Fitch a menţinut ratingul Spaniei

Agenţia de evaluare financiară Fitch a menţinut ratingul Spaniei la A-, cu perspectivă stabilă.
AGERPRES - Dum, 12 dec. 2021, 14:18
Fitch a menţinut ratingul Spaniei

Decizia Fitch este datorată bunelor perspective de recuperare şi continuităţii unor condiţii de finanţare favorabile care vor facilita corecţia graduală a ridicatei datorii publice.

Conform agenției EFE, citată de Agerpres, Fitch semnalează în raport că activitatea economică s-a recuperat semnificativ, deşi cu un ritm mai lent decât se estima, ceea ce menţine creşterea economică preconizată pentru 2021 la nivelul de 4,6 %.

Agenţia subliniază că, deşi diferenţa de PIB este încă de 6,6 puncte procentuale comparativ cu 2019, ocuparea este deja peste nivelul anterior pandemiei.

Fitch estimează că recuperarea economică se va accelera anul viitor, datorită fluxurilor de fonduri europene şi revenirii turismului internaţional, şi previzionează o creştere economică de 6,3% în 2022.

Pentru 2023 preconizează o moderare a avansului PIB la 3,6%, un nivel care este însă mult peste creşterea potenţială a economiei spaniole, care este de 1,4 % anual.

Riscurile pentru perspectivele pe termen scurt sunt relaţionate în principal cu evoluţia pandemiei şi posibilitatea să fie adoptate noi restricţii, care să frâneze activitatea.

La acestea se adaugă limitările în aprovizionare, care afectează sectorul industrial, preţurile ridicate la energie şi posibilitatea ca absorbţia fondurilor europene să fie mai lentă decât se aşteaptă.

Estimările privind execuţia bugetară semnalează un deficit public substanţial mai mic decât cel preconizat pentru acest an, care ar putea fi de 7,5% din PIB.

Pentru anul viitor, Fitch calculează că deficitul va coborî la 4,4% din PIB, impulsionat de puternicul avans economic şi de renunţarea la măsurile de sprijin legate de pandemie.

Potrivit agenţiei de rating, aceste proiecţii sunt în corelaţie cu majorarea datoriei publice la 120,4 % din PIB în 2021, după care va scădea la 116,2 % din PIB în 2022 şi la 114,2 % din PIB în 2023.

Te-ar mai putea interesa și
Skoda invocă normele Euro 7 ca motiv pentru decizia de a nu mai dezvolta o nouă generație Fabia Combi
Skoda invocă normele Euro 7 ca motiv pentru decizia de a nu mai dezvolta o nouă generație Fabia Combi
Oficialii Skoda au declarat că nu vor înlocui micul break Fabia Combi așa cum era planificat inițial, invocând costurile generate de viitoarele reglementări Euro 7 privind emisiile....
Ucraina cere Europei să-i furnizeze mai multă energie electrică
Ucraina cere Europei să-i furnizeze mai multă energie electrică
Ucraina cere Europei să îşi majoreze semnificativ livrările de energie electrică, după atacurile ruseşti împotriva ...
Atenționare de călătorie pentru zona de nord-est a SUA. Cod roșu privind deteriorarea calității aerului în urma incendiilor de pădure din Canada
Atenționare de călătorie pentru zona de nord-est a SUA. Cod roșu privind deteriorarea calității aerului în urma incendiilor ...
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească ...
TOP 5 criptomonede noi de investit în Iunie 2023 (P)
TOP 5 criptomonede noi de investit în Iunie 2023 (P)
Soluționarea conflictului juridic dintre Securities and Exchange Commission (SEC) din Statele Unite și Ripple (XRP), se ...