autoritățile locale și pe toți românii care vor o asigurare facultativă), firma refuză să facă publice sumele pe care le cheltuiește și, cu atât mai puțin, să explice care a fost impactul campaniilor plătite asupra numărului de polițe vândute, adică scopul pentru care PAID a fost creat prin lege. Datele de piață obținute de Economica arată, totuși, fără putință de tăgadă, că rezultatele campaniilor duse de Pool au fost mediocre în cel mai bun caz. Între timp, pe pagina PAID apar texte cu ode pentru directorul general Nicoleta Radu.
Şerban Buşcu - mar, 11 ian. 2022, 22:25
Firma la care toți românii sunt obligați să își asigure casa dă sume uriașe pe reclamă, cu rezultate incerte dar

Economica a aflat ce sume are la dispoziție pentru campanii de promovare conducerea Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), singura entitate îndreptățită prin lege să vândă românilor asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor și societatea la care sunt obligați să se asigure chiar și românii care vor să își facă o poliță facultativă mai acoperitoare decât cea emisă de Pool.

Potrivit datelor furnizate pentru Economica de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care a interogat recent PAID în legătură cu cheltuielile sale de publicitate și impactul campaniilor asupra cifrelor de vânzare și a cuprinderii în asigurare a locuințelor din România (adică scopul pentru care a fost creată PAID prin lege), bugetul de promovare pus la dispoziție de AGA PAID se ridică la maximum 2% din cifra de afaceri a companiei. Aceasta înseamnă, conform calculelor noastre bazate pe datele oficiale, în jur de 640.000 de euro la nivelul anului 2020 și probabil spre 700.000 de euro la nivelul anului 2021

Suma, mai ales din perspectiva procentului pe care îl ocupă în cifra de afaceri, este uriașă, raportat la cheltuielile cu publicitatea a oricărei alte firme de asigurare din România, inclusiv ale celor care sunt acționari ai PAID, conform informațiilor furnizate Economica de mai mulți specialiști în PR din lumea asigurărilor. Practic, ca procent din vânzări,  PAID dispune de un buget la nivelul celor utilizate de marile companii din Statele Unite ale Americii sau țările dezvoltate ale Europei, cu piețe de zeci sau chiar sute de ori mai mari decât cea din România.

„Pentru ce avem astăzi în piața din România, bugetul este mare. Pentru ce ar trebui să fie (comparativ cu piețele mari, adică) este mic spre normal. În Europa de Vest sau Statele Unite mai ai 2-3% din venituri”, explică un specialist.

Cu atât mai impresionant este bugetul pus la dispoziția conducerii PAID, cu cât rezultatele campaniilor (pe care Pool-ul refuză să le explice în corelație) sunt cel mult mediocre.

„Este greu de spus direct dacă este mult sau puțin. Depinde de rezultate. Aaah, vorbim de PAID? Atunci este mult, da”, comentează un alt specialist.

În cifre absolute, raportat la situația actuală din presa locală, cei 700.000 de euro reprezintă bugetul pe câțiva ani al unui site de știri cu un număr mediu spre mare de angajați. Raportat la situația din TV, această sumă ar permite PAID  să apară, de exemplu, ca sponsor principal în cel puțin un sezon întreg dintr-o emisiune de mare audiență, de pe principalele canale.

Așa cum veți vedea la final, unde vom posta întregul răspuns PAID la întrebările noastre, entitatea nu a dorit să dea informații nici în ceea ce privește valoarea sumelor cheltuite efectiv din buget, nici în ceea ce privește nivelul bugetului, în valoare absolută. „În ceea ce privește celelalte elemente solicitate, acestea sunt parte a strategiei interne PAID, sunt date confidențiale și nu pot fi supuse dezbaterii publice, în afara cadrului de conducere (AGA, CA, auditori)”, ne-au transmis cei de la PAID.

Rezultate sub propriile estimări: Doar 6% în plus la vânzări până în luna noiembrie și doar 4% în plus la numărul de polițe (sub creșterea numărului de locuințe din România). Istoric, datele sunt dezastruoase. PAID: Rezultatele au fost confirmate de sondaje de opinie IRES/UNSAR care indică o creștere a gradului de informare

Fără să facă o corelație directă și palpabilă între campaniile de informare și vânzări sau cuprinderea în asigurare a locuințelor, PAID spune că eficiența cheltuielilor sale de promovare este certificată prin sondaje de opinie. „Performanțele înregistrate de campaniile derulate  au fost confirmate de sondajele anuale de opinie IRES/UNSAR, care indică o creștere a nivelului de informare, dar și a interesului consumatorilor pentru asigurarea de locuință.

