Fitch a îmbunătăţit perspectiva pentru ratingul Ungariei la „stabilă”

Agenţia de evaluare financiară Fitch a îmbunătăţit joi perspectiva pentru ratingul Ungariei la 'stabilă' de la 'negativă', amintind progresele realizate de ţara vecină cu reducerea deficitului bugetar şi stabilizarea datoriei guvernamentale, informează Reuters.
Economica.net - joi, 20 dec. 2012, 20:56
Fitch a îmbunătăţit perspectiva pentru ratingul Ungariei la

De asemenea, Fitch a confirmat ratingul ‘BB plus’ (categoria junk) atribuit Ungariei.

‘Ungaria a demonstrat un angajament puternic pentru a ţine deficitul guvernamental general sub 3% din PIB’, a anunţat Fitch într-un comunicat.

Imediat după anunţul Fitch, forintul ungar s-a întărit până la 285,20 forinţi pentru un euro de la 286,30 forinţi pentru un euro anterior.

Guvernul condus de Viktor Orban a introdus un set de noi taxe, în special în sectoarele bancar şi telecomunicaţiilor, pentru a menţine deficitul bugetar sub 3% din PIB şi a evita pierderea accesului la fondurile europene de dezvoltare. Guvernul de la Budapesta estimează că în următorii doi ani Ungaria va înregistra un deficit de 2,7% din PIB, în timp ce Fitch prognozează că Ungaria va înregistra un deficit de 2,7% din PIB în 2013 şi va reuşi să-l menţină sub 3% din PIB în 2014.

Fitch pleacă de la premisa că autorităţile ungare vor menţine disciplina fiscală pe întreaga perioadă până la următoarele alegeri parlamentare programate pentru luna aprilie 2014. În consecinţă, agenţia de evaluare nu se aşteaptă la o revenire la cheltuielile care au marcat campaniile electorale din 2002 şi 2006.

De asemenea, Fitch consideră că în prezent potenţialul de creştere pe termen mediu al economiei ungare este de 1,5%, o performanţă economică mult mai slabă putând conduce la o acţiune negativă de rating.

Ungaria beneficiază de un rating din categoria junk şi din partea celorlalte două mari agenţii de rating, Standard & Poor’s şi Moody’s Investor Services, de asemenea cu perspectivă negativă.

Te-ar mai putea interesa și
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Grupul energetic rus Gazprom este pregătit să majoreze livrările de gaze naturale către Europa....
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, ...
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...