Obicei: Mari firme care reţin banii de Sănătate şi lasă salariaţii fără asigurare medicală de stat

Ga Pro Co Chemicals SA, Donau Chem SRL, Blue Air SA şi Oncos SA sunt firmele private care au cele mai mari debite la bugetul asigurărilor de sănătate, la 1 iulie 2013, exclusiv din contribuţiile individuale ale salariaţilor la Sănătate, bani pe care firmele i-au reţinut din salariile angajaţilor, dar nu i-au virat la buget. Salariaţilor acestor firme li se refuză eliberarea adeverinţelor de salariat şi de asigurat care dovedesc calitatea de asigurat în sistemul de asigurări de sănătate. Consecinţa: salariaţii acestor firme nu pot accesa servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, cu excepţia urgenţelor.
Cristina Şomănescu - mar, 06 aug. 2013, 21:12
Obicei: Mari firme care reţin banii de Sănătate şi lasă salariaţii fără asigurare medicală de stat

Li s-au reţinut banii pentru contribuţia individuală la Sănătate dar sunt neasiguraţi. În afară de urgenţe, trebuie să plătească fiecare serviciu medical de care beneficiază în sistemul sanitar public!

E cazul salariaţilor firmelor omului de afaceri Ioan Niculae, Blue Air şi Oncos (şi nu numai). Motivul: angajatorul le-a reţinut din salariu contribuţia individuală la Sănătate (de 5.5%) dar nu a (mai) virat-o la buget. Consecinţa: salariaţii acestor firme figurează ca neasiguraţi în sistemul de asigurări de sănătate şi, vrând, nevrând, vor plăti de două ori (!) serviciile medicale în sistemul sanitar public: au „plătit” o dată Sănătatea pentru că angajatorul le-a reţinut din salariu banii aferenţi contribuţiei individuale de asigurări de sănătate şi mai plătesc o dată serviciile medicale accesate în sistemul public, pentru că în SIUI (sistemul informatic unic integrat) apar ca neasiguraţi, din vina angajatorului.

Fiscul va recupera în jur de 8 milioane de lei de la cei mai mari rău-platnici la bugetul asigurărilor de Sănătate, firme private care au reţinut cei mai mulţi bani din salariilor angajaţilor pentru contribuţia individuală la Sănătate (aferentă cotei angajatului de 5.5%) , dar nu i-au virat la buget.

Aflaţi din ECONOMICA.NET ce firme private au în prezent cele mai mari datorii la bugetul asigurărilor de sănătate, exclusiv din nevirarea la buget a contribuţiilor individuale de asigurări de sănătate reţinute din salariile angajaţilor.
Lista întocmită de ECONOMICA.NET se bazează pe informaţiile publicate de ANAF la capitolul obligaţii restante la bugetul asigurărilor de sănătate, la 30 iunie 2013.

ECONOMICA.NET nu a luat în calcul în elaborarea acestui material firmele care au cereri de compensare în curs de soluţionare şi înlesniri la plată, nici debitele firmelor private la bugetul asigurărilor de Sănătate din anii fiscali precedenţi (caz în care valorile datoriilor la bugetul asigurărilor de Sănătate ar fi semnificativ mai mari).

Ga-Pro-Co Chemicals SA, combinatul chimic care face parte din grupul de firme InterAgro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, are datorii de 1.82 milioane de lei la bugetul asigurărilor de Sănătate, doar din contribuţiile individuale de asigurări de sănătate reţinute de la salariaţi şi nevirate la buget.

Donau Chem SRL, unul dintre cei mai mari producători de îngrăşăminte chimice din România, parte a grupului InterAgro, controlat tot de omul de afaceri Ioan Niculae, are datorii de peste 1.70 de milioane de lei la bugetul asigurărilor de sănătate, doar din nevirarea la buget a contribuţiilor individuale de asigurări de sănătate, reţinute din salariile angajaţilor.

Blue Air – Transport Aerian SA datorează peste 1.59 milioane de lei la bugetul asigurărilor de sănătate, doar din nevirarea la bugetul asigurărilor de sănătate a banilor aferenţi contribuţiilor individuale de asigurări de sănătate, reţinute de la salariaţi şi nevirate la buget.

Oncos SA, controlată de omul de afaceri Vasile Onaca, are datorii de peste 1.22 milioane de lei la bugetul asigurărilor de sănătate, doar din nevirarea la buget a contribuţiilor individuale de asigurări de sănătate ale angajaţilor, bani pe care firma i-a reţinut de la salariaţi.

Galmopan SA, una dintre cele mai mari fabrici de pâine din Galaţi, datorează peste 863.000 de lei la bugetul asigurărilor de sănătate, exclusiv din contribuţiile individuale reţinute din salariile angajaţilor pentru asigurarea la Sănătate şi nevirate la buget.

Amurco SRL datorează peste 802.000 lei la bugetul asigurărilor de sănătate, doar din nevirarea la buget a cotei de contribuţie a angajaţilor, reţinute din salariul acestora. Combinatul Amurco din Bacău este controlat de omul de afaceri Ioan Niculae.

Toate aceste firme sunt executate silit de ANAF.

Citeşte şi Angajatorul ţi-a reţinut CASS din salariu, dar nu a virat-o la Sănătate. Cum îl obligi să o achite

Te-ar mai putea interesa și
Pfizer şi Moderna au majorat preţurile pentru vaccinurile împotriva COVID-19 livrate UE
Pfizer şi Moderna au majorat preţurile pentru vaccinurile împotriva COVID-19 livrate UE
Pfizer Inc şi Moderna Inc au majorat preţurile vaccinurilor lor împotriva COVID-19 în ultimele contracte de furnizare pentru Uniunea Europeană, informează duminică Financial Times, preluat de......
Deficitul global de cipuri afectează redresarea pieţei auto franceze (CCFA)
Deficitul global de cipuri afectează redresarea pieţei auto franceze (CCFA)
Deficitul global de cipuri şi creşterea numărului de cazuri noi de infectare cu COVID-19 afectează perspectivele unei ...
Propunere a Ministrului Economiei: Impozit zero pe salariul minim din 2022 în HoReCa
Propunere a Ministrului Economiei: Impozit zero pe salariul minim din 2022 în HoReCa
Coaliția discută în această perioadă despre domeniul în care ar putea fi aplicat impozitul zero pe salariul minim începând ...
Danemarca relaxează restricțiile generate de pandemia cu Sars-Cov-2
Danemarca relaxează restricțiile generate de pandemia cu Sars-Cov-2
Danemarca a relaxat duminică o serie de restricţii impuse împotriva coronavirusului, eliminând limita de capacitate pentru ...