Firmele care au renovat stadionul din Ploieşti cer Primăriei în instanţă peste 3 milioane lei

Firmele care au renovat Stadionul "Ilie Oană" din Ploieşti cer în instanţă Primăriei Ploieşti peste trei milioane de lei, aproape două milioane de lei din aceşti bani reprezentând facturi neplătite şi peste 1,2 milioane lei însemnând penalizări de întârziere, scrie MEDIAFAX.
Economica.net - mar, 17 iul. 2012, 04:24
Firmele care au renovat stadionul din Ploieşti cer Primăriei în instanţă peste 3 milioane lei

Firmele Alpine Bau GMBh din Austria şi All Plan Construction SRL, care au executat lucrările de renovare a Stadionului „Ilie Oană” din Ploieşti, au dat în judecată Primăria municipiului, solicitând, în cadrul a două procese, peste trei milioane de lei, reprezentând preţuri „actualizate” şi penalizări de întârziere pentru facturi neachitate la termen.

Potrivit datelor furnizate la solicitarea MEDIAFAX de către Serviciul de relaţii publice al Primăriei Ploieşti, primul dosar are ca obiect obligarea pârâtului Municipiul Ploieşti la plata sumei de 1.989.198,59 de lei, reprezentând actualizarea preţului prevăzut în contractul de lucrări nr. 13325/28.07.2010 privind refacerea Stadionului „Ilie Oană” din Ploieşti.

Conform portalului instanţelor de judecată, acest proces a fost deschis de către firmele care au renovat stadionul din Ploieşti în octombrie 2011, la două luni de la inaugurarea arenei.

Tribunalul Prahova, care a fost instanţa de fond în acest proces, a dat câştig de cauză celor două firme, obligând Primăria Ploieşti să plătească celor două societăţi comerciale suma de 1.989.198,59 de lei, reprezentând „actualizare preţ”, la care se adaugă suma de 65.504 de lei penalităţi de întârziere calculate pana la data introducerii acţiunii şi în continuare penalităţi de 0,1% pe zi de întârziere din debitul principal datorat, până la data achitării debitului.

În plus, Primăria Ploieşti este obligată, prin această sentinţă, să plătească firmelor reclamante 36.795,37 de lei cheltuieli de judecată. Sentinţa pronunţată de Tribunalul Prahova nu a fost definitivă şi a fost atacată cu apel de Primăria Ploieşti, procesul aflându-se în prezent pe rolul Curţii de Apel Ploieşti şi având ca prim termen data de 19 septembrie.

Contactat telefonic, fostul viceprimar al municipiului Ploieşti, Cătălina Bozianu, care s-a ocupat din partea Primăriei Ploieşti de licitaţia pentru renovarea Stadionului „Ilie Oană”, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în contractul încheiat între autorităţile locale şi firmele care au renovat stadionul este prevăzută posibilitatea actualizării preţurilor, fără ca această actualizare să reprezinte însă o obligaţie pentru beneficiar.

„Scrie în contract că preţurile pot fi actualizate, dar acest lucru nu este obligatoriu pentru primărie. Instanţa de judecată se va pronunţa în acest sens”, a afirmat fostul viceprimar al municipiului Ploieşti.

Anul acesta, în 10 mai, SC Alpine Bau GMBh Austria a intentat un nou proces Primăriei Ploieşti, tot la Tribunalul Prahova.

Conform datelor furnizate de Primăria Ploieşti, acest al doilea proces are ca obiect obligarea pârâtului Municipiul Ploieşti la plata sumei de 1.232.363,44 de lei, reprezentând penalizări de întârziere la plata a cinci facturi emise în baza contractului de lucrări nr. 13325/28.07.2010 încheiat pentru refacerea Stadionului “Ilie Oană”. Cele cinci facturi care nu a fost achitate la timp au fost emise pe 10 iunie 2011, 12 iulie 2011, 10 august 2011, 20 septembrie 2011 ultima fiind emisă pe data de 27 ianuarie 2012, conform primăriei Ploieşti. Dosarul are termen de judecată 17 septembrie.

