Firmele de pe Rasdaq vor fi transferate pe o piaţă reglemenatată sau un sistem alternativ

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) încearcă din nou să clarifice problema pieţei Rasdaq şi propune mutarea firmelor pe o piaţă reglementată sau unul dintre sistemele alternative de tranzacţionare (ATS) din România.
Economica.net - mar, 13 nov. 2012, 17:07
Firmele de pe Rasdaq vor fi transferate pe o piaţă reglemenatată sau un sistem alternativ

CNVM a publicat, marţi, un proiect de act cu caracter normativ în care se prevede ca firmele listate pe piaţa Rasdaq şi cele de la segmentul „Nelistate” să fie mutate pe una din pieţele reglementate sau un sistem alternativ de tranzacţionare, în caz contrar urmând să fie transferate automat pe ATS-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Potrivit proiectului, în termen de o lună de la data intării în vigoare a actului, Bursa de Valori Bucureşti trebuie să identifice firmele care îndeplinesc condițiile de admitere pe o piaţă reglementată.

BVB va întocmi şi transmite CNVM o listă cu societăţile respective, pe care le va informa că îndeplinesc condiţiile pentru transferul pe o piaţă reglementată.

Ulterior, conducerile firmelor vor consulta acţionarii, aceştia urmând să aleagă mutarea pe o piaţă reglementată sau pe un sistem alternativ. AGA va fi convocată în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a actului elaborat de Comisie.

Dacă se optează pentru o piaţă reglementată firma este obligată să transmită CNVM în termen de 90 de zile de la data hotărârii AGA prospectul de admitere la tranzacţionare pentru aprobare.

„În situaţia în care AGA nu aprobă iniţierea demersurilor pentru admiterea la tranzacționare pe o piaţă reglementată autorizată de CNVM, ci tranzacţionarea pe un alt sistem alternativ de tranzacţionare decât cel al BVB, acţionarii care nu au votat în favoarea hotărârii AGA au dreptul de a se retrage din societate şi de a solicita cumpărarea acţiunilor lor de către societate”, se arată în proiect.

AGA trebuie convocată, tot în termen de 90 de zile, şi de firmele care nu sunt pe lista întocmită de BVB, acţionarii urmând să stabilească pe ce sistem de tranzacţionare vor fi mutate acţiunile.

„Acţiunile societăților comerciale care nu au adoptat o hotărâre (…) se vor tranzacţiona pe sistemul alternativ de tranzacţionare ATS administrat de BVB şi aprobat de CNVM”, se mai arată în proiect.

Comisia menţionează că încălcarea prevederilor vizate constituie contravenţie şi va fi sancţionată cu avertisment şi/sau amendă.

Astfel, firmele de pe Rasdaq pot opta între pieţele reglementate şi sistemele alternative administrate de BVB şi bursa de la Sibiu.

Totodată, un sistem alternativ de tranzacţionare ar urma să fie lansat şi de firma de brokeraj Muntenia Global Invest.

Propunerile şi observaţiile pe marginea proiectului redactat de CNVM pot fi transmise până la 12 decembrie.

CNVM a mai încercat în acest an să clarifice statutul Rasdaq, dacă este sau nu o piaţă reglemenntată, şi a propus ca toate firmele de pe Rasdaq vor fi mutate pe sistemul alternativ al Bursei. Şi atunci, BVB urma să stabilească o listă cu societăţile ce îndeplinesc condiţiile de transfer pe piaţa reglementată, acestea trebuind să consulte acţionarii cu privire la promovarea la una dintre categoriile Bursei.

Atunci, Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a criticat proiectul CNVM, afirmând că nu este compatibil cu legislaţia din România şi din UE, lipsind totodată evaluarea impactului acestei propuneri.

Ulterior, controversatul om de afaceri Cătălin Chelu a decis în AGA la mai multe firme pe care le controlează menţinerea acestora pe Rasdaq şi „aprobarea opoziţiei publice, ferme a acţionarilor, pe toate canalele de comunicaţie a poziţiei de a nu se supune instrucţiunii CNVM ca societatea să fie mutată, fără acordul lor pe piaţa nereglementată ATS”.

Clarificarea statutului pieţei Rasdaq este unul dintre subiectele pe care CNVM şi BVB încearcă de mai mulţi ani să le rezolve, deoarece conform unei directive europene Rasdaq nu poate fi considerată o piaţă reglementată, deşi la înfiinţare, în 1996, s-a spus că este reglementată.

Pe piaţa Rasdaq sunt listate 1.094 de societăţi, cu o capitalizare totală de 9,088 miliarde lei (2,009 miliarde euro). În ultimii şase ani, aproape jumătate din numărul de companii de pe Rasdaq s-au delistat, numărul acestora coborând de la 2.019 în anul 2007, când bursa atingea maxime istorice.

Investitorii au tranzacţionat anul trecut acţiuni de 575,3 milioane lei (135,7 milioane euro) pe piaţa Rasdaq, cu aproape 5% mai puţin decât în 2010, când operaţiunile au cumulat 605 milioane lei (143,7 milioane euro). Rulajul total este cu mult sub cel înregistrat în 2007, când a fost un vârf de 4,254 miliarde lei (1,287 miliarde euro).

Lichiditatea din acest an abia a ajuns la 190 milioane lei (42,4 milioane euro), sumă de trei ori sub cea de anul trecut.

Pe piaţa reglemenatată a BVB sunt listate în prezent acţiuni emise de 81 de companii, iar la categoria titlurilor „Nelistate” sunt 25 de firme. Rulajele au scăzut din 2007 de la 13,8 miliarde lei (4.152 miliarde euro), la 6,828 miliarde lei (1,54 miliarde euro).

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...