Fitch: Băncile-mamă continuă să-şi sprijinie subsidiarele din Europa de Est

Băncile vest-europene, precum UniCredit sau Erste Group Bank, menţin sprijinul acordat subsidiarelor din Europa de Est, deşi încearcă să le direcţioneze spre atragerea de finanţare de pe pieţele locale din cauza noilor reguli privind capitalul, potrivit agenţiei de rating Fitch.
Economica.net - mar, 13 mart. 2012, 10:48
Fitch: Băncile-mamă continuă să-şi sprijinie subsidiarele din Europa de Est

Creditorii din Europa de Vest, care controlează trei sferturi din activele sectorului bancar est-european, vor ca diviziile din regiune să-şi finanţeze activitatea de creditare din depozite şi fonduri atrase pe pieţele locale unde funcţionează, din moment ce resursele băncilor-mamă sunt restrânse de înăsprirea reglementărilor bancare internaţionale privind rezervele de capital, citată de Bloomberg.

Cu toate acestea, scăderile înregistrate în finanţarea acestor subsidiare au avut caracter limitat, consideră Artur Szeski, director la departamentul pentru instituţii financiare al Fitch Varşovia.

„Vedem o modificare a politicii băncilor-mamă, însă nu am constatat vreun efect drastic în privinţa fondurilor aflate la dispoziţia subsidiarelor. Nu am observat nicio situaţie în care o bancă-mamă să nu pună la dispoziţia subsidiarei sale capitalul de care a fost nevoie”, a spus analistul Fitch.

Grupul de acţiune al Iniţiativei de la Viena, format din reprezentanţi ai instituţiilor financiare internaţionale, autorităţilor de supraveghere şi reglementare din regiune şi băncilor active în Europa de Est, se reuneşte marţi la Bruxelles pentru a discuta limitarea riscurilor de finanţare.

Iniţiativa de la Viena, adoptată la începutul anului 2009, a prevenit eventuale retrageri de capital de pe pieţele emergente în urma crizei financiare mondiale declanşată de falimentul Lehman Brothers din septembrie 2008.

Szeski notează că băncile-mamă şi-au reafirmat angajamentul faţă de operaţiunile din Europa de Est prin recapitalizarea subsidiarelor, acolo unde a fost nevoie.

Erste, a doua bancă din regiune după grupul italian UniCredit, a injectat anul trecut capital în subsidiarele din Ungaria şi România, care au contribuit la pierderea înregistrată în 2011 de grup prin deprecierea activelor şi constituirea unor provizioane substanţiale pentru credite neperformante, aminteşte Bloomberg.

Raiffeisen, a treia bancă din Europa de Est, a anunţat săptămâna trecută că-şi va majora participaţiile deţinute la subsidiarele din Slovacia şi Cehia pentru a se pregăti pentru alinierea la directivele Basel III începând de anul viitor.

„Chiar şi în ţări unde băncile-mamă au avut probleme mari cu subsidiarele, Ungaria fiind un exemplu bun în acest sens, grupurile şi-au susţinut diviziile”, a adăugat analistul Fitch.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...