Fitch a menținut ratingul Transgaz la „BBB-” cu perspectiva stabilă

Agenţia Internaţională de Rating Fitch a confirmat ratingul acordat Societăţii Naţionale de Transport al Gazelor Naturale Transgaz la "BBB-" cu perspectiva stabilă, informează compania, printr-un raport transmis luni Bursei de valori Bucureşti.
AGERPRES - lun, 28 iun. 2021, 22:00
Fitch a menținut ratingul Transgaz la

Ratingul confirmat „BBB-” cu perspectiva stabilă „reflectă profilul solid al activităţii Transgaz în calitate de concesionar şi operator al reţelei de transport gaze din România, precum şi estimările Fitch privind o contracţie progresivă a activităţii de tranzit internaţional de gaze al companiei, derivat din rutele tradiţionale, se arată în raportul agenţiei.

Conform unui comunicat al agenţiei de evaluare financiară, investiţiile brute ale Transgaz sunt estimate la 4,6 miliarde de lei, în perioada 2021 – 2025, inclusiv 1,8 miliarde de lei proiecte de dezvoltare dedicate transportului gazelor naturale de la zăcământul de la Marea Neagră, ceea ce este mai mult decât dublu faţă de planul de investiţii în perioada 2021 – 2024 pe care s-a bazat ratingul iniţial, iar Fitch estimează că va duce la o creştere a datoriei nete la aproximativ 3,7 miliarde de lei la finalul lui 2025, de la 1,4 miliarde de lei la finalul lui 2020.

Incertitudinile privind investiţia de la Marea Neagră afectează direct previziunile Fitch, anunţă agenţia, tendinţa privind îndatorarea fiind extrem de dependentă de începutul construcţiei.

Câştigurile Transgaz şi fluxul de numerar din exploatare rămân semnificativ mai volatile decât ale majorităţii companiilor de utilităţi. Sistemul tarifar, bazat pe volumul estimat şi parametrii cheltuielilor de funcţionare, permite discrepanţe semnificative între veniturile efective şi permise să fie compensate prin ajustări de corecţie la tarife în anii următori. Returnarea parţială către clienţi a creşterilor de eficienţă va eroda probabil substanţial profitul operaţional şi fluxul de numerar în perioada 2021 – 2024 şi va spori volatilitatea lor, în special dacă ANRE nu va opta pentru o eşalonare lină şi îndelungată a ajustărilor de corecţie, avertizează Fitch.

Luând în considerare planul masiv de investiţii, este puţin probabilă o revizuire în creştere a ratingului companiei, acesta putând fi retrogradat în urma unor schimbări nefavorabile ale reglementării gazelor în România şi a aducerii ratingului României sub nivelul „BB plus”, cu perspectiva stabilă.

SNTGN Transgaz Mediaş este operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport (SNT) gaze naturale şi asigură îndeplinirea în condiţii de eficienţă, transparenţă, siguranţă, acces nediscriminatoriu şi competitivitate a strategiei naţionale privind transportul intern şi internaţional al gazelor naturale şi dispecerizarea gazelor naturale, precum şi cercetarea şi proiectarea în domeniul specific activităţii sale.

Te-ar mai putea interesa și
Twitter va începe în câteva săptămâni să-i plătească pe creatorii de conținut pentru reclamele din textele lor
Twitter va începe în câteva săptămâni să-i plătească pe creatorii de conținut pentru reclamele din textele lor
Platforma de socializare Twitter va începe în scurt timp să-i plătească pe creatorii de conținut certificați pentru reclamele din textele lor, o sumă de 5 milioane de dolari fiind alocată......
Secretarul general al ONU își menține emisarul în Sudan, chiar și după ce Guvernul de la Khartoum l-a declarat pe acesta „persona non grata”
Secretarul general al ONU își menține emisarul în Sudan, chiar și după ce Guvernul de la Khartoum l-a declarat pe acesta ...
Declararea de către Guvernul sudanez a emisarului ONU ca "persona non grata" este "contrară" principiilor Naţiunilor Unite ...
Donald Trump este vizat de 37 de capete de acuzare în ancheta privind documentele luate de el din arhiva Casei Albe
Donald Trump este vizat de 37 de capete de acuzare în ancheta privind documentele luate de el din arhiva Casei Albe
Fostul președinte american Donald Trump este vizat de 37 de capete de acuzare, în special "reţinerea de informaţii privind ...
Fostul premier britanic Boris Johnson demisionează din Parlament, din cauza anchetei „Partygate” în care este cercetat
Fostul premier britanic Boris Johnson demisionează din Parlament, din cauza anchetei „Partygate” în care este ...
Fostul premier britanic Boris Johnson a anunţat vineri seară că va preda mandatul său de deputat, invocând ancheta parlamentară ...