Firma siciliană low cost Windjet şi-a încetat zborurile preluate de alte companii

Firma siciliană Windjet, aflată în pragul falimentului, ale cărei negocieri în vederea preluării de către Alitalia au eşuat, şi-a încetat operaţiunile duminică la miezul nopţii, zborurile sale fiind preluate în schimbul unor sume de către alte companii, spre nemulţumirea pasagerilor, relatează AFP.
Economica.net - Dum, 12 aug. 2012, 12:41
Firma siciliană low cost Windjet şi-a încetat zborurile preluate de alte companii

Această companie low cost şi-a suspendat toate zborurile, iar licenţa i-ar putea fi revocată încă de duminică de către ENAC, autoritatea aviaţiei civile, „pentru incapacitate manifestă” de a-şi garanta operaţiunile, a anunţat presa locală.

Windjet s-ar fi confruntat cu probleme de aprovizionare cu carburant şi ar fi fost nevoită să restituie avioane aflate în leasing unei societăţi din Irlanda, lucru care ar fi precipitat întreruperea zborurilor.

Aproximativ 200 de pasageri ai unui avion cu destinaţia Tel Aviv erau în continuare blocaţi duminică pe Aeroportul Roma-Fiumicino, după ce au petrecut noaptea pe aeroport, dormind pe jos, în urma anulării zborului lor în ultimul moment, sâmbătă seara.

Celorlalţi pasageri care urmau să zboare cu Windjet le-au fost propuse bilete la alte companii, ca Alitalia, Meridiana, Easyjet, Blu Panorama şi Neos, însă în schimbul plăţii unei sume suplimentare de 80 de euro pentru zborurile naţionale, o decizie contestată de către aociaţiile consumatorilor.

„Este vorba despre un supliment absolut injust cerut călătorilor care se află în situaţie de necesitate”, a denunţat preşedintele Codacons, Carlo Rienzi, solicitând transferul total gratuit al pasagerilor către alte companii, care „se vor putea îndrepta împotriva Windjet pentru costurile suportate”.

Un om de afaceri s-a plâns agenţiei Ansa că a fost nevoit să plătească Alitalia 250 de euro în plus de persoană, pentru a achiziţiona bilete de întoarcere din Rusia pentru soţia, cele două fiice, un bebeluş şi soacra sa.

Potrivit ENAC, aproximativ 300.000 de pasageri au făcut rezervări, până în octombrie, pentru zboruri cu Windjet.

Windjet şi-a încetat zborurile după întreruperea de către Alitalia a unor negocieri care durau de mai multe luni, în vederea cumpărării companiei low cost care se confruntă cu dificultăţi.

Cele două companii îşi atribuie reciproc responsabilitatea acestui eşec, Windjet suspectând Alitalia că a întârziat negocierile pentru a scădea preţul, în timp ce Alitalia afirmă că Windjet „nu satisface condiţiile cerute” pentru a duce operaţiunea la bun sfârşit.

Ministrul Dezvoltării Economice Corrado Passera i-a convocat pentru marţi pe conducătorii celor două companii şi reprezentanţi ENAC, în contextul în care un faliment Windjet înseamnă pierderea a 500 până la 800 de locuri de muncă.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul alocă peste 11,4 milioane de lei pentru sprijinirea cultivatorilor de cartofi
Guvernul alocă peste 11,4 milioane de lei pentru sprijinirea cultivatorilor de cartofi
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, schema "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de cartof de consum", transmite Agerpres....
FMI prognozează o supraîncălzire a economiei Rusiei
FMI prognozează o supraîncălzire a economiei Rusiei
Creşterea economiei Rusiei "a surprins" Fondul Monetar Internaţional, în contextul sancţiunilor impuse Moscovei în urma ...
Cultivatorii de roșii și usturoi vor primi compensații parțiale pentru pierderile suferite ca urmare a războiului din Ucraina
Cultivatorii de roșii și usturoi vor primi compensații parțiale pentru pierderile suferite ca urmare a războiului din ...
Guvernul a aprobat în şedinţa de joi Ordonanţa de urgenţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru ...
ANPC a amendat încă trei săli aparținând World Class și le-a închis temporar
ANPC a amendat încă trei săli aparținând World Class și le-a închis temporar
Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov a verificat în ultimele două zile ...