Fitch a confirmat la „A plus” ratingurile pe termen lung atribuite ING Bank NV şi ING Group

Economica.net
01 11. 2013
ing_bank_48460600_94079700

Calificativul pentru datoriile pe termen lung al grupului olandez de servicii financiare ING Group a fost confirmat la ‘A’, cu perspectivă negativă, şi pragul ratingului de suport la ‘A’. De asemenea, agenţia a confirmat ratingul de viabilitate a ING Bank la ‘A’.

Pragul ratingului de suport reflectă aşteptările Fitch privind probabilitatea extrem de ridicată ca statul olandez (care beneficiază de un rating suveran ‘AAA’, cu perspectivă negativă) va sprijini aceste instituţii financiare, ţinând cont de importanţa lor sistemică pentru economia internă şi sistemul financiar.

ING Group este grupul holding pentru ING Bank şi operaţiunile de asigurări ING.

Perspectiva negativă atribuită ratingurilor pentru datoriile pe termen lung al ING Bank NV şi ING Group este în linie cu cea atribuită Olandei.

‘Fitch consideră că disponibilitatea statului olandez de a sprijini băncile interne de importanţă sistemică va rămâne puternică pentru moment, având în vedere turbulenţele de pe pieţele financiare. Cu toate acestea, există o intenţie politică clară în UE de a reduce sprijinul statului pentru băncile de importanţă sistemică. Aceasta va determina Fitch să ia în calcul un sprijin de stat mai mic la stabilirea ratingurilor’, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

Ratingurile ING Bank NV şi ING Group vor fi revizuite în scădere, cu o treaptă, dacă Fitch ajunge la concluzia că potenţialul sprijin suveran a slăbit comparativ cu ultima evaluare.

Pragul ratingului de suport ‘A plus’ atribuit ING Bank reflectă franciza sa solidă (mai ales în Benelux), care sprijină generarea profitului şi atragerea depozitelor.

Diversificarea geografică a operaţiunilor băncii indică faptul că ING Bank este mai puţin dependentă de economia internă faţă de alte mari bănci olandeze.

În anul 2008, ING a primit ajutoare de stat în valoare de 10 miliarde de euro, iar pentru a obţine aprobarea Comisiei Europene a fost nevoită să cedeze o parte din activităţi şi să separe operaţiunile bancare de cele de asigurări.

Conform acordului convenit cu organismele europene, ING trebuie să vândă cel puţin 25% din acţiunile ING US până la finele lui 2013 şi mai mult de jumătate până la finele lui 2014, iar restul până la sfârşitul lui 2016. De asemenea, până la sfârşitul lui 2018, ING trebuie să finalizeze vânzarea operaţiunilor globale de asigurări.

ING Bank activează din 1994 pe piaţa românească şi deţine o reţea de 220 de unităţi bancare. ING Bank România face parte din ING Group, instituţie financiară internaţională de origine olandeză, care are peste 60 de milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din 50 de ţări.