Fitch a confirmat ratingul MOL „BBB minus”, cu perspectivă negativă

Fitch Ratings a confirmat ratingul de credit pe termen lung 'BBB minus' atribuit companiei energetice ungare MOL, cu perspectivă negativă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Economica.net - vin, 11 iul. 2014, 16:40
Fitch a confirmat ratingul MOL

Perspectiva negativă reflectă presiunile asupra operaţiunilor companiei, în urma declinului producţiei de ţiţei şi gaze naturale, mediul dificil pe segmentul downstream şi incertitudinile privind participaţia deţinută la subsidiara sa din Croaţia, INA.

MOL încă nu a reuşit să oprească declinul producţiei de ţiţei şi gaze naturale, care a scăzut anul trecut la 97.000 barili echivalent petrol pe zi, de la 108.000 barili echivalent petrol pe zi în 2012.

Fitch apreciază că ratingurile MOL sunt sprijinite de diversificarea afacerilor companiei, cu operaţiuni pe segmentul upstream, rafinare, reţea de benzinării, vânzare de produse petrochimice, precum şi de profilul financiar solid. Pe lângă investiţiile semnificative planificate pe segmentul upstream, MOL vrea să-şi extindă operaţiunile petrochimice pe termen mediu, ceea ce va întări diversificarea afacerilor companiei.

MOL intenţionează să majoreze cheltuielile de capital cu 70% în perioada 2014 – 2016, comparativ cu 2011 – 2013, în special pe segmentul upstream. De asemenea, compania face achiziţii care vor majora producţia de ţiţei şi gaze naturale.

De exemplu, luna trecută, compania britanică Premier Oil a vândut şase licenţe din Marea Nordului grupului MOL din Ungaria, pentru 130 milioane de euro. Tranzacţia include participaţiile deţinute de Premier Oil în zăcămintele Scott, Telford şi Rochelle.

MOL estimează că această achiziţie îi va majora rezervele dovedite şi probabile cu 14,3 milioane de barili echivalent petrol, din care 73% reprezintă ţiţei şi 27% gaze naturale.

Grupul MOL are peste 75 de ani de experienţă în explorarea şi producţia de hidrocarburi, având în prezent operaţiuni de producţie în opt ţări şi activităţi de explorare în 13 ţări. Grupul controlează patru rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia şi Croaţia.

Compania are, de asemenea, o reţea de peste 1.700 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, în 11 ţări, dintre care 147 în România.

MOL deţine locul al patrulea pe piaţa românească a distribuţiei de carburanţi, după Petrom, Rompetrol şi Lukoil.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...