Fitch a retrogradat ratingul Băncii Româneşti cu o treaptă, la nivelul „B-„, cu perspectivă negativă

Fitch Ratings a retrogradat luni ratingul Băncii Româneşti pentru datoriile pe termen lung cu o treaptă, la nivelul "B-", cu perspectivă negativă, ca urmare a dependenţei mari de banca-mamă National Bank of Greece pentru finanţare şi lichidităţi.
Economica.net - lun, 11 iun. 2012, 17:39
Fitch a retrogradat ratingul Băncii Româneşti cu o treaptă, la nivelul

Ratingul pentru datoriile pe termen scurt a fost menţinut la nivelul „B”, cel de viabilitate a fost revizuit de la „b” la „b-„, iar cel de sprijin a fost afirmat la nivelul 5.

„Retrogradarea reflectă dependenţa mare a Băncii Româneşti de finanţarea şi lichidităţile furnizate de National Bank of Greece şi incertitudinile mari legate de continuarea disponibilităţii acestui sprijin, dacă Grecia va ieşi din uniunea monetară europeană”, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

La sfârşitul primului trimestru, NBG asigura 42% din necesarul de finanţare non-equity al Băncii Româneşti, reprezentat în cea mai mare parte de datorii pe termen scurt, în euro.

NBG oferă totodată Băncii Româneşti garanţii în valută. Aceste finanţări sunt costisitoare şi au un impact negativ pentru profitabilitatea şi, în ultimă instanţă, pentru capitalizarea NBG, consideră Fitch.

Cu toate acestea, facilităţile sunt esenţiale pentru susţinerea lichidităţilor valutare ale băncii şi menţinerea poziţiilor valutare ale acesteia în limitele stabilite de autoritatea de reglementare.

Fitch avertizează că pot apărea riscuri suplimentare legate de lichidităţi, în cazul înrăutăţirii în continuare a situaţiei din Grecia, ca rezultat al retragerii de depozite. Totuşi, retragerile de fonduri de la Banca Românească au fost relativ limitate, iar mare parte din depozitele clienţilor (peste 60%), se încadrează în sistemul naţional de garantare a depozitelor, ceea ce poate limita retragerile.

Agenţia notează că Banca Românească are o calitate a activelor peste cea din sectorul bancar al României.

Ratingul pentru datoriile pe termen lung al Băncii Româneşti este cu o treaptă peste cel al NBG, datorită contagiunii limitate, de până acum, înregistrată de la banca mamă şi a expunerii directe neglijabile la Grecia.

Totuşi, riscul contagiunii poate creşte semnificativ dacă Grecia va ieşi din zona euro.

Fitch recunoaşte că Banca Românească poate primi din partea autorităţilor române cel puţin sprijin sub formă de lichidităţi în monedă locală, pentru rezolvarea eventualelor probleme, având în vedere cota de piaţă deţinută.

Totuşi, există incertitudini semnificative dacă autorităţile vor injecta capital în subsidiarele băncii elene, în caz de nevoie. De asemenea este incertă furnizarea de lichidităţi în valută într-un volum suficient.

Perspectiva negativă reflectă posibilitatea unei noi retrogradări a ratingului, dacă vor avea loc retrageri masive de depozite, sau pierderea sprijinului băncii mamă.

Grupul NBG a raportat o pierdere de 11 milioane euro în România pentru primul trimestru, comparativ cu un rezultat negativ de 1 milion euro în aceeaşi perioadă a anului trecut, în urma declinului puternic al veniturilor nete din dobânzi.

NBG a cumpărat în 2003 pachetul majoritar la Banca Românească şi deţine în prezent 99,279% din acţiunile băncii.

Grupul elen mai controlează în România firma de asigurări Garanta, operând totodată şi companiile NBG Leasing IFN, NBG Securities România şi NBG Factoring România.

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan, despre furnizarea căldurii: Iarna asta o să fie puţin mai bine
Nicuşor Dan, despre furnizarea căldurii: Iarna asta o să fie puţin mai bine
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, estimează că în iarna care vine va fi "puţin mai bine decât anul trecut" în ce priveşte furnizarea agentului termic, adăugând însă că......
Imunizarea populaţiei cu doza trei de vaccin anti-COVID începe astăzi
Imunizarea populaţiei cu doza trei de vaccin anti-COVID începe astăzi
În România începe marţi imunizarea populaţiei cu cea de a treia doză de vaccin anti-COVID.
Proiect: Certificat digital al UE privind COVID-19 – obligatoriu pentru personalul medical
Proiect: Certificat digital al UE privind COVID-19 – obligatoriu pentru personalul medical
Ministerul Sănătăţii a postat în transparenţă decizională un proiect de lege care prevede că personalul din cadrul ...
Nicuşor Dan estimează că pasajul de la Doamna Ghica ar putea fi dat în folosinţă la sfârşitul anului 2022
Nicuşor Dan estimează că pasajul de la Doamna Ghica ar putea fi dat în folosinţă la sfârşitul anului 2022
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, estimează că la sfârşitul anului 2022 va fi dat în folosinţă pasajul ...