Fitch a îmbunătățit ratingul Renault ca urmare a remedierii situației financiare

Fitch a revizuit în creştere ratingul pe termen lung al producătorului auto francez Renault, de la „BB” la „BB plus”, perspectiva atribuită fiind stabilă.
Ion Dobreanu - Dum, 26 feb. 2023, 08:55
Fitch a îmbunătățit ratingul Renault ca urmare a remedierii situației financiare

Îmbunătăţirea reflectă întărirea profitabilităţii Renault şi a flexibilităţii bilanţului, în urma actualizării planului său strategic, anunță analiștii Fitch.

Oferta publică iniţială (IPO) la viitoarea divizie de automobile electrice a Renault, denumită Ampere, şi potenţiala vânzare de acţiuni Nissan vor furniza o rezervă de numerar care, previzionează agenţia, va fi direcţionată în principla către necesităţile interne de investiţii pentru tranziţia rapidă spre electrificare. Fitch vede strategia de alocare a numerarului ca fiind conservativă, reprezentând principalul motiv al revizuirii ratingului.

În pofida mediului macroeconomic dificil, marja de profit a diviziei auto a Renault s-a situat la 3% la finalul lui 2022, depăşind estimările. Îmbunătăţirea a fost determinată de nivelul preţurilor şi mixul de produse, în urma noilor lansări pe segmentul C, care au fost mai profitabile decât actuala linie de produse a Renault.

Deşi Fitch estimează că în 2023 evoluţia preţurilor va fi mai dificilă, mai ales pe piaţa europeană, reducerea uşoară a preţurilor materiilor prime şi îmbunătăţirea condiţiilor din lanţurile de aprovizionare ar trebui să compenseze inflaţia ridicată şi slăbirea încrederii consumatorilor. Fitch estimează o marjă de profit a diviziei auto a Renault la 4%.

Pe o bază de sine stătătoare, Renault este o companie mai mică decât General Motors (rating „BBB minus”, cu perspectivă pozitivă), Ford (rating „BB plus”, cu perspectivă pozitivă) şi Hyundai (rating „BBB plus”, cu perspectivă stabilă), dar alianţa Renault cu Nissan şi Mitsubishi Motors îi oferă capacitatea de a realiza economii de scară substanţiale şi reduceri de costuri.

Poziţionarea brandului Renault este moderat mai slabă decât a producătorilor auto din SUA. Cu toate acestea, Fitch crede că poziţia Renault ar trebui să încorporeze Dacia, care, chiar dacă nu are un brand de valoare ridicată şi o cotă importantă de piaţă, îmbunătăţeşte diversificare geografică şi de produse, având o contribuţie viabilă la profitabilitatea grupului.

În 16 februarie, Renault a anunţat că va acorda dividende, pentru prima dată în ultimii patru ani, în urma îmbunătăţirii câştigurilor şi a marjei operaţionale.

Deşi compania a revenit pe pierderi ca efect al retragerii sale din Rusia, în 2022 marja operaţională a grupului s-a dublat faţă de 2021, la 5,6%, în urma concentrării pe lansările de noi vehicule electrice şi a unor discounturi mai reduse.

„Am ieşit din situaţia de urgenţă şi am revenit în joc, gata să zburăm şi să concurăm”. Mediul rămâne dificil pentru industria auto în 2023, în special în privinţa aprovizionării şi a logisticii, a afirmat directorul general Luca de Meo, după raportarea rezultatelor anuale.

În acest an, Renault are ca obiectiv o marjă operaţională a grupului de 6% sau mai mult, peste estimările analiştilor, de 5,5%.

Compania a propus dividende de 0,25 euro pe acţiune, pentru prima dată din 2019, când s-au acordat dividende de peste trei euro pe acţiune. Acordarea dividendelor ar urma să fie aprobată la Adunarea Generală din 11 mai.

La divizia auto, fluxul de numerar operaţional a ajuns anul trecut la nivelul record de 2,1 miliarde de euro, în timp ce analiştii previzionau 1,68 miliarde de euro.

Renault, care a revenit pe profit în 2021 după doi ani de pierderi, a anunţat că fără eliminarea subsidiarei ruse Avtovaz, câştigul net a urcat cu 1,1 miliarde de euro faţă de 2021, ajungând la 1,6 miliarde de euro.

Citește și:
– Afacerile grupului Renault au crescut cu 11,4% în 2022, iar marja operațională a urcat la 5,6%

Te-ar mai putea interesa și
Compania de brokeraj Goldring l-a recutat pe Nicolae Tudor, fost angajat al Bank of America, pentru poziția de director de vânzări și tranzacționare
Compania de brokeraj Goldring l-a recutat pe Nicolae Tudor, fost angajat al Bank of America, pentru poziția de director ...
Goldring, unul companie de brokeraj care activează pe Bursa de Valori București, l-a recrutat pe Nicolae Tudor (30 de ani) ca Head of Sales & Trading, după ce acesta a petrecut cinci ani în......
Rafinăria Petromidia caută partener pentru construcția unei fabrici de hidrogen verde
Rafinăria Petromidia caută partener pentru construcția unei fabrici de hidrogen verde
Rompetrol Rafinare Constanța, compania parte a grupului KMG International (Rompetrol), care administrează rafinăria Petromidia, ...
BNR: Creşterea economică este aşteptată să urce progresiv în 2024 şi 2025, mai pronunţat decât era anticipat. Consumul va avea cea mai mare contribuţie
BNR: Creşterea economică este aşteptată să urce progresiv în 2024 şi 2025, mai pronunţat decât era anticipat. Consumul ...
Creşterea economică este aşteptată să accelereze progresiv în 2024 şi 2025, şi ceva mai pronunţat decât s-a anticipat, ...
UiPath investește, alături de Amazon, Samsung, fostul CEO al Google și alți miliardari, 220 de milioane de dolari într-un startup francez de AI. ”Va fi transformator și va oferi noi capacități de execuție”- Daniel Dines
UiPath investește, alături de Amazon, Samsung, fostul CEO al Google și alți miliardari, 220 de milioane de dolari într-un ...
Un startup francez de inteligență artificială, numit H (numit anterior Holistic AI), a strâns o finanțare inițială ...