În vara anului 2010, asocierea formată din firmele Alpine Bau GMBh din Austria şi All Plan Construction SRL a câştigat licitaţia pentru reconstruirea Stadionului „Ilie Oană” din Ploieşti.

Iniţial, lucările au fost evaluate la 11 milioane de euro, ulterior suma alocată crescând, prin hotărâre a Consiliului Local Ploieşti, la aproximativ 17 milioane de euro, bani alocaţi din bugetul municipalităţii.

Potrivit ofertei depuse la licitaţie de Alpine Bau şi All Plan, termenul de proiectare a stadionului era de o zi, iar cel de execuţie era de şase luni. În momentul deschiderii ofertelor, firma Alpine Bau s-a clasat pe locul al doilea din punctul de vedere al preţului cerut pentru refacerea stadionului, însă comisia de licitaţie a considerat că oferta depusă de firma clasată pe primul loc, Baupartner din Ploieşti, a fost „inacceptabilă”, conform prevederilor a două legi.

Societatea comercială All Plan Construction este o firmă înregistrată în sectorul 1 Bucureşti şi are ca obiect de activitate lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale. Unul dintre asociaţii All Plan Construction este Vasile Todosia, fost consilier judeţean în Consiliul Judeţean Prahova, ales pe listele PDL. La sfârşitul lunii mai 2010, consilierul judeţean Vasile Todosia şi-a anunţat public, printr-un comunicat de presă transmis de PDL Prahova, organizaţie condusă de Roberta Anastase, demisia din funcţia de consilier judeţean, motivând că preferă să îşi dedice întreaga energie susţinerii activităţii firmelor pe care le conduce”. Două luni mai târziu, firma la care este acţionar, Todosia, câştiga, în asociere cu Alpine Bau GMBh, licitaţia pentru renovarea stadionului din Ploieşti.

În primă fază, pentru refacerea stadionului întreaga construcţie a fost dărâmată, cu excepţia tribunei I. Ulterior, prin votul Consiliului Local, a fost dărâmată şi refăcută şi tribuna I.

Stadionul „Ilie Oană” din Ploieşti are 15.500 de locuri acoperite, este acreditat UEFA 3 şi în curs de acreditare UEFA 4.

Te-ar mai putea interesa și
AOJND: Propunerea de taxare a jocurilor de noroc discriminează jucătorii de pe platformele online 
AOJND: Propunerea de taxare a jocurilor de noroc discriminează jucătorii de pe platformele online 
Propunerea Guvernului de mărire a taxelor percepute jucătorilor, așa cum a fost aceasta propusă în proiectul de OUG privind modificarea Codului fiscal, discriminează jucătorii pe platformele......
ANAR avertizează că rezervele de apă trebuie folosite rațional în această perioadă. Instituția nu recomandă udatul grădinilor și umplerea piscinelor
ANAR avertizează că rezervele de apă trebuie folosite rațional în această perioadă. Instituția nu recomandă udatul ...
Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) avertizează că, în această perioadă, este nevoie ca rezervele de apă ...
Patronatele din HoReCa reacționează față de noua propunere de revizuire a Codului fiscal. Inițiativa ar afecta sever industria ospitalității
Patronatele din HoReCa reacționează față de noua propunere de revizuire a Codului fiscal. Inițiativa ar afecta sever ...
Modificările aduse Codului fiscal, aşa cum au fost publicate luni în proiectul de ordonanţă propus de Ministerul de ...
Zelenski critică armatorii greci pentru că nu renunță să transporte maritim petrolul rusesc
Zelenski critică armatorii greci pentru că nu renunță să transporte maritim petrolul rusesc
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat marţi rolul companiilor greceşti în exportul petrolului rusesc, ...