Fitch a îmbunătăţit ratingul Turciei la nivelul investment grade

Turcia a obţinut luni un rating recomandat investiţiilor pentru prima dată după 1994, după ce Fitch Ratings i-a îmbunătăţit calificativul cu o treaptă, la nivelul BBB-, cu perspectivă stabilă, datorită reducerii riscurilor economice şi a datoriilor, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 05 nov. 2012, 14:07
Fitch a îmbunătăţit ratingul Turciei la nivelul investment grade

Randamentul obligaţiunilor Turciei pe termen de doi ani a scăzut cu 0,19 puncte procentuale, cel mai mult din ianuarie, la 6,86%, minimul ultimilor şapte ani.

Îmbunătăţirea ratingului „reflectă reducerea riscurilor macro-financiare, economia evoluând către o aterizare lină. Economia Turciei este pe cale să revină la o creştere sustenabilă”, a declarat Ed Parker, director general la Fitch.

Deficitul de cont curent al Turciei a scăzut în octombrie pentru a zecea lună consecutiv, la cel mai redus nivel după 2009, exporturile în Orientul Mijlociu compensând livrările mai mici în Europa.

Guvernul condus de premierul Recep Tayyip Erdogan a redus datoria publică de la 74% din PIB în 2004 la 39% din PIB anul trecut.

„În sfârşit Fitch a făcut un pas curajos, care ar putea fi un exemplu bun pentru alte agenţii de rating”, a declarat Tevfik Aksoy, economist şef la Morgan Stanley pentru Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu şi Africa.

FMI a anticipat în iunie că economia Turciei se îndreaptă spre o aterizare lină, după un avans de 9,2% în 2010 şi 8,5% anul trecut.

Guvernul a redus deficitul bugetar de la 11,9% în 2001 la 1,3% în 2011.

Moody’s a urcat în iunie ratingul Turciei la nivelul Ba1, aflat cu o treaptă sub nivelul investment grade, menţionând îmbunătăţirea semnificativă a situaţiei finanţelor publice şi a politicilor guvernamentale.

Standard & Poor’s a înrăutăţit în luna mai perspectiva ratingului Turciei de la pozitivă la stabilă şi a menţinut calificativul la nivelul BB, cu două trepte sub investment grade. Erdogan a afirmat atunci că decizia, „stranie”, nu reflectă realitatea economică.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...