Mari firme care reţin contribuţia la sănătate a salariaţilor, dar nu o virează la Fisc şi îşi lasă angajaţii neasiguraţi

Ga Pro Co Chemicals SA, Donau Chem SRL, Blue Air SA şi Oncos SA sunt firmele private care au cele mai mari debite la bugetul asigurărilor de sănătate, la 1 iulie 2013, exclusiv din contribuţiile individuale ale salariaţilor la sănătate, bani pe care firmele i-au reţinut din salariile angajaţilor, dar nu i-au virat la buget. Salariaţilor acestor firme li se refuză eliberarea adeverinţelor de salariat şi de asigurat care dovedesc calitatea de asigurat în sistemul de asigurări de sănătate. Consecinţa: salariaţii acestor firme nu pot accesa servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, cu excepţia urgenţelor.
Cristina Şomănescu - mar, 06 aug. 2013, 21:12
Mari firme care reţin contribuţia la sănătate a salariaţilor, dar nu o virează la Fisc şi îşi lasă angajaţii neasiguraţi

Li s-au reţinut banii pentru contribuţia individuală la Sănătate, dar sunt neasiguraţi. În afară de urgenţe, trebuie să plătească fiecare serviciu medical de care beneficiază în sistemul sanitar public. E cazul salariaţilor firmelor omului de afaceri Ioan Niculae, Blue Air şi Oncos (şi nu numai). Motivul: angajatorul le-a reţinut din salariu contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate (de 5.5%), dar nu a (mai) virat-o la Fisc. Consecinţa: salariaţii acestor firme figurează ca neasiguraţi în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi, vrând, nevrând, vor plăti de două ori (!) serviciile medicale în sistemul sanitar public: au „plătit” o dată contribuţia la sănătate pentru că angajatorul le-a reţinut din salariu banii aferenţi contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate şi mai plătesc o dată serviciile medicale accesate în sistemul public, pentru că în SIUI (sistemul informatic unic integrat) apar neasiguraţi, din vina angajatorului.

Fiscul va recupera în jur de 8 milioane de lei de la cei mai mari rău-platnici la bugetul asigurărilor de sănătate, firme private care au reţinut cei mai mulţi bani din salariilor angajaţilor pentru contribuţia individuală la sănătate (aferentă cotei angajatului de 5,5%) , dar nu i-au virat la Fisc.

Materialul Economica.net se bazează pe informaţiile publicate de ANAF la capitolul obligaţii restante la bugetul asigurărilor de sănătate, la 30 iunie 2013.  Nu am luat în calcul în elaborarea acestui material firmele care au cereri de compensare în curs de soluţionare şi înlesniri la plată, nici debitele firmelor private la bugetul asigurărilor de sănătate din anii fiscali precedenţi, caz în care valorile datoriilor la bugetul asigurărilor de sănătate ar fi semnificativ mai mari.

Ga-Pro-Co Chemicals SA, combinatul chimic care face parte din grupul de firme InterAgro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, are datorii de 1,82 milioane de lei la bugetul asigurărilor de sănătate doar din contribuţiile individuale de asigurări sociale de sănătate reţinute de la salariaţi şi nevirate la Fisc.

Donau Chem SRL, unul dintre cei mai mari producători de îngrăşăminte chimice din România, parte a grupului InterAgro, controlat tot de omul de afaceri Ioan Niculae, are datorii de peste 1,7 milioane de lei la bugetul asigurărilor de sănătate doar din neplata la Fisc a contribuţiilor individuale de asigurări sociale de sănătate, reţinute din salariile angajaţilor.

Blue Air – Transport Aerian SA datorează peste 1,59 milioane de lei la bugetul asigurărilor de sănătate din neplata la Fisc a banilor aferenţi contribuţiilor individuale de asigurări sociale de sănătate, reţinute de la salariaţi.

Oncos SA, controlată de omul de afaceri Vasile Onaca, are datorii de peste 1,22 milioane de lei la bugetul asigurărilor de sănătate din neplata la Fisc a contribuţiilor individuale de asigurări sociale de sănătate, bani pe care firma i-a reţinut de la salariaţi.

Galmopan SA, una dintre cele mai mari fabrici de pâine din Galaţi, datorează peste 863.000 de lei la bugetul asigurărilor de sănătate din contribuţiile individuale reţinute din salariile angajaţilor pentru asigurarea la sănătate şi nevirate la ANAF.

Amurco SRL datorează peste 802.000 lei la bugetul asigurărilor de sănătate din nevirarea la Fisc a cotei de contribuţie a angajaţilor, reţinute din salariul acestora. Combinatul Amurco din Bacău este controlat de omul de afaceri Ioan Niculae.

Toate aceste firme sunt executate silit de ANAF.

Citeşte şi:

Angajatorul ţi-a reţinut CASS din salariu, dar nu a virat-o la Sănătate. Cum îl obligi să o achite

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...