Reamintim aici că principalul scop pentru care Statul român, în colaborare cu Banca Mondială, a creat PAID, prin lege, în urmă cu 12 ani, a fost ușurarea poverii pe care Statul o are din plata ajutoarelor în caz de inundații sau cutremur, prin creșterea gradului de cuprindere în asigurare a locuințelor.

Despre beneficiile evidente ale asigurării de locuință, chiar în comparație cu ajutoarele limitate oferite de Stat, am scris pe larg cu mai multe ocazii, ultima dată AICI

Tocmai la acest capitol, PAID stă prost, în ciuda sumelor importante dedicate promovării încă din 2016, după cum singură informează instituția. Istoric, datele sunt chiar dezastruoase. În 2009, anul înființării PAID, gradul de cuprindere în asigurare se apropia de 40%. Astăzi bate spre 20%, fără să reușească de ani de zile să depășească acest nivel.  Este adevărat că în 2009 încă era în viață Astra Asigurări, societate de asigurări care singură asigura peste 2 milioane de locuințe dintr-un total de circa 8,5 milioane, însă o făcea în condiții de acoperire care s-au dovedit a nu fi cele mai potrivite în urma falimentului său. Totuși, gradul de asigurare era dublu față de finalul lui 2021.

Când la conducerea PAID a venit, în 2014, Nicoleta Radu, ținta PAID era încă aceea ca 60% dintre locuințele din România să fie asigurate într-o perspectivă de 10 ani. Noua conducere a redus masiv obiectivele și a demarat și campanii masive de publicitate, începând cu 2016. Chiar și așa, rezultatele au fost constant sub așteptări. Practic, ani la rândul numărul caselor asigurate  prin PAID a stat undeva între 1,6 și 1,8 milioane. Abia anul trecut a depășit cu puțin 1,8 milioane, însă aceasta în condițiile în care numărul locuințelor din România a crescut substanțial, ca și creditele ipotecare, care nu se acordă fără ca locuința vizată să fie asigurată. Ba, mai mult, PAID a beneficiat, tot în 2016, de o schimbare a legii care arată că nici asigurările facultative (mult mai acoperitoare) nu pot fi cumpărate fără a avea polița PAD (limitată la 20.000 de euro despăgubiri, indiferent de valoarea locuinței). În acest context, sunt destule voci în piață care spun că impactul PAID a fost unul mai degrabă negativ asupra pieței, în condițiile în care a încetinit, prin birocratizare excesivă și nu numai, ritmul de vânzare a polițelor facultative. 

Nici cele mai recente rezultate, venite pe fondul unor cheltuieli majore cu reclama, nu sunt nici măcar la nivelul celor preconizate chiar de companie. Datele furnizate ASF de către PAID relevă că, în noiembrie 2021, creșterea vânzărilor față de luna similară a anului precedent era de doar 6%, sub ținta anuală de 7% stabilită chiar de PAID. Nu sunt încă finalizate datele pe decembrie, însă este greu de crezut că au reușit să recupereze procentul până la țintă chiar în ultima lună a anului.

Mai mult, datele publice arată că numărul de polițe a crescut cu doar 4% în 2021, în condițiile în care în București și Ilfov, de exemplu, adică locul unde se vând cele mai multe asigurări PAD, numărul locuințelor noi date în folosință a urcat cu circa 15%. Altfel spus, la o următoare estimare a gradului de cuprindere în asigurare (procentul de case asigurate în total locuințe) ar trebui să constatăm o scădere, nu o creștere.

Amenzi prin lege, primari condiționați prin lege să raporteze și să condiționeze cetățenii, deținători de polițe facultative obligați prin lege să cumpere de la PAID, care are secrete ca „orice societate privată”. Primarii au fost cu mult mai eficienți decât campaniile publicitare plătite cu bani grei, iar PAID se laudă cu asta

Așa cum arătam și mai sus, principalul argument folosit de PAID pentru a a refuza să răspundă întrebărilor Economica a fost acela că este o societate cu acționariat privat. „PAID este o companie de asigurare cu capital 100% privat, care se supune legilor specifice domeniului asigurărilor și supravegherii ASF și care respectă toate cerințele legale de transparență… În ceea ce privește celelalte elemente solicitate, acestea sunt parte a strategiei interne PAID, sunt date confidențiale și nu pot fi supuse dezbaterii publice, în afara cadrului de conducere (AGA, CA, auditori)”, ne-au transmis oficialii entității.

