Firmele de asigurare fug de poliţa obligatorie care îți poate salva vacanţa

Asigurarea turiștilor în cazul insolvabilității agențiilor de turism, obligatorie prin lege, poate face diferența între o vacanță liniștită și o cheltuială inutilă. Problema este însă că falimentele înregistrate în ultimii ani pe piața turismului, soldate cu o creștere a daunelor achitate de asigurători, i-au determinat pe aceștia din urmă să privească mai circumspect agențiile de turism care le calcă pragul.
Şerban Buşcu - mar, 24 mart. 2015, 22:05
Firmele de asigurare fug de poliţa obligatorie care îți poate salva vacanţa

Toate agențiile de turism care activează în România sunt obligate să încheie o poliță de asigurare care s acopere riscul intrării în insovență sau în faliment. Polița, care funcționează ca un fel de „RCA pentru turiști” garantează acestora din urmă că vor fi despăgubiți în situația în care agenția de turism cu care lucrează ajunge să nu își mai poată îndeplini obligațiile. Asigurarea își produce efectele doar dacă societatea emitentă este sesizată de turiștii păgubiți. Multă vreme, turiștii români nu au cunoscut acest produs motiv pentru care vânzarea lui era o afacere avantajoasă pentru asigurători. O data însă cu populariarea poliței au început să crească substantial și daunele plătite de asigurători. Este și motivul pentru care unele companii au și renunțat să mai vândă acest produs.

„În general, este nevoie de timp pentru ca un client să înțeleagă modalitatea în care funcționează o poliță de asigurare. Este și cazul asigurărilor de răspundere profesională care, deși sunt obligatorii în anumite zone, au fost mai puțin înțelese. În timp, beneficiarii au învățat însă să folosească aceste instrumente, au învățat să ceară plata despăgubirilor. Se vede, de exemplu, în cazul polițelor pentru agențiile de turism unde, în ultimii ani, daunele plătite au crescut substantial și chiar au determinat multe societăți de asigurare să renunțe la acest produs.”, spune Bogdan Andriescu, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări, asociația reprezentantivă a brokerilor.

Chiar și firmele de asigurare care mai au încă în portofoliu asigurarea pentru turiști au decis să-și schimbe strategiile. După falimentele răsunătoare care au marcat anii 2013 și 2014, firmele de asigurare analizează mult mai atent solicitanții de polite. ” Asigurătorii nu mai vând produse standardizate. Costul asigurării, prima anuală adică, este stabilit în funcție de riscurile la care este expusă fiecare agenție în parte. Cu cât este mai puțin stabilă agenția, cu atât costul asigurării este mai mare”, ne-au spus reprezentanții patronatului agențiilor de turism(ANAT).

Cum funcționează asigurarea pentru turiști

Asigurarea turiştilor în cazul insolvabilităţii agenţiei de turism, cum este ea denumită, prevede o limita minimă de răspundere de 50.000 USD, pentru tour-operatori şi de 10.000 pentru revânzători.
Odată ajunşi la destinaţie, dar cu pachetele turistice neachitate, păgubiţii se pot adresa companiei de asigurări a agenţiei de turism, respectând anumite condiţii prevăzute în Ordinul 235/2001 al Ministerului Turismului. Spre exemplu, în cazul în care agenţia de turism nu efectuează repatrierea turistului, acesta din urmă trebuie să anunţe imediat asigurătorul prin telefon, fax sau e-mail. În această situaţie, asigurătorul nu are, totuşi, obligaţia de a achita imediat contravaloarea cheltuielilor de repatriere, ci de a rambursa contravaloarea acestora, dovedite prin documente justificative după întoarcerea turistului în România, în condiţiile respectivei poliţe de asigurare. Legislaţia în vigoare obligă agenţiile de turism să furnizeze informaţiile despre poliţa de asigurare pe site-ul propriu, dar să o menţioneze şi în contractul încheiat cu turistul.

Te-ar mai putea interesa și
Cod portocaliu de averse şi vijelii în 12 judeţe şi în Capitală, până luni, la ora 3:00
Cod portocaliu de averse şi vijelii în 12 judeţe şi în Capitală, până luni, la ora 3:00
Administraţia Naţională de Meteorologie a extins duminică avertizarea Cod portocaliu de averse şi vijelii în 12 judeţe şi în Capitală, în timp ce restul ţării, cu excepţia a patru......
Tulcea: Aglomerare de camioane la vama Isaccea
Tulcea: Aglomerare de camioane la vama Isaccea
De mai multe zile, peste 100 de camioane aşteaptă, pe malul românesc al Dunării, să treacă fluviul cu bacul în Ucraina, ...
A venit timpul ca Rusia să fie recunoscută oficial drept ”stat terorist”, declară preşedintele Ucrainei
A venit timpul ca Rusia să fie recunoscută oficial drept ”stat terorist”, declară preşedintele Ucrainei
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă seara târziu că Rusia ar trebui să fie declarată "stat ...
Ce efect ar avea asupra prețurilor un embargou impus de UE asupra petrolului rusesc
Ce efect ar avea asupra prețurilor un embargou impus de UE asupra petrolului rusesc
Un embargou petrolier impus de UE asupra Rusei ar putea fi gestionat de statele europene, iar, după o creștere bruscă ...