Firmele cu reputaţie bună atacă piaţa RCA pentru tineri în zonele cu puţine accidente

Două dintre companiile cu reputație foarte bună și reclamații puține la Autoritatea de Supraveghere Financiară au redus semnificativ prețurile practicate la asigurarea de răspundere civilă auto pentru tineri. Strategia este aplicată însă doar în județele din zona de vest a țării, acolo unde frecvența daunei este mai mica decât în alte zone ale României.
Şerban Buşcu - mie, 04 mart. 2015, 22:03
Firmele cu reputaţie bună atacă piaţa RCA pentru tineri în zonele cu puţine accidente

Allianz-Țiriac și Groupama, două dintre firmele de asigurare cu reputație de buni plătitori, fără reclamații la ASF și fără prea mare tradiție în zona RCA, atacă segmental asigurărilor auto pentru tineri. Cel puțin așa arată evoluția din ultimul an a tarifelor practicate de cele două companii. Cei doi asigurători sunt cunoscuți pentru prudența în analiza riscurilor, mai ales atunci când vine vorba despre RCA, polița cu cea mai mare daunalitate din România și principalul generator de pierderi pentru asigurători.

Mișcarea companiilor este cu atât mai interesantă cu cât șoferii tineri sunt cei care provoacă cele mai multe accidente. Allianz Țiriac și Groupama cotează însă la prețuri asemănptoare cu concurența doar în județele cu daunalitate redusă , din zona de vest a țării. Analiza ECONOMICA.NET bazată pe datele brokrilor de asigurare arată că cele două firme au redus prețurile pe categoriile amintite cu mai bine de 51%. Maimult, Allianz-Țiriac intră într-o zonă pe care nu a mai frecventat-o în ultimii ani și din care se excludea automat prin prețurile foarte mari. Concret, în județele Timiș, Arad, Caraș Severin și Hunedoara, analizate de noi, cele două firme cotează la un nivel chiar sub cel al Euroins, de exemplu, companie care se bazează exclusiv pe vânzarea de RCA, și la un preț asemănător cu Astra, Carpatica sau City Insurance, celelalte vedete tradiționale ale pieței RCA. În București sau Constanța însă, acolo unde daunalitatea este mare, cele două firme se țin încă departe de concurență.

 

Companiile ieftine au cele mai multe reclamații

 

Euroins și Astra, două dintre cele patru firme care domină piața RCA ,au primit, anul trecut 7638 de reclamații la ASF, ceea ce reprezintă aproape 57% din totalul petițiilor trimise către autoritate. ASF a primit anul trecut, 19.828 de reclamații cu privire la piața asigurărilor, cu 4,75% mai puțin decât în 2013, anunță instituția.

” Aspectul cel mai des reclamat de către petenți în anul 2014 a fost neplata/plata parțială a despăgubirilor/valorilor de răscumpărare solicitate de către asigurați/păgubiți (12.073 de cazuri), acestea reprezentând un procent de 95% din total. Printre alte aspecte sesizate s-au numărat și solicitări de recalculare a valorii despăgubirilor, respectiv nerespectarea condițiilor contractuale/normelor RCA. Din cele 12.073 petiții prin care s-a reclamat neplata despăgubirilor au fost soluționate favorabil petenților 8.995 cazuri, reprezentând 75% din total, după cum urmează: prin plata integrală (64% din total) sau plata parțială (11% din total) a despăgubirilor solicitate.”, arată ASF, într-un comunicat.

 

Cele mai mici prime de asigurare pentru un tânăr de 27 de ani care conduce un Logan de 1,6 litri și 90 de cai putere. Sursa: Brokerii

București

Societatea

Prima 2014(lei)

Prima 2015(lei)

Modificare(lei)

Modificare(%)

City Insurance

2.126

1325

801

38%

Astra Asigurări

1400

1976

+576

+30%

Carpatica

2200

2090

-110

-5%

Euroins

3000

2600

-400

-13%

 

Timișoara

 

Societatea

Prima 2014(lei)

Prima 2015(lei)

Modificare(lei)

Modificare(%)

City Insurance

2.200

1.325

-875

-40%

Groupama

3.800

1.842

-1.958

-51%

Allianz-Țiriac

n/a

1.950

n/a

n/a

Carpatica

2100

2.546

+446

+21%

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...