În realitate, chiar dacă are într-adevăr capital privat, având ca acționari mai multe firme de asigurări locale, printre care trei în faliment, PAID nu este o firmă de asigurare în sensul clasic al cuvântului, ba chiar este unicat european, în forma în care funcționează.

Entitatea nu doar că nu își poate stabili singură nivelul de primă (atribut fundamental al oricărei firme de asigurare din lume) și nici sumele asigurate, dar beneficiază, prin lege, de mai multe privilegii la care companiile de asigurări normale nici nu visează. Discursul conducerii PAID, mai ales în epoca Nicoleta Radu, a  fost că, în realitate, aceste privilegii sunt doar formale, însă argumentația nu identifică și o cauză pentru care nu sunt puse în practică aceste privilegii.

Una peste alta, legea este în vigoare și spune clar că cetățenii care nu încheie asigurarea PAD sunt pasibili de amendă de la 100 la 500 de lei. Dacă din acest punct de vedere putem spune că asigurarea PAD se poate compara cu cea RCA și PAID cu firmele care vând asigurarea auto, mai departe nu mai încape comparație.

Autorităților locale le este dedicată, în legea 260/2008, a asigurării obligatorii a locuinței, o întreagă secțiune(sectiune 5, articolul 17) cu obligații. Printre altele, primarii sunt obligati să furnizeze PAID listele cu proprietarii de locuințe, iar PAID să dea primarilor listele cu cei neasigurați (ce companie de asigurări normală beneficiază de o asemenea bază de date!?) .

AICI despre toate modalitățile în care autoritățile locale sunt obligate de lege să ajute PAID. Articolul 17

De altfel, primarii s-au dovedit mult mai eficienți ca agenți de marketing ai PAID (uneori cu metode de constrângere conferite prin lege) decât campaniile publicitare plătite cu sume semnificative. O spune chiar directorul Nicoleta Radu, care cu fiecare ocazie subliniază că a încheiat înțelegeri cu mai multe primării, în urma acestor înțelegeri gradul de asigurare crescând subtanțial. Cel mai bun exemplu este Brașov, unde după implicarea primarului, gradul de asigurare a crescut abrupt, până la peste 50%.

Un alt exemplu, mai recent, este încheierea unei înțelegeri cu primarul din Câmpulung Muscel, de asemenea promovată chiar de PAID.

Spre deosebire de ” o firmă normală de asigurări”, primarii au posibilitatea legală de a condiționa cetățenii, în sprijinul PAID, în condițiile în care lipsa asigurării poate limita accesul cetățenilor la documente emise de autoritățile locale.

Pe ce se duce bugetul de publicitate al PAID? E secret. Citat dintr-un text postat pe pagina de Facebook PAID: „Onestitate, franchețe, eleganță – sunt primele cuvinte pe care le asociezi involuntar cu Nicoleta Radu (nr: directorul PAID). Nu trebuie să treacă 10 minute pentru a înțelege cum se așază viziunea peste vocea fermă a Nicoletei, una dintre femeile pe care le-ai asculta ore în șir, fără întrerupere.”

 

În ciuda întrebărilor noastre la obiect, conducerea PAID nu a dorit să dea niciun detaliu în ceea ce privește destinația exactă a banilor de publicitate. Motivația? Aceeași pe care am arătat-o mai sus, adică faptul că este o firmă cu capital 100% privat. Din ce se poate vedea la televizor și în mediul online, PAID a desfășurat campanii pe mai multe zone, de la cooptarea unor persoane cu notorietate mare (de exemplu Teo Trandafir) până la reclamă la TV și Radio (mai puțin). Pe pagina de Facebook a PAID apar însă și texte dedicate exclusiv conducătorului instituției, directorul executiv Nicoleta Radu. Nu avem informații clare dacă și aceste texte sunt plătite, însă vă putem oferi câteva citate relevante, dintr-un text de branding personal cu titlul

„Ca să pretinzi, mai întâi trebuie să oferi.” – Nicoleta Radu, Director General PAID- AICI linkul spre material

Onestitate, franchețe, eleganță – sunt primele cuvinte pe care le asociezi involuntar cu Nicoleta Radu. Nu trebuie să treacă 10 minute pentru a înțelege cum se așază viziunea peste vocea fermă a Nicoletei, una dintre femeile pe care le-ai asculta ore în șir, fără întrerupere.

