Fitch a confirmat ratingul ArcelorMittal la ‘BB plus’, cu perspectivă stabilă

Fitch a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung al ArcelorMittal la 'BB plus', cu perspectivă stabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Economica.net - mar, 09 dec. 2014, 17:29
Fitch a confirmat ratingul ArcelorMittal la 'BB plus', cu perspectivă stabilă

Calificativul pe termen scurt al celui mai mare producător de oţel din lume a fost menţinut la ‘B’.

Confirmarea ratingului ArcelorMittal şi perspectiva stabilă reflectă opinia Fitch că anul acesta condiţiile de pe piaţa oţelului au fost dificile, dar se va înregistra o îmbunătăţire modestă în 2015 şi în anii următori. Mai mult, profitabilitatea companiei s-a îmbunătăţit în urma reducerii costurilor.

Fitch crede că ArcelorMittal va continua să se concentreze pe raţionalizarea costurilor pentru a-şi reduce datoria şi pentru a-şi îmbunătăţi gradual profitul.

Compania a continuat în acest an să-şi reducă datoria, de la 22,3 miliarde de dolari la 30 decembrie 2013 la 21,9 miliarde de dolari la 30 septembrie 2014. Pe termen mediu, ArcelorMittal vrea să-şi reducă datoria la 15 miliarde de dolari, după ce ratingul său de credit a fost retrogradat de agenţiile de evaluare financiară Moody’s Investors Service, Standard & Poor’s şi Fitch Ratings sub nivelul ‘recomandat pentru investiţii’ (investment grade).

Fitch se aşteaptă ca livrările totale de oţel în 2014 să ajungă la 85,7 milioane de tone metrice, un avans de 3,6% faţă de 2013. Aşteptările pentru 2015 sunt mai modeste, o creştere anuală de doar 1%, din cauza incertitudinilor de pe piaţa europeană şi a unei expansiuni mai lente în America de Nord şi de Sud.

ArcelorMittal a raportat un profit peste aşteptări în trimestrul trei din 2014, fiindcă cererea pentru oţel în SUA a compensat declinul preţului la minereul de fier.

ArcelorMittal a revizuit în creştere estimarea privind cererea din SUA în acest an, după ce profitul la afacerile din America de Nord s-au dublat comparativ cu precedentele trei luni. Consumul în SUA ar urma să crească anul acesta cu 8,75%, faţă de un avans de 5% estimat anterior. Compania şi-a redus estimările privind consumul global de oţel din cauza încetinirii în China şi a declinului din Brazilia şi ţările din fosta Uniune Sovietică.

Compania se bazează pe redresarea economiei americane pentru a contracara declinul accentuat al preţului minereului de fier, care afectează profiturile minelor deţinute de companie. Luna trecută preţul minereului de fier a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani.

‘Rezultatele din acest trimestru arată o îmbunătăţire considerabilă a afacerilor din sectorul oţelului, care au compensat declinul preţului minereului de fier. Pe baza actualelor condiţii de pe piaţă, nu estimez o deteriorare a performanţei noastre în trimestrul patru din 2014’, a afirmat recent directorul general, Lakshmi Mittal.

În perioada iulie-septembrie 2014, profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) a urcat la 1,91 miliarde de dolari, de la 1,71 miliarde de dolari în trimestrul trei din 2013, în timp ce analiştii estimau un câştig de 1,81 miliarde de dolari.

ArcelorMittal şi-a menţinut estimarea privind obţinerea unui profit înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare de peste şapte miliarde de dolari în 2014, analiştii estimând 7,2 miliarde de dolari.

Profitul net a urcat la 22 milioane de dolari în perioada iulie-septembrie 2014, faţă de pierderi de 193 milioane de dolari în trimestrul trei din 2013.

ArcelorMittal, prezentă şi în România, este cea mai mare companie siderurgică şi minieră integrată din lume, cu activitate în peste 60 de ţări. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi (est), Iaşi (est), Roman (nord-est) şi Hunedoara (centru).

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...