Obicei: Mari firme care reţin banii de Sănătate şi lasă salariaţii fără asigurare medicală de stat

Ga Pro Co Chemicals SA, Donau Chem SRL, Blue Air SA şi Oncos SA sunt firmele private care au cele mai mari debite la bugetul asigurărilor de sănătate, la 1 iulie 2013, exclusiv din contribuţiile individuale ale salariaţilor la Sănătate, bani pe care firmele i-au reţinut din salariile angajaţilor, dar nu i-au virat la buget. Salariaţilor acestor firme li se refuză eliberarea adeverinţelor de salariat şi de asigurat care dovedesc calitatea de asigurat în sistemul de asigurări de sănătate. Consecinţa: salariaţii acestor firme nu pot accesa servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, cu excepţia urgenţelor.
Cristina Şomănescu - mar, 06 aug. 2013, 21:12
Obicei: Mari firme care reţin banii de Sănătate şi lasă salariaţii fără asigurare medicală de stat

Li s-au reţinut banii pentru contribuţia individuală la Sănătate dar sunt neasiguraţi. În afară de urgenţe, trebuie să plătească fiecare serviciu medical de care beneficiază în sistemul sanitar public!

E cazul salariaţilor firmelor omului de afaceri Ioan Niculae, Blue Air şi Oncos (şi nu numai). Motivul: angajatorul le-a reţinut din salariu contribuţia individuală la Sănătate (de 5.5%) dar nu a (mai) virat-o la buget. Consecinţa: salariaţii acestor firme figurează ca neasiguraţi în sistemul de asigurări de sănătate şi, vrând, nevrând, vor plăti de două ori (!) serviciile medicale în sistemul sanitar public: au „plătit” o dată Sănătatea pentru că angajatorul le-a reţinut din salariu banii aferenţi contribuţiei individuale de asigurări de sănătate şi mai plătesc o dată serviciile medicale accesate în sistemul public, pentru că în SIUI (sistemul informatic unic integrat) apar ca neasiguraţi, din vina angajatorului.

Fiscul va recupera în jur de 8 milioane de lei de la cei mai mari rău-platnici la bugetul asigurărilor de Sănătate, firme private care au reţinut cei mai mulţi bani din salariilor angajaţilor pentru contribuţia individuală la Sănătate (aferentă cotei angajatului de 5.5%) , dar nu i-au virat la buget.

Aflaţi din ECONOMICA.NET ce firme private au în prezent cele mai mari datorii la bugetul asigurărilor de sănătate, exclusiv din nevirarea la buget a contribuţiilor individuale de asigurări de sănătate reţinute din salariile angajaţilor.
Lista întocmită de ECONOMICA.NET se bazează pe informaţiile publicate de ANAF la capitolul obligaţii restante la bugetul asigurărilor de sănătate, la 30 iunie 2013.

ECONOMICA.NET nu a luat în calcul în elaborarea acestui material firmele care au cereri de compensare în curs de soluţionare şi înlesniri la plată, nici debitele firmelor private la bugetul asigurărilor de Sănătate din anii fiscali precedenţi (caz în care valorile datoriilor la bugetul asigurărilor de Sănătate ar fi semnificativ mai mari).

Ga-Pro-Co Chemicals SA, combinatul chimic care face parte din grupul de firme InterAgro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, are datorii de 1.82 milioane de lei la bugetul asigurărilor de Sănătate, doar din contribuţiile individuale de asigurări de sănătate reţinute de la salariaţi şi nevirate la buget.

Donau Chem SRL, unul dintre cei mai mari producători de îngrăşăminte chimice din România, parte a grupului InterAgro, controlat tot de omul de afaceri Ioan Niculae, are datorii de peste 1.70 de milioane de lei la bugetul asigurărilor de sănătate, doar din nevirarea la buget a contribuţiilor individuale de asigurări de sănătate, reţinute din salariile angajaţilor.

Blue Air – Transport Aerian SA datorează peste 1.59 milioane de lei la bugetul asigurărilor de sănătate, doar din nevirarea la bugetul asigurărilor de sănătate a banilor aferenţi contribuţiilor individuale de asigurări de sănătate, reţinute de la salariaţi şi nevirate la buget.

Oncos SA, controlată de omul de afaceri Vasile Onaca, are datorii de peste 1.22 milioane de lei la bugetul asigurărilor de sănătate, doar din nevirarea la buget a contribuţiilor individuale de asigurări de sănătate ale angajaţilor, bani pe care firma i-a reţinut de la salariaţi.

Galmopan SA, una dintre cele mai mari fabrici de pâine din Galaţi, datorează peste 863.000 de lei la bugetul asigurărilor de sănătate, exclusiv din contribuţiile individuale reţinute din salariile angajaţilor pentru asigurarea la Sănătate şi nevirate la buget.

Amurco SRL datorează peste 802.000 lei la bugetul asigurărilor de sănătate, doar din nevirarea la buget a cotei de contribuţie a angajaţilor, reţinute din salariul acestora. Combinatul Amurco din Bacău este controlat de omul de afaceri Ioan Niculae.

Toate aceste firme sunt executate silit de ANAF.

Citeşte şi Angajatorul ţi-a reţinut CASS din salariu, dar nu a virat-o la Sănătate. Cum îl obligi să o achite

Te-ar mai putea interesa și
Electrica a avut în 2020 un profit net de 388 de milioane de lei, în creștere cu 87,5% față de anul precedent
Electrica a avut în 2020 un profit net de 388 de milioane de lei, în creștere cu 87,5% față de anul precedent
Grupul Electrica a obținut, în anul 2020, un profit net consolidat de 388 milioane RON, înregistrând o creștere de 181 milioane RON, respectiv 87,5%, comparativ cu anul precedent, potrivit unui...
CFR SA investeşte 22,1 milioane de lei pentru lucrări de reparaţii în Sibiu şi Harghita
CFR SA investeşte 22,1 milioane de lei pentru lucrări de reparaţii în Sibiu şi Harghita
Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA va investi 22,1 milioane de lei, din fonduri bugetare, pentru lucrări de ...
China vizează un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în 2021
China vizează un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în 2021
China şi-a stabilit un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în acest an, a anunţat vineri prim-ministrul Li Keqiang, ...
Presiunea continuă să crească în criza Coronavirus din România – situaţia înainte de weekend – vineri dimineaţă, 5.03.2021
Presiunea continuă să crească în criza Coronavirus din România – situaţia înainte de weekend – vineri ...
Criza Coronavirus 5 martie 2021 (cea mai recentă raportare – joi, 4 martie,  ora 13) –  Rata vindecarii: 91,80% – ...