Este și cazul întâlnirilor mele cu Nicoleta Radu, Director General PAID, o femeie cu gesturi caligrafice, cu omogenitate în gândire și un relief generos al viziunii. Și toate acestea înrudite prin alianță cu elementele care o traversează cel mai bine: fermitate, eleganță și bun simț. „

Ne-am întâlnit într-o dimineață senină de noiembrie, ne-am așezat și-am povestit. Ce s-a întâmplat, citiți mai jos, într-un soi de pledoarie pentru autenticitate, profesionalism și feminitate.”

 

Ce am întrebat și cum ni s-a dat, cu eleganță și onestitate, cu flit

În final redăm, integral și corespondența noastră cu PAID, adică întrebările trimise și răspunsurile primite.

Întrebări Economica:

1) Nivelul cheltuielilor bugetate și aprobate de Adunarea Generală a Acționarilor a PAID privind campania publicitară reprezintă până la 2% din cifra de afaceri, deductibili fiscal.  In suma absoluta, la cat s-a ridicat bugetul de publicitate pe 2021?
2) Cat din acest buget a fost folosit efectiv in 2021?
3) In 2022 ramane valabila decizia AGA sau va fi modificat bugetul? La cat se va ridica bugetul pe 2022?
4) Care a fost impactul preconizat al campaniei publicitare asupra vanzarilor PAID? Care a fost impactul realizat? Care este impactul preconizat în 2022 si pe termen mediu?
5) Pe medii de propagare, care este structura acestor cheltuieli (TV, presa scrisa, radio, online, influenceri etc.)?
6) Fără a da nume, iese în evidență ca dominant în cheltuieli un anume contract? Dacă da, din ce zonă provine el?
7) A reușit PAID să facă o legătură directa și certă între campania publicitară și evoluția vânzărilor? Dacă da, care este aceasta?
8) Planul de promovare pentru 2021 a inclus doar promovarea produsului PAD, sau si campanii de branding personal sau de lider pentru executivii PAID?
Răspuns PAID:

 

Vă mulțumim pentru atenția acordată activității PAID.

PAID este o companie de asigurare cu capital 100% privat, care se supune legilor specifice domeniului asigurărilor și supravegherii ASF și care respectă toate cerințele legale de transparență. În acest sens, toate informațiile obligatorii sunt publice pe site-ul www.paidromania.ro.

Legea 260/2008 stabilește obligațiile PAID, respectiv emiterea de polițe, coordonarea activității de constatare a daunelor și gestionarea programului de reasigurare. Punerea în aplicare a legii este în sarcina autorităților locale, care trebuie să verifice existența poliței PAD, să informeze populația cu privire la obligativitate și să ia măsurile care se impun în lipsa poliței PAD.

În primii ani de activitate, PAID și-a concentrat eforturile pe sustenabilizarea financiară a companiei, pe creșterea capacității programului de reasigurare, cel mai mare program din Europa Centrală și de Est, în valoare de 1 miliard de euro, și pe menținerea tuturor indicatorilor în parametri legali. Acest lucru a fost confirmat și de recentul exercițiu de auditare Balance Sheet Review, realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară în colaborare cu Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale,  care a arătat că PAID este una din cele mai solvabile companii de asigurare din România, necesarul de capital de solvabilitate depășind minimul legal de 3 ori.

Adunarea Generală a Acționarilor a decis ca PAID să își asume rolul de principal vector de comunicare, informare și educare a publicului cu privire la necesitatea și avantajele asigurării de locuință, în beneficiul direct al consumatorilor proprietari de locuință, dar și în beneficiul întregii piețe de asigurări.

Astfel, au fost aprobate, prin bugetele anuale de venituri și cheltuieli, fonduri dedicate campaniilor de comunicare și publicitate, începând cu exercițiul financiar 2016. Performanțele înregistrate de campaniile derulate  au fost confirmate de sondajele anuale de opinie IRES/UNSAR, care indică o creștere a nivelului de informare, dar și a interesului consumatorilor pentru asigurarea de locuință.

În ceea ce privește celelalte elemente solicitate, acestea sunt parte a strategiei interne PAID, sunt date confidențiale și nu pot fi supuse dezbaterii publice, în afara cadrului de conducere (AGA, CA, auditori).

PAID continuă eforturile de îndeplinire a obligațiilor legale, dar și a misiunii asumate, reușind să rămână un pilon de stabilitate în industria asigurărilor de locuințe. Apreciem sprijinul presei în demersurile noastre de informare corectă pe subiecte de importanță majoră pentru proprietarii de locuințe.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...