Firmele obişnuite să conteste licitaţii vor fi prezentate public

Firmele care au avut mai mult de 10 contestaţii respinse la licitaţii publice şi cele care îşi retrag contestaţia fără ca plângerea să fi fost rezolvată vor fi prezentate public pe o pagină de Internet, iar statul va reţine o cotă din garanţia de participare chiar dacă firma renunţă la contestaţie.
Economica.net - joi, 04 oct. 2012, 12:21
Firmele obişnuite să conteste licitaţii vor fi prezentate public

Cota din garanţia de participare este calculată în funcţie de valoarea estimată a contractului.

Garanţia de participare va fi returnată integral doar dacă respectiva contestaţie este retrasă pentru că autoritatea contractantă a remediat problemele reclamate.

Procedura va fi reglementată de Guvern printr-o nouă modificare a legislaţiei achiziţiilor publice.

Una dintre măsurile avute în vedere de Executiv este ca, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) să publice pe pagina proprie de Internet numele firmelor care, în cursul anului precedent, au depus contestații și le-au retras fără ca autoritatea contractantă să adopte măsuri de remediere. Tot pe pagina de Internet vor fi indicate şi firmele care au avut mai mult de zece contestații respinse.

„Una dintre problemele sesizate în procedurile de achiziţie publică este generată de «contestatarii de meserie», care depun reclamaţii nejustificate la CNSC pentru a întârzia şi bloca anumite licitaţii, contestaţii care evident că sunt respinse de fiecare dată. Pe lângă reţinerea unei sume din garanţia de participare, va fi publicată şi «o listă a ruşinii» în care firmele care şi-au făcut un obicei din a bloca licitaţiile să fie clar identificate”, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

În cazul în care contestaţia este admisă în parte de către CNSC, statul va reţine jumătate din cota garanției de participare.

De asemenea, în situația în care garanţia de participare constituită de o întreprindere mică sau mijlocie nu acoperă suma minimă impusă, statul va reţine întreaga garanţie de participare.

Blocarea licitaţiilor prin contestaţii a fost invocată şi de fostul Guvern, care reclama că anumite firme au devenit „un fel de piraţi ai licitaţiilor” şi sunt specializate în contestaţii, având departamente de formulare a contestaţiilor mai mari decât cele de proiectare.

Guvernul susţinea că astfel de firme hărţuiesc autoritatea contractantă şi avertiza că va publica „un tablou al ruşinii” cu aceste firme specializate în contestarea licitaţiilor, astfel încât „să le treacă pofta” de a mai bloca procedurile de achiziţii publice.

Statul va include în contractul de achiziţii publice şi persoana care susţine că sprijină ofertantul

Firmele care depun oferte de servicii la achiziţii publice şi susţin că beneficiază de sprijinul financiar al unei alte persoane trebuie să prezinte angajamentul ferm al acestei terţe persoane, care va fi nominalizată obligatoriu în contractul ce va fi încheiat cu statul pentru executarea lucrării.

Noua regulă va fi introdusă de Guvern, prin modificarea legislaţiei achiziţiilor publice.

„În cazul în care ofertantul/candidatul îşi demonstrează situaţia economică şi financiară invocând şi susţinerea acordată de către o altă persoană, atunci acesta are obligaţia de a dovedi susţinerea de care beneficiază, de regulă, prin prezentarea unui angajament ferm al persoanei respective, încheiat în formă autentică, prin care aceasta confirmă faptul că va pune la dispoziţia ofertantului/candidatului resursele financiare invocate, terţa persoană fiind nominalizată în contract”, se arată într-un proiect de ordonanţă care modifică regulile aplicate în prezent la achiziţiile publice.

Nominalizarea terţei persoane în contract va fi obligatorie şi în cazul în care ofertantul îşi demonstrează capacitatea tehnică şi profesională invocând susţinerea acesteia.

Te-ar mai putea interesa și
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
Economia mondială ar urma să înregistreze încă un an de creştere lentă, dar constantă, pe fondul avansului SUA, al dificultăţilor provocate de inflaţia ridicată, al cererii slabe din......
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile arbitrale internaţionale
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile ...
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 6/2024, conform căreia se acordă ...
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan Motor se aşteaptă ca până la începutul lui 2029 să producă în masă vehicule electrice (EV) alimentate cu ...
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere cu 33%
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere ...
Cele două companii Signal iduna care activează în România anunță că și-au consolidat poziția pe piața românească ...