Fitch a retrogradat ratingul Ciprului în categoria ‘junk

Fitch Ratings a revizuit în scădere (de la 'BBB minus' la 'BB plus') în categoria 'junk' (nerecomandat pentru investiţii) ratingurile Ciprului pe termen lung, în valută şi monedă locală, cu perspectivă negativă, din cauza expunerii băncilor locale pe Grecia, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Economica.net - lun, 25 iun. 2012, 11:49
Fitch a retrogradat ratingul Ciprului în categoria 'junk

De asemenea, Fitch a retrogradat şi ratingul pentru datoriile pe termen scurt în valută ale Ciprului, de la ‘F3’ la ‘B’. În schimb, plafonul de ţară a fost confirmat la ‘AAA’, nivel adecvat pentru statele din zona euro.

Retrogradarea ratingului suveran al Ciprului reflectă creşterea nivelului capitalului de care au nevoie, în opinia Fitch, băncile cipriote, faţă de precedenta estimare, din ianuarie 2012. Retrogradarea vine în principal ca urmare a expunerii celor mai mari trei bănci, Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank şi Hellenic Bank, la Grecia şi mai puţin ca urmare a deteriorării aşteptate a calităţii activelor în Cipru.

În plus pe lângă cei 1,8 miliarde de euro (10% din PIB-ul Ciprului) de care are nevoie Cyprus Popular Bank, Fitch estimează că băncile cipriote au nevoie de injecţii substanţiale de capital, posibil până la 4 miliarde de euro (23% din PIB). Deşi majoritatea pierderilor sunt asociate cu expunerea băncilor cipriote la Grecia, rata creditelor neperformante pentru creditele interne din Cipru a crescut de asemenea semnificativ în ultimul an deoarece economia s-a contractat iar şomajul a crescut.

Chiar dacă Grecia rămâne în zona euro, băncile cipriote se vor confrunta în continuare cu pierderi din cauza expunerii la Grecia deoarece în continuare economia elenă se va contracta iar calitatea activelor se va deteriora, apreciază Fitch.

Perspectiva atribuită ratingului pe termen lung al Ciprului rămâne negativă, ceea ce înseamnă că ar putea urma alte retrogradări.

În eventualitatea ieşirii Greciei din zona euro, Fitch va revizui în scădere ratingul suveran al Ciprului.

Cipru, una din cele mai mici economii din zona euro, nu mai poate să se finanţeze de un an de pe pieţele financiare din cauza expunerii excesive a băncilor sale la criza din Grecia. Până la data de 30 iunie, autorităţile de la Nicosia trebuie să găsească echivalentul a 10% din PIB pentru a recapitaliza Cyprus Popular Bank, prezentă şi în România, în cazul în care nu va fi găsit un investitor privat.

Moody’s Investors Service a retrogradat recent ratingurile principalelor trei bănci din Cipru (Bank of Cyprus, Hellenic Bank Public şi Cyprus Popular Bank), prezente şi pe piaţa din România, din cauza expunerii deosebite pe Grecia.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...