1EUR = 4.8641 RON | Bucureşti 30 º

Finanţe şi bănci

A început vânătoarea: 300 de bogaţi au primit scrisori acasă de la Fisc

Fiscul a trimis scrisori către 300 de contribuabili cu venituri mari în care îi îndeamnă să se conformeze voluntar la declararea veniturilor. Fie ele din ţară sau din străinătate. Este prima etapă dintr-un plan amplu al statului de urmărire a averilor

10 mai, 2012 | Mihai Banita | ECONOMICA.net

Documente atasate:

(update 10 mai, 2012 13:20) ANAF a venit cu precizări
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a venit cu precizări referitoare la cele 389 de scrisori trimise românilor cu venituri mari.

Guvernul României s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional să strângă bani de la bogaţii ţării. Deja, 300 de români cu venituri ridicate au primit scrisori prin care vor fi încurajaţi să îşi declare veniturile şi să îşi plătească taxele.

Cei 300 au fost identificaţi de Fisc în urma informaţiilor publice disponibile şi a analizelor istoricului fiscal. De altfel, numărul ales este cel al celebrului top al celor mai bogaţi oameni din România publicat de revista Capital.

Vezi aici textul integral al scrisorii ANAF către bogaţii României

„În legătură cu persoanele cu venituri ridicate, am identificat 300 de plătitori de taxe care vor fi incluşi în programul dedicat de conformare, bazându-ne pe informaţiile publice valabile şi a analizelor istoricului fiscal. Până pe 10 mai 2012, vom trimite scrisori pentru încurajarea conformării voluntare ca prim pas pentru o coerciţie crescută", se arată în memorandumul de înţelegere cu FMI.

Vezi aici comunicatul ANAF

Guvernul susţine că vrea doar să îi ajute pe bogaţi să îşi plătească dările la stat.

"Scrisorile sunt de îndrumare şi de asistenţă. Nu-i ameninţăm cu nimic. Le punem în vedere că dacă au venituri din străinătate să le declare la ANAF, depunând declaraţia respectivă. De asemenea, în scrisoare sunt îndemnaţi să depună obişnuita declaraţie 200", au spus surse guvernamentale pentru ECONOMICA.NET.

De această acţiune se ocupă Direcţia Verificare Fiscală, care funcţionează în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală după o decizie a guvernului din decembrie 2010, şi care are puterea de a verifica toate persoanele fizice. Cele care vor fi găsite cu venituri reale care depăşesc cu 10%, dar nu mai puţin de 50.000 lei, sumele declarate la Fisc vor plăti un impozit de 16% pe diferenţa dintre cele două valori.

Fostul şef al Fiscului, Sorin Blejnar, declara recent că instituţia îi va verifica pe cei care, în anul 2011, au realizat venituri de peste 3 milioane de euro şi au o avere de peste 20 de milioane de euro. Blejnar spunea că la acest departament a pus umărul şi FMI, care ar vrea să îl facă să funcţioneze după modelul Internal Revenue Service (IRS) din SUA.

Vânătoarea de bogaţi este la modă acum în Europa. Socialistul Francois Hollande a avut, printre altele, ca temă a campaniei cu care a câştigat preşedinţia Franţei impozitarea cu 75% a veniturilor anuale care depăşesc un milion de euro, „un gest patriotic".

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO